Τέλος στο ‘κόκκινο’ από θεσμούς και αγορά

Τέλος στο ‘κόκκινο’ από θεσμούς και αγορά

Με συγκεκριμένους στόχους μείωσης των κόκκινων δανείων τους, κατ έτος και έως το 2019, οι τράπεζες εμφανίζονται έτοιμες για την επόμενη μέρα. Σε τελική φάση η ρύθμιση διαδικαστικών θεμάτων

Στο προσκήνιο εκ νέου τα «κόκκινα» δάνεια, που αποτελούν πλέον τη βάση κάθε…συζήτησης, είτε στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων ενόψει αξιολόγησης, είτε στην καθημερινότητα του τραπεζικού γίγνεσθαι, αφού αποτελεί τη νούμερο 1 προτεραιότητα.

Έτοιμες οι τράπεζες από πλευράς τους, να ρυθμίσουν, να μειώσουν, να ενεργοποιήσουν τους μηχανισμούς διαχείρισης των καθυστερούμενων και επισφαλών πλέον δανείων τους, σχεδιάζουν τους τρόπους και την έκταση της αποτελεσματικής αντιμετώπισης των «κόκκινων αγκαθιών» που «κουβαλάνε» από χρήση σε χρήση στους ισολογισμούς τους.

Με απόλυτο… «σεβασμό» στα εποπτικά τους κεφάλαια, συνυπολογίζοντας και αξιολογώντας προβλέψεις, βασιζόμενες παράλληλα σε εγγυήσεις που δύνανται να ρευστοποιήσουν και επωφελούμενες από τον εξωδικαστικό διακανονισμό, επιδιώκουν να λύσουν πάραυτα και συστηματικά το θέμα των NPLs (Non Performing Loans, Μη εξυπηρετούμενα Δάνεια).

Ως εποπτεύουσα αρχή, η Τράπεζα της Ελλάδος, έχει ζητήσει από τις τράπεζες να θέσουν συγκεκριμένους στόχους μείωσης των κόκκινων δανείων, τα οποία πρέπει ως το 2019 να έχουν υποχωρήσει κατά 41 δις ευρώ, περίπου 13,5 δις ευρώ κατ έτος, με εντατικοποίηση διαδικασιών από το 2017 – έτος κατά το οποίο θα ξεκινήσουν να λειτουργούν και οι πλατφόρμες που έχουν συσταθεί για την αντιμετώπιση των επισφαλειών.

Το τρίμηνο που απομένει ως το τέλος του τρέχοντος έτους, δεν εκτιμάται ότι θα αντιμετωπισθούν περισσότερα από 3 δις ευρώ (στην καλύτερη περίπτωση), αλλά σίγουρα είναι μια αρχή, δεδομένου ότι ακόμη εκκρεμούν ορισμένες λεπτομέρειες (μικρές μεν, σημαντικές δε) για τις διαδικασίες π.χ. του κουρέματος, των διαγραφών, των πλειστηριασμών.

Η ξαφνική ιδέα των Ελλήνων τραπεζιτών για μια ενιαία bad bank στα μέσα του καλοκαιριού, φαίνεται να «φρενάρεται» από τους θεσμούς, με αμφίβολο αποτέλεσμα.

Σε γενικές γραμμές, οι τράπεζες είναι έτοιμες να ρυθμίσουν υποθέσεις , κλείνοντας πληγές δεκαετιών και εξυγιαίνοντας τη βάση τους. Προϋπόθεση αποτελεί και η αντίστοιχη πρόθεση των δανειοληπτών, να βάλουν ένα τέλος, ρυθμίζοντας με διάφορους τρόπους τα ανοίγματα τους. Σε κάθε περίπτωση, το νέο νομικό πλαίσιο δείχνει το δρόμο.

Στόχος και επιδίωξη όλων, Εποπτείας, θεσμών, δανειστών, κυβέρνησης , τραπεζών, είναι να μπει ένα τέλος στο «κόκκινο».  Και η διαδικασία για την επίτευξη του στόχου αυτού, είναι στην τελική της ευθεία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα