Οι τουρκικές αρχές προσπαθούν να φιμώσουν τον Τύπο με συλλήψεις

default image

Σε δεκάδες συλλήψεις δημοσιογράφων, στελεχών των μέσων ενημέρωσης και υποστηρικτών του κινήματος Γκούλεν, προχώρησε η τούρκικη αστυνομία.

Σε συλλήψεις ομάδας δημοσιογράφων, στελεχών και εργαζόμενων στα μέσα ενημέρωσης, όπως και ενός συγγραφέα προχώρησε η Τούρκικη αστυνομία χθες, Κυριακή. Αιτιολογία των συλλήψεων αποτελεί η  κατηγορία ότι οι εμπλεκόμενοι οργάνωσαν και διαχειρίζονταν τρομοκρατική οργάνωση. Περισσότερα από 20 άτομα συνελήφθησαν, η επιχείρηση αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της Τουρκίας μετά από την περσινή επιχείρηση όπου συνελήφθησαν υποστηρικτές της κυβέρνησης, ανάμεσά τους και οι γιοι υπουργών για διαφθορά.

Στο νέο σκάνδαλο εμπλέκονται ο αρχισυντάκτης, Ekrem Dumanli, της εφημερίδας Zaman, που είναι μια από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της χώρας, και φαίνεται να είναι υποστηρικτική του κινήματος Γκούλεν, πρόκειται για Ισλαμικό κίνημα που ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση Ερντογάν και Νταβούτογλου, κατηγορώντας την για διαφθορά. Η αστυνομία ξεκίνησε την επιχείρηση σύλληψής τους, ωστόσο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί για να υποστηρίξει τους δημοσιογράφους εμπόδισε την επιχείρηση, με την  αστυνομία να επιστρέφει το απόγευμα της ίδιας μέρα, όταν ο αρχισυντάκτης παραδόθηκε οικειοθελώς.

Ακόμη, υπό επιτήρηση βρίσκεται ο Hidayet Karaca, επικεφαλής του καναλιού Samanyolu, όπως και οι σκηνοθέτες, οι παραγωγοί και οι συγγραφείς σειρών που προβάλλονται από τη συγκεκριμένη συχνότητα,  κατηγορούνται για διάπραξη συμφωνίας με Κούρδους στρατιωτικούς.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση έχει οργανώσει εκστρατείες κατά του κινήματος και έχει προσπαθήσει να συλλάβει τον ηγέτη του Fethullah Gulen, που έχει καταφύγει στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ.

Οι υποστηρικτές του κινήματος υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση Ερντογάν προσπαθεί να εξάλειψη την οργάνωση, φοβούμενη ότι θα αποκαλυφθεί η εμπλοκή της σε μια σειρά σκανδάλων, ακόμα και των μελών της οικογένειάς του Τούρκου προέδρου. Χαρακτηριστικά τονίζουν ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να “στρέψει την προσοχή της αλλού, μακριά από τα σκάνδαλα διαφθοράς που εμπλέκεται ή να αποφύγει την κριτική από τους πολίτες”.

Το σημαντικό είναι ότι μέχρι πρότινος το κίνημα ήταν ανάμεσα στους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Ερντογάν, όμως μετά τη σύλληψη μέλους της οργάνωσης στράφηκε κατά της κυβέρνησης κατηγορώντας την για φασισμό.

Ακόμη, μέλη του κινήματος υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να φιμώσει τα μέσα που ασκούν οποιαδήποτε κριτική στις δράσεις της.

Πηγή: CNN

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα