Τράπεζες: Επόμενο “στοίχημα” η χρηματοδότηση της οικονομίας

Διαβάζεται σε 5'
Χρήματα
Istock

Έχοντας ανακοινώσει ένα ακόμη τρίμηνο ισχυρής κερδοφορίας, το πιστωτικό σύστημα δείχνει να ξεπερνάει τον σκόπελο των επιτοκίων και όπως δηλώνουν οι τραπεζίτες στρέφεται συντονισμένα στην χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Την σταθερή αναπτυξιακή του πορεία συνεχίζει το εγχώριο πιστωτικό σύστημα καθώς παρά την μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ που είχε σαν αποτέλεσμα την κάμψη των επιτοκιακών εσόδων, οι τέσσερις συστιμικές τράπεζες κατέγραψαν για το πρώτο τρίμηνο του 2025 κέρδη της τάξης των 1,24 δις. ευρώ.

Σε γενικές γραμμές τα οικονομικά αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών στέλνοντας ουσιαστικά ένα ισχυρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η ανάκαμψη του ελληνικού τραπεζικού κλάδου είναι σταθερή και συνεχιζόμενη και ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Σε ότι αφορά την ελληνική οικονομία, το εγχώριο πιστωτικό σύστημα είναι πλέον πασιφανές ότι διαθέτει την κεφαλαιακή ισχύ να στηρίξει με χρηματοδοτήσεις την ανάπτυξη της χώρας.

Με όπλο τα νέα δάνεια

Ισχυρή όπλο στην προσπάθεια των διοικήσεων να μένουν εντός των στόχων τους για την επόμενη τριετία αποτέλεσε η ισχυρή πιστωτική επέκταση προς την πραγματική οικονομία κατά 3,2 δις. ευρώ. Ωστόσο για τους αναλυτές, οι οποίοι χαρακτήρισαν τις οικονομικές επιδόσεις του τριμήνου καλύτερες των εκτιμήσεων, ξεχώρισαν ακόμη τα σταθερά έσοδα από το χαρτοφυλάκιο ομολόγων, η συγκράτηση των spreads στις δανειοδοτήσεις, ο περιορισμός των εξόδων για τόκους με την ανατιμολόγηση των προθεσμιακών καταθέσεων και φυσικά οι νέες πηγές εσόδων μέσω των εξαγορών που έχουν ολοκληρωθεί.

Ενδεικτικό μάλιστα της ισχυρών επιδόσεων είναι ότι στο σύνολό τους οι Φ. Καραβίας, Χρ. Μεγάλου, Β. Ψάλτης και Π. Μυλωνάς εμφανίστηκαν σίγουροι ότι θα επιτευχθούν οι φετινοί στόχοι για καθαρά έσοδα από τόκους και καθαρά κέρδη, ακόμη και αν υποχωρήσει το επιτόκιο διευκόλυνσης καταθέσεων της ΕΚΤ κάτω του 2%, το οποίο ελήφθη ως βασική προϋπόθεση για την «χάραξη» των business plans, προς το 1,5%.

Οι επιδόσεις των πρώτου τριμήνου ισχυροποιούν τις εκτιμήσεις των Ελλήνων τραπεζιτών για την κερδοφορία όπως αυτή τέθηκε στα τριετή business plans τα οποία παρουσίασαν πριν λίγους μήνες στην επενδυτική κοινότητα. Συγκεκριμένα, αναμένουν πως τα καθαρά κέρδη του 2025 θα ξεπεράσουν τα 4,5 δισ. ευρώ ενώ δεν απέκλεισαν εφόσον διαφανεί πως οι στόχοι για την πιστωτική επέκταση υπερκαλυφθούν, να υπάρξει προς τα πάνω αναθεώρηση των στόχων τα επόμενα τρίμηνα.

Σε ότι αφορά στο μείζον ζήτημα των έντοκων εσόδων που είχε απασχολήσει τους επενδυτές τις τελευταίες εβδομάδες, αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση ήταν οριακή – μόλις 2,5% – καθώς διαμορφώθηκαν σε 2,06 δισ. ευρώ από 2,15 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό πρώτο τρίμηνο.

Αναλυτές χαρακτηρίζουν ικανοποιητική αυτήν την μείωση, δεδομένου ότι οι μέσοι δείκτες euribor έχουν υποχωρήσει σε ένα χρόνο κατά περίπου 150 μονάδες βάσης, εκ των οποίων οι 100 μονάδες από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Κατά σειρά ανακοινώσεων αποτελεσμάτων α ‘ τριμήνου 2025:

Η Τράπεζα Πειραιώς παρουσίασε καθαρά κέρδη 284 εκατ. ευρώ, με τον CEO του Ομίλου να εκτιμά ότι τα έσοδα από τόκους θα ανέλθουν φέτος σε 1,9 δισ. ευρώ. Το χαρτοφυλάκιο ενήμερων δανείων της Πειραιώς αυξήθηκε κατά 3% τριμηνιαίως ( 1,1 δισ. ευρώ) και 16% ετησίως, στα 34,8 δισ.

Η Πειραιώς έχει αυξήσει τα δάνειά της κατά 5 δισ. σε 5 τρίμηνα.

Η Eurobank παρουσίασε προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη 348 εκατ. ευρώ, με τις δραστηριότητες στο εξωτερικό να καταγράφουν αύξηση της κερδοφορίας τους κατά 27,2% σε ετήσια βάση και να συνεισφέρουν κατά 52,7% στη συνολική κερδοφορία του Ομίλου.

Ο CEO της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, ανέφερε στους αναλυτές ότι οι στόχοι του business plan θα επιτευχθούν, ενώ τα ενήμερα δάνεια ενισχύθηκαν οργανικά κατά 1,2 δισ. ευρώ το α ‘ τρίμηνο 2025, εκ των οποίων 0,8 δισ. στην Ελλάδα και 0,4 δισ. στο εξωτερικό.

Η Εθνική Τράπεζα παρουσίασε καθαρά κέρδη μετά τους φόρους 371 εκατ. ευρώ, με τον CEO της ΕΤΕ, Παύλο Μυλωνά, να εκτιμά ότι για φέτος η καθαρή πιστωτική επέκταση θα ανέλθει 2,5 δισ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εναντι στόχου για αύξηση των καθαρών χορηγήσεων 8% φέτος, η ΕΤΕ πέτυχε αύξηση 12% στο α τρίμηνο, με το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων σε επίπεδο Ομίλου να αυξάνεται σε 33,6 δισ., αντανακλώντας εκταμιεύσεις δανείων ύψους 1,6 δισ. το α ‘ τρίμηνο 2025 ( 41% σε ετήσια βάση).

Η Alpha Bank παρουσίασε προσαρμοσμένα κέρδη μετά από φόρους 239,3 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 22% σε τριμηνιαία βάση και 8% σε ετήσια, επιτυγχάνοντας το 26% του ετήσιου στόχου της.

Στην Ελλάδα, η καθαρή πιστωτική επέκταση διαμορφώθηκε σε 0,6 δισ. ευρώ το α ‘ τρίμηνο, ενώ οι νέες εκταμιεύσεις ανήλθαν σε 2,5 δισ. ( 32% σε ετήσια βάση). Ο CEO της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, προέβλεψε καιθαρή πιστωτική επέκταση άνω των 2 δισ. ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα