Γκρίνσπαν: “2007 όπως 1987 και 1998”

Ομοιότητες της σημερινής αναταραχής με εκείνες του 1987 και του 1998 διαπιστώνει ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Άλαν Γκρίσπαν
- 07 Σεπτεμβρίου 2007 12:18
Αρκετές ομοιότητες της σημερινής αναταραχής στην αγορά με αυτές που χαρακτήρισαν το 1987 και το 1998 διαπίστωσε ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Άλαν Γκρίνσπαν, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της “Γουόλ Στριτ Τζέρναλ”.
“Το ανθρώπινο είδος ποτέ δεν βρήκε τρόπο αντιμετώπισης της φούσκας”, τόνισε ο Άλαν Γκρίνσπαν σε ομιλία του σε οικονομολόγους στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε η ακαδημαϊκή περιοδική έκδοση Brookings Papers on Economic Activity.
Ο Γκρίνσπαν συνέκρινε τη σημερινή αναταραχή με το 1987, το οποίο σηματοδοτήθηκε από κατάρρευση της Γουόλ Στριτ μετά από πολλά χρόνια ανόδου και με το 1998 όταν, λόγω της κρίσης στη ρωσική αγορά, κατέρρευσε το κολοσσιαίο hedge fund Long-Term Capital Management – διαχειριζόταν στοιχεία ενεργητικού ύψους 100 δισ. δολαρίων – καταφέρνοντας ισχυρό πλήγμα σε πολλές αγορές παραγωγών.
“Η συμπεριφορά την οποία παρατηρούμε τις τελευταίες επτά εβδομάδες είναι, από πολλές απόψεις, πανομοιότυπη με αυτό που είδαμε το 1998, με αυτό που είδαμε στην κατάρρευση της χρηματιστηριακής αγοράς το 1987, με αυτό – νομίζω -που είδαμε στην κατάρρευση του μπουμ των ακινήτων το 1837 και, σίγουρα, με τον πανικό στην τραπεζική αγορά της 8ης Μαρτίου του 1907”.
Ο Γκρίνσπαν, ο οποίος ήταν στο τιμόνι της Fed από το 1987 μέχρι το 2005, είπε ότι κινητήριος μοχλός της επιχειρηματικής επέκτασης είναι η ευφορία και της συρρίκνωσης, ο φόβος.
Παρά το ότι οι οικονομολόγοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι αυτοί οι παράγοντες κινούν την ανάπτυξη και τη συρρίκνωση
“η φάση επέκτασης της οικονομίας είναι πολύ διαφορετική, και ο φόβος ως κινητήριος μοχλός – πράγμα που συμβαίνει σήμερα – είναι πολύ πιο ισχυρός από την ευφορία”, είπε ο Γκρίνσπαν ο οποίος δραστηριοποιείται ως σύμβουλος στον ιδιωτικό τομέα.
Η εξουδετέρωση μιας φούσκας δεν γίνεται μέσω σταδιακών αναπροσαρμογών των επιτοκίων, σύμφωνα με τον Γκρίνσπαν. Το διάστημα 1994-1995, η Fed διπλασίασε τα επιτόκια και
“φρέναρε το μπουμ των μετοχών στη γέννησή του”, αλλά όταν ολοκλήρωσε τον κύκλο αύξησης του κόστους δανεισμού, οι τιμές των μετοχών απογειώθηκαν και πάλι.
“Προσπαθήσαμε να το επαναλάβουμε το 1997”, όταν η Fed αύξησε το επιτόκιο κατά 0,25%,
“και επαναλήφθηκε το ίδιο φαινόμενο”, υπογράμμισε.
(ΠΗΓΗ:ΑΠΕ)