Ανησυχία στην ΕΕ: Αυξάνεται ο ρυθμός διακίνησης προσφύγων από την Αίγυπτο

Ανησυχία στην ΕΕ: Αυξάνεται ο ρυθμός διακίνησης προσφύγων από την Αίγυπτο

"Αναβιώνει" από τις συμμορίες διακίνησης προσφύγων, το πέρασμα στην Ευρώπη μέσω Αιγύπτου. Οι ισλαμιστές μαχητές από το Σινά, με σχέσεις με την Αλ Κάιντα ή το ISIS, ο φόβος της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση φοβάται ότι οι συμμορίες διακίνησης προσφύγων στη Μεσόγειο αναβιώνουν τη διαδρομή από την Αίγυπτο, βάζοντας χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα, καθώς πλέον αντιμετωπίζουν προβλήματα στη Λιβύη και την Τουρκία.

«Είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα», ανέφερε αξιωματούχος της ΕΕ , μιλώντας για την ενισχυμένη δραστηριότητα, μετά από μία ήσυχη χρονιά, των διακινητών στην περιοχή της Αλεξάνδρειας. Το γεγονός έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στην Ευρώπη, για ισλαμιστές μαχητές από το Σινά οι οποίοι μπορεί να ακολουθούν τη διαδρομή αυτή για να φτάσουν στην Ελλάδα ή την Ιταλία.

Οι αναχωρήσεις από την Αίγυπτο αποτέλεσαν ένα μικρό ποσοστό του 1 εκατ. ανθρώπων που έφτασαν δια θαλάσσης στην Ευρώπη τον προηγούμενο χρόνο. Ποσοστό μεγαλύτερο του 80% έφτασε στην Ελλάδα από την Τουρκία και πολλοί από τους υπόλοιπους ταξίδεψαν από τη Λιβύη προς την Ιταλία.

Με την κατάσταση, όμως, στην άναρχη πλέον Λιβύη να έχει επιδεινωθεί, οι περισσότεροι διακινητές επιλέγουν να μεταφέρουν στην αιγυπτιακή ακτή πρόσφυγες και μετανάστες από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ.

Το ταξίδι από την Αίγυπτο είναι μακρύ, αλλά οι διακινητές βασίζονται κυρίως στο γεγονός ότι οι άνθρωποι διασώζονται μόλις βρεθούν σε διεθνή ύδατα.

Οι Βρυξέλλες, που προσπαθούν να διαπραγματευτούν με την Τουρκία για να περιορίσουν τις προσφυγικές ροές από εκεί, ανησυχούν ότι οι αιγυπτιακές αρχές δεν σταματούν τους διακινητές. Η ΕΕ, όμως, δεν είναι πρόθυμη να επιστρατεύσει βοήθεια και εμπορικούς δεσμούς για να πιέσει το Κάιρο να κάνει περισσότερα, τη στιγμή που η Αίγυπτος παραμένει ένας σύμμαχος σε μία ολοένα και περισσότερο ταραγμένη περιοχή.

«Κυρίαρχη ανησυχία μας είναι ότι ανάμεσα σε διακινητές και πρόσφυγες μπορεί να υπάρχουν και μαχητές από το Σινά, με σχέσεις με την Αλ Κάιντα ή το Ισλαμικό Κράτος», ανέφερε άλλος αξιωματούχος της ΕΕ. «Οι έλεγχοι στην Αίγυπτο είναι αυστηροί, κάτι που περιορίζει τη δράση των διακινητών. Όμως, κάποιες φορές υποψιαζόμαστε ότι κάνουν τα στραβά μάτια για να αφήσουν τους πρόσφυγες να πάνε αλλού», συμπλήρωσε.

Αιγύπτιος αξιωματούχος ασφαλείας δήλωσε χαρακτηριστικά ότι το Κάιρο έχει πολύ πιο σοβαρά προβλήματα, μειώνοντας τους πόρους για τον έλεγχο των μεταναστών. «Η διακίνηση προσφύγων είναι σε άνοδο στην Αίγυπτο. Οι αρχές είναι πολύ απασχολημένες με άλλα θέματα για να αντιμετωπίσουν και αυτό», παραδέχθηκε.

Πηγή: Reuters

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πρόσφυγες, Μεταναστευτικό
SHARE:

24Media Network