Πόλεμος στην Ουκρανία: Πώς η φτωχότερη χώρα της ΕΕ έσωσε κρυφά το Κίεβο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πώς η φτωχότερη χώρα της ΕΕ έσωσε κρυφά το Κίεβο
Οι Κίριλ Πετκόφ και Βολοντιμίρ Ζελένσκι 2023 Efrem Lukatsky/AP

Σε μια δύσκολη στιγμή για την Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία, την περασμένη άνοιξη, όταν τα καύσιμα και τα πυρομαχικά εξαντλούνταν, μια ευρωπαϊκή χώρα, που επίσημα ήταν στο πλευρό της Μόσχας, έσωσε το Κίεβο. Πώς το πέτυχε. Τα αντίποινα της Ρωσίας.

Την άγνωστη βοήθεια που προσέφερε η φτωχότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ουκρανία, σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για το Κίεβο, έφερε στο φως την Τετάρτη (18/01) δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Welt.

Σύμφωνα με αυτό, την περασμένη άνοιξη, όταν ο ουκρανικός στρατός εξαντλούσε τα καύσιμα και τα σοβιετικά πυρομαχικά που χρειαζόταν για να πολεμήσει τους Ρώσους, η Βουλγαρία έγινε σωτήρας της.

Λόγω του διασπασμένου πολιτικού πεδίου και τις φιλορωσικές τάσεις μεγάλου μέρους της ελίτ της, η Σόφια προσπάθησε να πείσει ότι δεν εξόπλιζε την Ουκρανία.

Αυτό ήταν, ωστόσο, “στάχτη στα μάτια”. Συνεντεύξεις του μέσου με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, τον πρώην πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Κιρίλ Πετκόφ και τον υπουργό Οικονομικών του, Ασέν Βασίλεφ, σχηματίστηκε η εικόνα εικόνα του πώς η Βουλγαρία παρενέβη στον πόλεμο και χρησιμοποίησε μεσάζοντες για να παράσχει στο Κίεβο ζωτικές προμήθειες όπλων, πυρομαχικών και ντίζελ σε μια κρίσιμη καμπή των μαχών.

Ενώ ο Πετκόφ, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός της Βουλγαρίας στο ξέσπασμα του πολέμου, προσπαθούσε να τραβήξει τη χώρα σε μια πιο δυτική, φιλοΝΑΤΟϊκή τροχιά, έπρεπε να αντιμετωπίσει τους φιλορώσους πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένων των εταίρων του στο συνασπισμό. Αναγκάστηκε να διώξει ακόμα και τον δικό του υπουργό Άμυνας επειδή επαναλάμβανε την γραμμή της Μόσχας. Δημόσια, τουλάχιστον, ο Πετκόφ προσπάθησε να υποτιμήσει κάθε ιδέα ότι η Βουλγαρία, παρά τα σημαντικά αποθέματα όπλων της σοβιετικής εποχής, θα ενίσχυε και θα εξόπλιζε την Ουκρανία.

Η επίσημη στάση της Βουλγαρίας μάλιστα ήταν η ίδια με αυτή της Ουγγαρίας του Βίκτορ Όρμπαν, δηλαδή προσκολλημένη πολιτικά στη Μόσχα.

Ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα στη Σόφια χαρακτήρισε “κόκκινη γραμμή” τις βουλγαρικές παραδόσεις όπλων στις ουκρανικές δυνάμεις, οι αξιωματούχοι του Πετκόφ χρησιμοποίησαν ενδιάμεσες εταιρείες στη Βουλγαρία και στο εξωτερικό για να ανοίξουν δρόμους ανεφοδιασμού από αέρα και ξηρά μέσω Ρουμανίας, Ουγγαρίας και Πολωνίας. 

Υπολογίζουμε ότι περίπου το 1/3 των πυρομαχικών που χρειαζόταν ο ουκρανικός στρατός στην πρώιμη φάση του πολέμου προερχόταν από τη Βουλγαρία», είπε ο Πετκόφ στο Welt.

Το ντίζελ που προμήθευε η Βουλγαρία στην Ουκρανία επεξεργαζόταν από ρωσικό αργό πετρέλαιο σε διυλιστήριο της Μαύρης Θάλασσας, το οποίο τότε ανήκε στη ρωσική εταιρεία Lukoil. «Η Βουλγαρία έγινε ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς ντίζελ στην Ουκρανία και κατά καιρούς κάλυπτε το 40% των αναγκών της Ουκρανίας», δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Βασίλεφ στο Welt.

Η κυβέρνηση στο Κίεβο επιβεβαίωσε αυτή την εκδοχή των γεγονότων. Ο Κουλέμπα είπε στο Welt ότι η χώρα του κινδύνευε να ξεμείνει από πυρομαχικά τον περασμένο Απρίλιο. «Γνωρίζαμε ότι οι βουλγαρικές αποθήκες διέθεταν μεγάλες ποσότητες των απαραίτητων πυρομαχικών, οπότε ο πρόεδρος Ζελένσκι με έστειλε για να προμηθευτώ το απαραίτητο υλικό», είπε ο Κουλέμπα.

Ήταν θέμα «ζωής και θανάτου» εκείνη την εποχή, εξήγησε ο Κουλέμπα, γιατί διαφορετικά οι Ρώσοι θα καταλάμβαναν περισσότερα χωριά και πόλεις, θα «σκότωναν, θα βασάνιζαν και θα βίαζαν» περισσότερους Ουκρανούς.

Αντιμέτωπος με τα αιτήματα του Κιέβου, ο Κουλέμπα είπε ότι ο Πετκόφ απάντησε ότι η εσωτερική του κατάσταση δεν ήταν «εύκολη» αλλά ότι θα έκανε «ό,τι περνούσε από το χέρι του».

«Ο Κίριλ Πετκόφ έχει δείξει ακεραιότητα και θα του είμαι πάντα ευγνώμων που χρησιμοποίησε όλες τις πολιτικές του ικανότητες για να βρει μια λύση», συνέχισε ο Kuleba. Η ιστορία, είπε, ήταν απλή: ενώ ορισμένα μέλη του βουλγαρικού συνασπισμού τάχθηκαν στο πλευρό της Ρωσίας, ο Πετκόφ αποφάσισε να «είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας και να μας βοηθήσει να αμυνθούμε ενάντια σε έναν πολύ ισχυρότερο εχθρό».

Η απάντηση της Μόσχας

Δεν διέφυγε της προσοχής του Κρεμλίνου ότι η Βουλγαρία, υπό τον Πετκόφ και τον Βασίλεφ, έκανε τεράστιες προσπάθειες για λογαριασμό της Ουκρανίας.

Ξεκινώντας ήδη από τον Μάιο, η Μόσχα βομβάρδισε τη χώρα με κυβερνοεπιθέσεις, είπε ο Πετκόφ. Αυτές έπληξαν το ηλεκτρικό ρεύμα και τα ταχυδρομεία και μερικές φορές δεν μπορούσαν να πληρωθούν οι συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων.

Η Μόσχα προσπάθησε επίσης να δωροδοκήσει βουλευτές και να διεισδύσει στις αρχές. Μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου, η Βουλγαρία απέλασε περίπου 70 υπαλλήλους από τη ρωσική πρεσβεία στη Σόφια για κατασκοπεία.

Η Μόσχα γνώριζε ότι η Βουλγαρία ήταν η χώρα της ΕΕ που εξαρτιόταν περισσότερο από το ρωσικό αέριο πριν από τον πόλεμο.

Ήδη από τις 27 Απριλίου, η Gazprom επέλεξε τη Βουλγαρία ως την πρώτη χώρα της ΕΕ όπου διέκοψε τις εξαγωγές φυσικού αερίου. Όμως η Σοφία δεν υποχώρησε. Μέσα σε 24 ώρες, ο πρωθυπουργός Πετκόφ παρουσίασε μια λύση που θα επέτρεπε στους σχεδόν 7 εκατομμύρια κατοίκους της Βουλγαρίας να περάσουν χωρίς αέριο από τη Ρωσία. Οργάνωσε δύο δεξαμενόπλοια υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες, στην ίδια τιμή ανά κυβικό μέτρο που χρέωνε η ​​Gazprom.

Η κυβέρνηση του Πετκόφ ανατράπηκε σε κοινοβουλευτική ψήφο δυσπιστίας το καλοκαίρι. Οι φιλορωσικές δυνάμεις έπαιξαν επίσης τον ρόλο τους σε αυτό. Μέχρι το φθινόπωρο, ο Πετκόφ και ο Βασίλεφ είχαν καθήκοντα μόνο ως προσωρινοί. Έκτοτε, η χώρα βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο, αλλά η στάση απέναντι στην Ουκρανία έχει αλλάξει κάπως.

Τον Δεκέμβριο, το κοινοβούλιο αποφάσισε να επιτρέψει επίσημα τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία. «Είμαστε βαθιά ευγνώμονες στη Βουλγαρία για αυτό», είπε ο Κουλέμπα. Ωστόσο, σημείωσε ότι έβλεπε ήδη προσπάθειες να τορπιλιστεί αυτή η απόφαση. «Είναι απίστευτο πόσο επίμονα προσπαθούν αυτές οι δυνάμεις να τραβήξουν τη Βουλγαρία στο πλευρό του επιτιθέμενου και σφαγέα».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα