Φωτιά στο Παπανικολάου: Από το 2016 ζητούσαν εγγράφως τη βελτίωση του συστήματος πυρανίσχνευσης

Φωτιά στο Παπανικολάου: Από το 2016 ζητούσαν εγγράφως τη βελτίωση του συστήματος πυρανίσχνευσης
Φωτιά στο νοσοκομείο Παπανικολάου Eurokinissi

Σημαντικά προβλήματα, που απαιτούσαν άμεση επίλυση προτού αποβούν μοιραία, φαίνεται πως υπήρχαν στο σύστημα πυρασφάλειας του νοσοκομείου Παπανικολάου.

Ελλείψεις και σημαντικά προβλήματα φαίνεται να υπήρχαν στο σύστημα πυρασφάλειας του νοσοκομείου Παπανικολάου, όπου ξέσπασε φωτιά στον θάλαμο covid της Πνευμονολογικής Κλινικής, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι.

Πιο συγκεκριμένα, η απουσία των συστημάτων πυρανίχνευσης και πυρασφάλειας στο νοσοκομείο ήταν καταστροφική καθώς, σύμφωνα με πηγές του ThessToday.gr, το συγκεκριμένο συμβάν θα μπορούσε να μην είχε εξελιχθεί σε τραγωδία.

«Τα δύο αυτά συστήματα τις περισσότερες φορές έχουν τον κυρίαρχο ρόλο σε τέτοιες περιπτώσεις. Στο Παπανικολάου δεν υπάρχουν σύγχρονα μηχανήματα. Οι αλλαγές και οι βελτιώσεις που έχουν γίνει δυστυχώς είναι ελάχιστες» αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην Β’ Πνευμονολογική Κλινική που εκδηλώθηκε η φωτιά, η επικοινωνία μεταξύ των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού με τους ασθενείς είναι δύσκολη, καθώς οι πόρτες είναι κλειστές λόγω απομόνωσης του κορονοϊού. Σε περίπτωση που συμβεί οτιδήποτε στο θάλαμο, ο χρόνος αποτελεί τον πρώτο εχθρό, αφού τα περιστατικά δεν γίνονται άμεσα αντιληπτά.

«Φυσικά είναι πάρα πολύ επικίνδυνο ασθενείς με κορονοϊό να έρχονται αντιμέτωποι με μία πυρκαγιά, λόγω των αναπνευστικών βλαβών που ενδέχεται να υποστούν, όπως και συνέβη. Από μία φωτιά μπορούν να καούν τα πάντα, οπότε κάθε δευτερόλεπτο που περνάει είναι σημαντικό».

Από το 2016 έως σήμερα έχουν αποσταλεί δεκάδες έγγραφα στα αρμόδια υπουργεία, που αναφέρουν αναλυτικά τις αλλαγές που είναι απαραίτητες να πραγματοποιηθούν στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», αλλά όπως φαίνεται «σκόνταψαν» στη γραφειοκρατία αλλά και στην έλλειψη χρημάτων. Από την προηγούμενη διοίκηση έχουν γίνει πολλαπλές προσπάθειες βελτίωσης της κατάστασης του νοσηλευτικού ιδρύματος, όπως η απόκτηση της πιστοποίησης ISO.

Όπως εξηγούν νοσοκομειακές πηγές, στο πλαίσιο αυτής της πιστοποίησης ανήκουν η πυρανίχνευση όπως και η πυρασφάλεια.

«Η κλινική υπηρεσία έχει κάνει ανάλογες εισηγήσεις και παλαιότερα για τα συγκεκριμένα συστήματα, καθώς αποτελούν μία πολύ σοβαρή έλλειψη. Υπήρξαν και υπάρχουν χιλιάδες προβλήματα που πρέπει να διορθωθούν, και σίγουρα η λύση σε μία πυρκαγιά δεν είναι οι πυροσβεστήρες. Η μεγάλη ποσότητα καπνού που εισπνέεις είναι τόσο ισχυρή στον οργανισμό που δεν μπορείς να κάνεις ούτε βήμα, πόσω μάλλον να σώσεις κάποιον».

“Να μη περάσει έτσι γιατί θα ξανασυμβεί”

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, προχώρησε άμεσα σε καταγγελίες για τη φωτιά..

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος επισήμανε πως δεν εφαρμόστηκε σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, για την οποία πρέπει να γίνονται σχετικές ασκήσεις. Επίσης, κατήγγειλε πως δεν επενέβη η καθορισμένη ομάδα πυρασφάλειας, με αποτέλεσμα το νοσηλευτικό προσωπικό να προσπαθεί επί μία ώρα να απεγκλωβίσει τους ασθενείς από τα δωμάτια στο διάδρομο της κλινικής.

Ακόμη, σύμφωνα πάντα με τον κ. Γιαννάκο, η πόρτα της κλινικής ήταν κλειδωμένη και η πυροσβεστική την άνοιξε μετά από 45 λεπτά, που είχε ως συνέπεια οι ασθενείς να εισπνέουν ισχυρή ποσότητα καπνού.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα