Αυστρία: Γιόρτασε 75 χρόνια απελευθέρωσης από την ναζιστική Γερμανία

Αυστρία: Γιόρτασε 75 χρόνια απελευθέρωσης από την ναζιστική Γερμανία
Χίτλερ AP

Ιστορική ημέρα, με μηνύματα των τεσσάρων συμμάχων να συνοδεύουν τους εορτασμούς για την 75 επέτειο της απελευθέρωσης της Αυστρίας από τον ναζισμό και της ανακήρυξης της Δεύτερης Δημοκρατίας της.

Χαιρετιστήρια βίντεο-μηνύματα των σημερινών ηγεσιών των τότε τεσσάρων συμμαχικών δυνάμεων (Ηνωμένες Πολιτείες, Σοβιετική Ένωση, Γαλλία και Αγγλία), που είχαν απελευθερώσει τότε την χώρα από τους ναζιστές κατακτητές, συνοδεύουν σήμερα, 75 χρόνια μετά, τους εορτασμούς στην Αυστρία.

Οι εκδηλώσεις – που στο μεγαλύτερο μέρος τους πραγματοποιούνται ψηφιακά – είναι αφιερωμένες στην 75η επέτειο από την άνευ όρων παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας και από την απελευθέρωση της ανθρωπότητας και της ίδιας της Αυστρίας από τον ναζισμό, με το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στις 8 Μαΐου του 1945, αλλά και της ανακήρυξης της Δεύτερης Αυστριακής Δημοκρατίας, ήδη από τις 27 Απριλίου του 1945.

Χαρακτηριστικότερο των μηνυμάτων, είναι εκείνο του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος, ευχόμενος στον αυστριακό λαό “ευημερία και ειρήνη”, τονίζει ότι η “μεγάλη νίκη” έσωσε την Ανθρωπότητα και “άνοιξε επίσης τον δρόμο για την αναγέννηση μιας ανεξάρτητης, δυναμικά αναπτυσσόμενης, δημοκρατικής Αυστρίας”.

Υπόμνηση για μία “κουλτούρα μνήμης”, έκανε στην σημερινή επετειακή ομιλία του ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, τονίζοντας πως, μπορεί να μην επανορθώνονται τα όσα συνέβησαν, ωστόσο πρέπει να γίνουν τα πάντα ώστε να μην επαναληφθεί η ιστορία.

“Επομένως είναι σημαντικό να προστατευθούν και να ενισχυθούν τα θεμέλια της ελεύθερης κοινωνίας, όπως το κράτος δικαίου, η δημοκρατία, ο διαχωρισμός των εξουσιών και η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης”, σημείωσε.

Ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος επισήμανε επίσης την ανάγκη συνεργασίας όλων με συνέπεια, ενάντια σε όλες τις μορφές πολιτικού εξτρεμισμού, πριν ακόμη μπορέσει να καταλάβει έδαφος, και, όπως είπε, “αυτή είναι η ιστορική μας ευθύνη”.

Από την πλευρά του, ο Αυστριακός αντικαγκελάριος και αρχηγός του συγκυβερνώντος κόμματος των Πράσινων Βέρνερ Κόγκλερ τόνισε στην ομιλία του πως “αυτή η ιστορία δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να ξεχαστεί, αυτό το ΄Ποτέ δεν ξεχνούμε΄ είναι για εμάς ένα καθήκον για σήμερα και για πάντα στο μέλλον”.

Ο αντικαγκελάριος υπογράμμισε πως η Αυστρία δεν ήταν μόνο θύμα, αλλά φέρει και ευθύνη, καθώς ανάμεσα στους ναζιστές εγκληματίες πολέμου υπήρχε δυσανάλογα μεγάλος αριθμός Αυστριακών, ενώ διαμήνυσε το χρέος που πρέπει να υπάρχει για μεγάλη αναγνώριση εκείνων που συμμετείχαν στην αντίσταση ενάντια στον ναζισμό.

Στα μέσα Απριλίου του 1945, στρατεύματα του σοβιετικού Κόκκινου Στρατού είχαν απελευθερώσει από τη γερμανοναζιστική κατοχή εδάφη της Ανατολικής Αυστρίας και την πρωτεύουσα Βιέννη, ενώ τις επόμενες εβδομάδες συντελέστηκε η απελευθέρωση των υπόλοιπων εδαφών της, από μέρους των μονάδων του αγγλικού, του γαλλικού και του αμερικάνικου στρατού.

Στις 27 Απριλίου του 1945 αναλάμβανε τα καθήκοντά της η πρώτη μεταπολεμική, προσωρινή, κυβέρνηση στην Αυστρία υπό τον Σοσιαλιστή Καρλ Ρένερ, με διακήρυξη των τριών κομμάτων — Σοσιαλιστικού, Λαϊκού και Κομμουνιστικού — με την οποία ανακηρυσσόταν η ανασύσταση και ανεξαρτησία της χώρας και η ίδρυση της Δεύτερης Αυστριακής Δημοκρατίας.

Με τη νίκη τους το 1945, οι τέσσερις Σύμμαχοι απελευθέρωσαν την Αυστρία από μια απάνθρωπη και εγκληματική δικτατορία, ανοίγοντας το δρόμο για την πλήρη ελευθερία και ανεξαρτησία της, με την υπογραφή της Κρατικής Συνθήκης του 1955.

Η γερμανοναζιστική κατοχή της χώρας είχε διαρκέσει επτά και πλέον χρόνια, μετά την εισβολή των στρατευμάτων του Αδόλφου Χίτλερ, του μεγαλύτερου εγκληματία στην ιστορία της Ανθρωπότητας, στην Αυστρία στις 12 Μαρτίου του 1938 και την προσάρτηση της “πατρίδας” του στο ναζιστικό Τρίτο Ράιχ.

Επί δεκαετίες ίσχυε η θεωρία για το “πρώτο θύμα του Χίτλερ”, ένας ισχυρισμός πως “η Αυστρία ήταν η πρώτη ελεύθερη χώρα που είχε πέσει θύμα της τυπικής επιθετικής πολιτικής του Χίτλερ”, όπως αυτή διατυπωνόταν στην αποκαλούμενη “Διακήρυξη της Μόσχας” της 1ης Νοεμβρίου του 1943.

Με αυτή τη Διακήρυξη, οι τότε κυβερνήσεις των τριών συμμαχικών δυνάμεων — Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Σοβιετικής Ένωσης και Αγγλίας — αποφάσιζαν την απελευθέρωση της Αυστρίας από τη γερμανοναζιστική κατοχή και την επανασύστασή της ως ελεύθερου, ανεξάρτητου κράτους, στα σύνορα του 1937, με τη σημαντική όμως υπόμνηση πως η χώρα αυτή δεν μπορούσε να απαλλαγεί από την ευθύνη που έφερε από τη συμμετοχή της στον πόλεμο στο πλευρό της Γερμανίας του Χίτλερ.

Πολλές μεταπολεμικές αυστριακές κυβερνήσεις εκμεταλλεύτηκαν επιλεκτικά τη Διακήρυξη της Μόσχας για να στηρίξουν το αποκαλούμενο “Δόγμα του θύματος”, και μόνον στα μέσα της δεκαετίας του 1980, συγκεκριμένα το 1986, με τις αποκαλύψεις για το πιθανολογούμενο ναζιστικό παρελθόν του τότε νεοεκλεγέντα Αυστριακού προέδρου και πρώην Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κουρτ Βάλντχαϊμ, η ιστορία φάνηκε να ξεπερνά τους Αυστριακούς και να τους θέτει αντιμέτωπους με την πραγματικότητα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα