Η Ουκρανία θωρακίζεται, η Ρωσία ετοιμάζεται για την μεγάλη επίθεση

Η Ουκρανία θωρακίζεται, η Ρωσία ετοιμάζεται για την μεγάλη επίθεση
Πόλεμος στην Ουκρανία 2023 LIBKOS/ap

Κρίσιμες οι επόμενες εβδομάδες στον πόλεμο της Ουκρανίας. Ο Πούτιν εκτιμάται ότι προετοιμάζεται για θανατηφόρα κλιμάκωση, την ίδια ώρα που το Κίεβο πρόκειται να παραλάβει βαριά άρματα μάχης από την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ.

Στο πλευρό της Ουκρανίας φαίνεται να παραμένει η Ευρώπη και το ΝΑΤΟ, με τη μια χώρα μετά την άλλη να εμφανίζεται έτοιμη να αποστείλει επιπλέον άρματα μάχης και εξοπλισμό, με σκοπό την αντεπίθεση των ρωσικών δυνάμεων.

Τις προηγούμενες ημέρες δημιουργήθηκε μεγάλη συζήτηση για την αποστολή Leopard στο Κίεβο, με τη Γερμανία και τις ΗΠΑ να δίνουν πρώτες το “πράσινο φως”, κάτι που αναμένεται να αλλάξει σημαντικά τις ισορροπίες στον πόλεμο.

Η εν λόγω απόφαση βέβαια, προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον στην Ουκρανία, με δημοσίευμα του Politico να αναφέρει ότι το Κίεβο θέλει τώρα και μαχητικά αεροσκάφη από τη Δύση.

Τη “σκυτάλη” πήρε στη συνέχεια ο Καναδάς, που αποφάσισε να βοηθήσει τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας με την αποστολή αρμάτων μάχης Leopard 2.

Σήμερα έγινε γνωστό για την Πολωνία ότι θα στείλει επιπλέον 60 άρματα μάχης στην Ουκρανία πέρα από τα 14 γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Leopard 2 που έχει ήδη υποσχεθεί, όπως δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι σε συνέντευξή του στην καναδική τηλεόραση.

“Η Πολωνία έστειλε πρώτη 250 άρματα μάχης πριν από μισό χρόνο ή ακόμα και περισσότερα έπειτα”, δήλωσε ο Μοραβιέτσκι στο CTV News.

Τον Απρίλιο του περασμένου έτους, δύο μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Πολωνία ανέφερε ότι έστειλε τεθωρακισμένα οχήματα για να εμποδίσει το Κίεβο να αποκρούσει τη ρωσική επίθεση.

“Αυτή τη στιγμή, είμαστε έτοιμοι να στείλουμε 60 από τα εκσυγχρονισμένα άρματα μάχης μας, 30 από αυτά τύπου PT-91. Και πέρα από αυτά, 14 άρματα μάχης, Leopard 2, δικής μας κατοχής”.

Το Βέλγιο στέλνει πυραύλους, μυδραλιοβόλα και πυρομαχικά

Η βελγική κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα χρηματοδότηση για μη στρατιωτική βοήθεια και την παροχή πυραύλων, μυδραλιοβόλων, πυρομαχικών και τεθωρακισμένων οχημάτων στην Ουκρανία.

“Πρόκειται κυρίως για αντιαεροπορικούς πυραύλους, αντιαρματικούς πυραύλους, μυδραλιοβόλα, χειροβομβίδες και άλλον στρατιωτικό εξοπλισμό που επιτρέπουν στην Ουκρανία να συνεχίσει να αμύνεται απέναντι στη ρωσική εισβολή”, ανέφερε η υπουργός Άμυνας Λουντιβίν Ντεντοντέ σε συνέντευξη Τύπου.

Αντίθετα το Βέλγιο δεν είναι σε θέση να παράσχει άρματα μάχης, όπως ζητούσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η Ντεντοντέ εξήγησε πως δεν υπάρχουν πλέον άρματα μάχης στις αποθήκες υλικού που διαθέτει το υπουργείο Άμυνας. Πωλήθηκαν πριν από μια δεκαριά χρόνια.

Η νέα βοήθεια του υπουργείου Άμυνας παρουσιάστηκε ως μια συνεισφορά ώστε ο ουκρανικός στρατός να μπορέσει να “ανασχέσει μια νέα επίθεση του ρωσικού στρατού τις ερχόμενες εβδομάδες”.

“Ο ουκρανικός λαός έχει ανάγκη την υποστήριξή μας απέναντι σε μια στοχευμένη επίθεση κατά των θεμελίων της κοινωνίας μας”, δήλωσε η Ντεντοντέ.

”Η μεγάλη μάχη έρχεται”

Μόλις μερικές ημέρες πριν “κλείσει” ένας χρόνος από την ημέρα που οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία, τα νέα σενάρια για την εξέλιξη του πολέμου δείχνουν πως τα χειρότερα βρίσκονται μπροστά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο επικαλείται πηγές που βρίσκονται κοντά στο Κρεμλίνο, η νέα επίθεση μπορεί να ξεκινήσει ήδη από τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο. Τα σχόλια αυτά επιβεβαιώνουν τις προειδοποιήσεις της Ουκρανίας και των συμμάχων της ότι μια νέα ρωσική επίθεση έρχεται και υποδηλώνουν ότι μπορεί να ξεκινήσει προτού το Κίεβο λάβει τις πρόσφατα υποσχεθείσες προμήθειες αμερικανικών και ευρωπαϊκών αρμάτων μάχης.

Ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία AP

Η αποφασιστικότητα του Πούτιν προμηνύει άλλη μια θανατηφόρα κλιμάκωση στον πόλεμο, καθώς το Κίεβο ετοιμάζει μια νέα δική του ώθηση για να εκδιώξει τις ρωσικές δυνάμεις, απορρίπτοντας οποιαδήποτε εκεχειρία που αφήνει τη Ρωσία να καταλαμβάνει τα εδάφη του. Ο ρώσος ηγέτης πιστεύει ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να επικρατήσει σε μια σύγκρουση που θεωρεί υπαρξιακή με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. Ένας νέος γύρος κινητοποιήσεων είναι πιθανός ήδη από την άνοιξη, είπαν οι εν λόγω πηγές, καθώς η οικονομία και η κοινωνία υποτάσσονται όλο και περισσότερο στις ανάγκες του πολέμου.

“Ο Πούτιν είναι απογοητευμένος από την εξέλιξη των πραγμάτων στο πεδίο της μάχης, αλλά δεν είναι έτοιμος να εγκαταλείψει τους στόχους του” δηλώνει η Τατιάνα Στανόβαγια, ιδρύτρια της R.Politik, μιας συμβουλευτικής εταιρείας για θέματα πολιτικής. “Αυτό σημαίνει απλώς ότι η διαδρομή θα είναι μακρύτερη, πιο αιματηρή και χειρότερη για όλους“.

Αντίστοιχα, στο ίδιο σενάριο αναφέρεται και η βρετανική εφημερίδα Guardian, σε εκτενές δημοσίευμά της.

Όπως επισημαίνει, η γραμμή του μετώπου στην ευρύτερη περιοχή της Ζαπορίζια δεν έχει μετακινηθεί εδώ και δέκα μήνες και οι Ρώσοι βρίσκονται οχυρωμένοι στα χαρακώματά τους, ωστόσο τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρατηρείται πιο έντονη δραστηριότητα με βομβαρδισμούς από το πυροβολικό, ακόμη και από άρματα μάχης.

Σύμφωνα με τον Βιτάλι, λοχία της 56ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας πεζικού της Μαριούπολης, η ”παγωμένη” γραμμή του μετώπου έχει αρχίσει να αναθερμαίνεται. Για του λόγου το αληθές, ο αριθμός των βλημάτων και ρουκετών που έχουν δεχτεί οι ουκρανικές δυνάμεις σε αυτό το τμήμα μετώπου έχει υπερδιπλασιαστεί αυτόν τον μήνα σε 4.000 την ημέρα.

Αργά ή γρήγορα, πιθανότατα μέσα στους επόμενους μήνες, όπως εκτιμά ο Guardian, κάποια από τις δύο πλευρές θα κάνει την κίνησή της και θα επιχειρήσει να βγει από το αδιέξοδο. Το ερώτημα είναι το εξής: ποιος θα χτυπήσει πρώτος και πού.

”Η μεγάλη μάχη έρχεται αυτή την άνοιξη, ή ακόμα και νωρίτερα” δηλώνει ο Βιτάλι. Όπως χαρακτηριστικά λέει, είτε λάβει χώρα εδώ είτε κάπου αλλού κατά μήκος της γραμμής του μετώπου που αγγίζει τα 750 μίλια, η ”καταιγίδα” αναμένεται να ξεσπάσει αυτή την άνοιξη, σηματοδοτώντας ουσιαστικά μια πιο έντονη φάση του πολέμου. Εν αναμονή, και οι δύο πλευρές εκμεταλλεύονται αυτό το διάστημα προκειμένου να ενισχύσουν τις άμυνές τους.

Η τρίτη φάση του πολέμου, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, θα περιλαμβάνει τη χρήση ενός συνδυασμού όπλων -μηχανοκίνητο πεζικό, πυροβολικό, δυνάμεις από αέρος, πιθανώς και από τη θάλασσα- προκειμένου κάθε πλευρά να εδραιώσει τις θέσεις της στο πεδίο του μετώπου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, η πραγματοποίηση μεγάλης κλίμακας επίθεσης τη δεδομένη χρονική στιγμή εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για καθεμιά από τις δύο πλευρές. Τα στρατιωτικά εγχειρίδια αναφέρουν, δε, ότι η επιτιθέμενη δύναμη πρέπει να είναι τρεις φορές ισχυρότερη προκειμένου να επικρατήσει.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα