Fact check: Λένε αλήθεια οι Ρώσοι που ισχυρίζονται ότι νατοϊκές δυνάμεις πολεμούν στην Ουκρανία;

Fact check: Λένε αλήθεια οι Ρώσοι που ισχυρίζονται ότι νατοϊκές δυνάμεις πολεμούν στην Ουκρανία;
AP Photo/Leo Correa

Το ρωσικό αφήγημα για νατοϊκά στρατεύματα στο πεδίο της μάχης, η βάση των ισχυρισμών και η πραγματικότητα για τη συνεισφορά της Συμμαχίας σε αριθμούς.

Στο διάγγελμα της περασμένης Τετάρτης, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε μεταξύ άλλων πως υπάρχουν στρατιωτικές μονάδες “υπό την de facto διοίκηση δυτικών συμβούλων” στην Ουκρανία.

Αντίστοιχοι ισχυρισμοί έχουν γίνει και από κανάλια της ρωσικής τηλεόρασης, των social media καθώς και από Ρώσους αξιωματούχους που θεωρούν ότι στρατεύματα του ΝΑΤΟ συμμετέχουν ενεργά τον πόλεμο.

Ως γνωστόν, από την έναρξη του πολέμου, σταδιακά, εντάσσονταν όλο και περισσότεροι ξένοι στρατιώτες από άλλες χώρες που ήθελαν εθελοντικά να πολεμήσουν στο πλευρό της Ουκρανίας. ‘Έχουν, όμως, αυτοί κάποια σχέση με τις νατοϊκές δυνάμεις;

Στις 13 Σεπτεμβρίου, ο Ρουσλάν Οτσάσκο, παρουσιαστής της εκπομπής “Vremya Pokazhet” (Ο χρόνος θα δείξει) στο ρωσικό “Channel One” είπε: “Η μεγάλη εικόνα είναι πως οι Ουκρανοί στρατιώτες είναι εκεί για να βγάζουν φωτογραφίες και να ανεβάζουν βίντεο στο TikTok, αλλά στην πραγματικότητα είναι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ που πολεμούν εκεί”.

Μαζί με τη συγκεκριμένη τοποθέτηση, από το κανάλι προβάλλονταν πλάνα που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνοντας μη Ουκρανούς στρατιώτες να πολεμούν και τα οποία χαρακτηρίστηκαν ως “αποδεικτικά στοιχεία”.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ, Αντρέι Μαρότσκο, είχε δηλώσειο στο RIA Novosti πως οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών “είχαν αποκαλύψει την άφιξη αξιωματούχων του ΝΑΤΟ στο Χάρκοβο”. Ο ίδιος έκανε λόγο για “αλληλεπίδραση μεταξύ ξένων και ουκρανικών δυνάμεων”, κάνοντας λόγο για παρουσία νατοϊκών δυνάμεων και στο Κραματόρσκ.

Αυτοί δεν ήταν οι μοναδικοί ισχυρισμοί που συνέδεαν τις ουκρανικές με τις ξένες δυνάμεις, ενώ κάποιοι έγιναν χωρίς να τις ονοματίζουν, “φωτογραφίζοντας” όμως το ΝΑΤΟ.

Πού βασίζεται το ρωσικό αφήγημα

Αυτό που αξίζει να γίνει σαφές, είναι η διάκριση ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Συμμαχίας και τους ξένους μαχητές που προσφέρθηκαν να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

Οι παραπάνω ισχυρισμοί των Ρώσων δεν βασίστηκαν (τουλάχιστον επισήμως) σε στοιχεία ή σε πληροφόρησε σχετικά με την παρουσία νατοϊκών δυνάμεων σε ουκρανικά εδάφη. Στη δημόσια υποστήριξη του αφηγήματός τους στάθηκαν μόνο στην παρουσία των ξένων στρατιωτών και δη Αμερικανών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αυτό του Malcolm Nance, πρώην αξιωματικού του αμερικανικού ναυτικού, ο οποίος δημοσιεύει τακτικά βίντεο του στην Ουκρανία τους τελευταίους μήνες. Ο συγκεκριμένος έχει γνωστοποιήσει μέσω του λογαριασμού του στο Twitter (με 1 εκ. followers) ότι έχει ενταχθεί στη “Λεγεώνα των Ξένων”, ενώ, όπως αναφέρει το BBC, αυτή τη στιγμή δεν υπηρετεί στον στρατό των ΗΠΑ.

Η περίπτωση του Nance δεν είναι η μοναδική. Η σχετική ουκρανική στρατιωτική μονάδα έχει κατονομάσει αρκετούς ξένους εθελοντές που πολεμούν στο πλευρό της. Για κανέναν, όμως, από αυτούς δεν υπάρχουν στοιχεία που να τους συνδέουν με δυνάμεις της Συμαχίας.

Ποια η νατοϊκή υποστήριξη στην Ουκρανία

Τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ παρέχουν μεγάλες ποσότητες εξελιγμένων όπλων και υλικοτεχνικής υποστήριξης στην Ουκρανία, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να είναι η χωρά με τη μεγαλύτερη υποστήριξη.

Αυτός ο εξοπλισμός περιλαμβάνει πολλά οπλικά συστήματα που πιστεύεται ότι έχουν παίξει βασικό ρόλο στην μέχρι στιγμής πορεία του πολέμου, όπως εκτοξευτές πυραύλων μεγάλης εμβέλειας και αντιαρματικά όπλα. Παράλληλα, δημοσιεύματα στο παρελθόν ανέφεραν στήριξη από το ΝΑΤΟ και με τη μορφή πληροφοριών, καθώς και με την επιλογή στρατιωτικών στόχων.

Σύμφωνα με το BBC, υπάρχουν περίπου 40.000 στρατιώτες του ΝΑΤΟ εγκατεστημένοι σε συμμαχικά κράτη, όπως στις χώρες της Βαλτικής και στην Πολωνία, ενώ άλλοι 300.000 στρατιώτες βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού.

Την ίδια ώρα, ουκρανικές δυνάμεις λαμβάνουν εκτεταμένη εκπαίδευση από μέλη του ΝΑΤΟ μακριά από τη χώρα, κανένα κράτος-μέλος της Συμμαχίας δεν έχει παραδεχτεί επισήμως ότι έχει προσφέρει στρατιώτες για να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα