ΗΠΑ: Αποσύρουν 2 εκατ. δολάρια από το Γραφείο των ΗΕ κατά της τρομοκρατίας

"Θύελλα" από την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ
"Θύελλα" από την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ AP

Η αμερικανίδα πρεσβεύτρια στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι κατήγγειλε το Γραφείο των ΗΕ για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας για "λογοκρισία" με πολιτικά κίνητρα.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποσύρει τη δέσμευσή της για τη χρηματοδότηση με 2 εκατομμύρια δολάρια του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας (UNOCT), και θα υποβαθμίσει το επίπεδο των διπλωματών που θα την αντιπροσωπεύσουν στην ιδρυτική του διήμερη σύνοδο, δήλωσαν συγκλίνουσες διπλωματικές πηγές στο Γερμανικό Πρακτορείο και στο Γαλλικό Πρακτορείο την Τετάρτη.

Η αμερικανίδα πρεσβεύτρια στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι--που αρχικά σχεδίαζε να είναι παρούσα σε μέρος τουλάχιστον των εργασιών της συνόδου αυτής χωρίς προηγούμενο--κατηγόρησε το UNOCT ότι προχωρά σε «λογοκρισία» με πολιτικά κίνητρα, διότι δεν κάλεσε οργανώσεις πολιτών σε ορισμένες συναντήσεις κατά τη διάρκεια των εργασιών.

ADVERTISING

«Δεν υπάρχει καμία άλλη λογική εξήγηση όσον αφορά το γιατί ο ΟΗΕ επιδιώκει να λογοκρίνει αυτή τη σύνοδο, πέρα από το ότι υπέκυψε στις πολιτικές πιέσεις μιας φούχτας φαύλων χωρών--όπως η Ρωσία, η Συρία, το Ιράν, η Κούβα και η Βενεζουέλα--για τις οποίες ο περιορισμός της πρόσβασης και ο αποκλεισμός της συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών είναι ο κανόνας», κατήγγειλε η Χέιλι σε ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες της.

Το UNOCT ιδρύθηκε πέρυσι από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και επικεφαλής του έχει τεθεί ο Βλαντίμιρ Βορόνκοφ, ένας ρώσος διπλωμάτης.

Αποστολή του Γραφείου είναι ο καλύτερος συντονισμός της αντιτρομοκρατικής δράσης των Ηνωμένων Εθνών, καθώς δεκάδες υπηρεσίες του ΟΗΕ χειρίζονται το ζήτημα αυτό, άμεσα ή έμμεσα.

Η Χέιλι χαρακτήρισε την απόφαση «σκανδαλώδη», «κακομεταχείριση του νέου Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας και κηλίδα στο ιστορικό διαφάνειας και συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών στα Ηνωμένα Έθνη».

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίτς αντέτεινε ότι στη σύνοδο του UNOCT θα είναι παρούσες περίπου 60 μη κυβερνητικές οργανώσεις που θα συμμετάσχουν ενεργά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών.

Οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν στη σύνοδο, η οποία διεξάγεται σήμερα και αύριο, αλλά θα στείλουν πολύ πιο χαμηλόβαθμους αξιωματούχους από ό,τι σχεδίαζαν μέχρι τώρα.

Η Χέιλι βρίσκεται στην Ινδία, για συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους, ως και σήμερα.

Την περασμένη εβδομάδα οι ΗΠΑ αποχώρησαν από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, καταγγέλλοντας ότι διακατέχεται από προκατάληψη σε βάρος του Ισραήλ.

Νωρίτερα φέτος, μείωσαν δραστικά τη χρηματοδότησή τους στο Γραφείο Αρωγής και Έργων των ΗΕ για τους Παλαιστίνιους στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΗΠΑ, Τρομοκρατία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

SHARE:

24Media Network