Καταλονία: Σε δυο μήνες η οριστική ρήξη με Ισπανία;

Καταλονία: Σε δυο μήνες η οριστική ρήξη με Ισπανία;
Αφίσα με τον Πουτζντεμόν έξω από φυλακές του Νοϊνμούστερ AP

Οι κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της Καταλονίας όπως τις περιγράφει το στέλεχος της DIPLOMAT Αντριά Αλσινά

Μετωπική, οριστική ρήξη των Καταλανών με τη Μαδρίτη διαβλέπει μέσα στους δύο προσεχείς μήνες ο Αντριά Αλσίνα, στέλεχος της DIPLOCAT (National Catalan Assembly), της οποίας ο τέως ηγέτης Τζόρντι Σάντσεθ είναι ένας από τους δυο πολιτικούς κρατούμενους της Μαδρίτης.

Περιγράφοντάς μας το «αίσθημα αγανάκτησης κι απελπισίας» που εξώθησε χιλιάδες Καταλανών, μετά την χτεσινή σύλληψη του Κάρλες Πούτζντεμον επί γερμανικού εδάφους, να βγουν στους δρόμους της Βαρκελώνης, και άλλων πόλεων της Καταλονίας, μεταξύ των οποίων και η γενέτειρα του τέως καταλανού προέδρου Τζιρόνε, στα σχολεία -εκλογικά κέντρα της οποίας σημειώθηκαν τα βιαιότερα επεισόδια την ημέρα του Δημοψηφίσματος, ο Αλσίνα στις αποκλειστικές δηλώσεις του στο NEWS 247 τονίζει ότι «η στιγμή είναι κομβική για τη χώρα».

«Είναι μια πάρα πολύ δύσκολη στιγμή. Υπάρχει το αίσθημα της απελπισίας» παραδέχεται. Προσθέτει ωστόσο ότι τις τελευταίες βδομάδες έχει σημειωθεί μια μεταστροφή στις γενικότερες διαθέσεις και στις συνειδήσεις των πολιτών: «Οι Καταλανοί αντιλαμβάνονται για πρώτη φορά τι συμβαίνει. Αναρωτιούνται τι πήγε στραβά, τι κάνανε λάθος. Κι αρχίζουν και μαθαίνουν από τα λάθη τους», τονίζει ο συνομιλητής μας, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «τους επόμενους μήνες θα έχουμε συγκρούσεις. Η πλειοψηφία των πολιτικών υπέρ της απόσχισης, που ηγήθηκαν την περίοδο του Δημοψηφίσματος, είτε είναι εξορία είτε στη φυλακή. ‘Εχουν αναλάβει νέα πρόσωπα χωρίς φόβο, όπως στην DIPLOCAT η Ελιζέντα Παλουζίε, με αποφασιστικότητα, αμεσότητα και βούληση για αλλαγή ».

«Δεν θα δείτε», μας προειδοποιεί, «τις αλλαγές αύριο, αλλά θα τις δείτε σε δύο μήνες. Ο φόβος έχει εξαφανιστεί».

Ποια είναι η στάση της Μαδρίτης;

« Περιμένουμε να δούμε τι θα αποφανθεί η γερμανική δικαιοσύνη. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι», απαντά ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Λαϊκού Κόμματος, που κυβερνά, Φερνάντο Σάντσεθ, ο οποίος αρνείται να επιβεβαιώσει την ποινή 25 χρόνων κάθειρξης με την οποία θα βρεθεί αντιμέτωπος στην περίπτωση που εκδοθεί στην Ισπανία από το δικαστήριο του Νοϊνμούστερ, ο τέως καταλανός πρόεδρος. «Δεν μπορώ να σας απαντήσω γιατί δεν είναι ζήτημα της ισπανικής κυβέρνησης. Η ισπανική δικαιοσύνη θα αποφανθεί».

Στο μεταξύ το Καταλανικό Κοινοβούλιο θα συνεδριάσει την Τετάρτη προκειμένου να συζητηθούν τα ψηφίσματα που απαιτούνται για το «σεβασμό των πολιτικών δικαιωμάτων» του Πούτζντεμον και των υπόλοιπων υποψηφίων για την Προεδρία της Καταλονίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα