Οργή Γκρίνσπαν κατά Μπους

Σκληρή κριτική ασκεί ο πρώην πρόεδρος της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, Άλαν Γκρίνσπαν, στον Τζορτζ Μπους και στην οικονομική του πολιτική
- 15 Σεπτεμβρίου 2007 10:08
Ο πρώην πρόεδρος της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, ή Fed, Άλαν Γκρίνσπαν, ασκεί στα απομνημονεύματά του, που κυκλοφορούν την Δευτέρα, κριτική στον πρόεδρο Τζορτζ Μπους, επιρρίπτοντάς του ότι έθετε τις πολιτικές του προτεραιότητες υπεράνω της “ορθής” οικονομικής πολιτικής, έγραψε χθες η εφημερίδα The Wall Street Journal.
Επί των ημερών του Μπους, η “πολιτική λειτουργία ήταν πολύ περισσότερο κυρίαρχη” στο Λευκό Οίκο σε σύγκριση με την εποχή του πρώην προέδρου Τζέραλντ Φορντ, τον οποίο ο Γκρίνσπαν υπηρέτησε ως ο κορυφαίος σύμβουλός του για οικονομικά θέματα, αναφέρει η Τζέρναλ επικαλούμενη το βιβλίο.
” Ελάχιστη αξία αποδιδόταν σε συζητήσεις για μια αυστηρή οικονομική πολιτική, και στο ζύγισμα των μακροπρόθεσμων συνεπειών“, σημειώνει ο Γκρίνσπαν, αναφερόμενος στην κυβέρνηση Μπους. Ο πρώην πρόεδρος της FED λέει ότι κάλεσε, ανεπιτυχώς, το Λευκό Οίκο να ασκήσει βέτο σε “ανεξέλεγκτες” δαπάνες που είχαν εγκριθεί όταν οι Ρεπουμπλικανοί έλεγχαν το Κογκρέσο, και προσθέτει ότι “άξιζε” στους Ρεπουμπλικανούς να χάσουν τον έλεγχο του σώματος διότι “είχαν ανταλλάξει τις αξίες τους με την εξουσία”.
Επιχειρώντας μια πρόβλεψη για το μέλλον της οικονομίας των ΗΠΑ, ο Γκρίνσπαν γράφει ότι για να κρατήσει η FED τον πληθωρισμό στο όριο του 1 έως 2% τα επόμενα χρόνια ίσως χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια σε διψήφια μεγέθη. Ωστόσο, προσθέτει πως η τράπεζα θα αντιμετωπίσει “λαϊκιστικές αντιστάσεις από το Κογκρέσο, αν όχι από το Λευκό Οίκο” να διατηρήσει σταθερότητα στις τιμές, και εκτιμά πως εάν η Φεντ υποκύψει, ο πληθωρισμός θα φθάσει σε έναν μέσο όρο 4-5% έως το 2030.
Ο Γκρίνσπαν, 81 ετών, ήταν πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ από τον Αύγουστο του 1987 έως τον Ιανουάριο του 2006. Υπήρξε ο δεύτερος μακροβιότερος στο θώκο στην 93χρονη ιστορία της. Η διαχείριση της χρηματιστηριακής κρίσης του 1987 και των διεθνών κρίσεων της δεκαετίας του 1990 και ο ρόλος του στην καθοδήγηση της οικονομίας στην πιο μακρά περίοδο ανόδου που είναι καταγεγραμμένη συνέβαλαν στο να αποκτήσει μεγάλη φήμη. Ο δημοσιογράφος Μπομπ Γούντγουορντ έδωσε στο βιβλίο που έγραψε για τον Γκρίνσπαν τον τίτλο Μαέστρος. Πάντως, αρκετοί επιρρίπτουν στον Γκρίνσπαν ότι συνέβαλε στην δημιουργία της “φούσκας” των επιχειρήσεων τεχνολογίας και των ακινήτων.
(Πηγή: ΑΠΕ)