Μπάιντεν: Κόβει το ρωσικό πετρέλαιο, με κλείσιμο του Nord Stream 1 απειλεί η Μόσχα

Μπάιντεν: Κόβει το ρωσικό πετρέλαιο, με κλείσιμο του Nord Stream 1 απειλεί η Μόσχα
Τζο Μπάιντεν (AP Photo/Patrick Semansky, File)

Από τα λόγια στις πράξεις και χωρίς τους ευρωπαίους. Ο Τζο Μπάιντεν απαγορεύει την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου, υγραερίου και άνθρακα στις ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν πάει ένα βήμα παρακάτω με τις κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία, ανακοινώνοντας την απαγόρευση εισαγωγής πηγών ενέργειας από τη Ρωσία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα ανακοινώσει σήμερα την απαγόρευση σε δηλώσεις του σήμερα το απόγευμα, δήλωσαν πηγές με γνώση του θέματος και χωρίς τη συμμετοχή των ευρωπαίων συμμάχων της.

Η απαγόρευση θα περιλαμβάνει ρωσικό πετρέλαιο, υγραέριο και άνθρακα, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές που μεταδίδει το Bloomberg, με τον Λευκό Οίκο να μην έχει προβεί μέχρι στιγμής σε κάποιο σχόλιο.

Οι ίδιες πηγές ωστόσο, υποστηρίζουν ότι η απόφαση ελήφθη σε συνεννόηση με τους ευρωπαίους συμμάχους, οι οποίοι εξαρτώνται περισσότερο από τις ΗΠΑ στη ρωσική ενέργεια.

Το αέριο και το πετρέλαιο της Ρωσίας, μέχρι στιγμής, είχαν απαλλαγεί ως επί το πλείστον από κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές χώρες, λόγω ανησυχίας για τις οικονομικές επιπτώσεις, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, η οποία εξαρτάται περισσότερο από το ρωσικό πετρέλαιο και, ειδικότερα, το φυσικό αέριο.

Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση του Καναδά ανακοίνωσε τα σχέδιά της να απαγορεύσει όλες τις εισαγωγές αργού πετρελαίου από τη Ρωσία. Ωστόσο, η κίνηση αυτή ήταν σε μεγάλο βαθμό συμβολική, καθώς η χώρα δεν έχει κάνει καμία εισαγωγή από το 2019.

Η ξαφνική απόφαση του Μπάιντεν

Μέχρι και χθες, Δευτέρα (07/03), ο Λευκός Οίκος υποστήριζε ότι δεν έχει λάβει καμία σχετική απόφαση για “μπλόκο” της Ρωσίας, κάτι που -ενδεχομένως- αποδεικνύει την ξαφνική απόφαση που φαίνεται να πάρθηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο.

“Αυτές οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη εσωτερικά και επίσης με τους ομολόγους και τους εταίρους μας στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο”, δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.

“Η Ευρώπη εισάγει πολύ περισσότερο πετρέλαιο από τη Ρωσία από ό,τι οι ΗΠΑ. Έτσι, προφανώς, γνωρίζουμε επίσης πολύ καλά καθώς κάνουμε αυτές τις συνομιλίες και καθώς συναποφασίζουμε με τους εταίρους μας ότι θα υπάρξει -έχουμε διαφορετικές ικανότητες και δυνατότητες”.

Το ρωσικό πετρέλαιο αποτελούσε περίπου το 3% όλων των αποστολών αργού που έφθασαν στις ΗΠΑ πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ. Συνολικά, οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου αντιπροσώπευαν περίπου το 8% του συνόλου των ΗΠΑ. Οι αμερικανικές εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου το 2022 έχουν πέσει στον χαμηλότερο ετήσιο ρυθμό από το 2017, σύμφωνα με την εταιρεία πληροφοριών Kpler.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πέφτουν καθώς οι ΗΠΑ πλησιάζουν στην απαγόρευση εισαγωγής πετρελαίου στη Ρωσία: Οι αγορές αναδιπλώνονται

Ενώ οι λεγόμενες αυτοκυρώσεις έχουν περιορίσει ορισμένες αγορές ρωσικών βαρελιών, μια οριστική απαγόρευση από τις ΗΠΑ θα σφίξει περαιτέρω την αγορά και θα αυξήσει την αστάθεια, οδηγώντας τις τιμές να αυξηθούν ακόμη περισσότερο.

Με κόψιμο του Nord Stream 1 απειλεί η Μόσχα

Δεν θα μπορούσε να μην απαντήσει η Ρωσία στην ενδεχόμενη απόφαση των ΗΠΑ να απαγορεύσουν την εισαγωγή πηγών ενέργειας, με τη Μόσχα να απειλεί ότι θα περικόψει τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, μέσω του Nord Stream 1.

Οι απειλές της Ρωσίας έρχονται ως απάντηση στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν για την εισβολή στην Ουκρανία, μια κίνηση που θα μπορούσε να εντείνει την αναταραχή στις ενεργειακές αγορές και να αυξήσει περαιτέρω τις τιμές.

Η Ρωσία έχει το δικαίωμα να λάβει μέτρα που “αντανακλούν” τις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ -ο οποίος είναι επίσης υπεύθυνος για τις ενεργειακές υποθέσεις- σε τηλεοπτική ομιλία αργά τη Δευτέρα.

Είπε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση για διακοπή της λειτουργίας του Nord Stream 1 και ότι ο αγωγός λειτουργεί επί του παρόντος “με πλήρη δυναμικότητά του”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα