Στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη

Στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη
COPYRIGHTED_SILVIO_AUGUSTO_RUSMIGO

Καθηγητές και φοιτητές του Πανεπιστημίου μιλούν στο News 24/7 για τις σπουδές στην Κύπρο, τις εγκαταστάσεις, τα γνωστικά αντικείμενα και την επαγγελματική αποκατάσταση στην οποία δίνεται έμφαση από το Πανεπιστήμιο - Η "ήσυχη" Λευκωσία και η ελληνική φοιτητική κοινότητα που ολοένα και μεγαλώνει.

Στις αρχές του περασμένου μήνα δημοσιεύτηκε η κατάταξη από τους Times Higher Education, βάσει των κριτηρίων impact ranking, για τα Πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο. Σ΄αυτή τη μακρά λίστα με μια προσεκτικότερη ματιά διαπιστώσαμε πως ένα Πανεπιστήμιο που κάθε χρόνο συγκεντρώνει το ενδιαφέρον χιλιάδων Ελλήνων φοιτητών, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου βρέθηκε σε ορισμένους τομείς να ξεπερνά μεγαθήρια της Ευρώπης, της Ασίας και της Αμερικής. Ειδικότερα, η συγκεκριμένη λίστα το κατατάσσει στα 301+ καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο. Στους επιμέρους τομείς εντυπωσιακή είναι η κατάταξη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου στην 76η θέση στον τομέα Decent Work and Economic Growth που αξιολογεί τομείς όπως τη βιώσιμη ανάπτυξη, την πρακτική άσκηση των φοιτητών και την απασχολησιμότητα των αποφοίτων, ενώ κατατάσσεται ανάμεσα στα 100-200 καλύτερα πανεπιστήμια στον τομέα της καινοτομίας, επιχειρηματικότητας και υποδομών.

Όλα τα παραπάνω είναι εντυπωσιακά για ένα Ανώτατο Ίδρυμα που βρίσκεται τόσο κοντά μας και τόσο ψηλά στις επιλογές μαθητών και γονιών από όλες τις χώρες της Ευρώπης και περισσότερο της Ανατολικής Μεσογείου. Για να δούμε όμως τι σημαίνουν όλα αυτά στην πράξη, επισκεφτήκαμε το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, συνομιλήσαμε με καθηγητές και φοιτητές και σας παρουσιάζουμε μια περίπτωση πανεπιστημίου, που πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση.

Jagged Melon

Η πρώτη επαφή γίνεται με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου τον καθ. Κώστα Γουλιάμο που μας υποδέχεται όχι στο γραφείο του όπως θα περιμέναμε, αλλά σε έναν χώρο που έχει επιλέξει ο παγκόσμιος κολοσσός τεχνολογίας η Microsoft να δημιουργήσει μέσα στο Πανεπιστήμιο, το Microsoft Innovation Center. ” Η Microsoft έχει επιλέξει το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου ως εταίρο για την εγκαθίδρυση του μοναδικού Κέντρου Καινοτομίας Microsoft στην Κύπρο. Αυτή τη στιγμή, πάνω από 100 Κέντρα Καινοτομίας Microsoft λειτουργούν ανά τον κόσμο. Η λειτουργία του Κέντρου Καινοτομίας Microsoft στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου θα έχει τεράστια οφέλη για τους φοιτητές, το ακαδημαϊκό προσωπικό, τους επαγγελματίες του κλάδου της Πληροφορικής, τους ερευνητές, την οικονομία και την κοινωνία γενικότερα” μας λέει ο κ.Γουλιάμος πριν καλά-καλά κάνουμε τις πρώτες συστάσεις δίνοντας μας να καταλάβουμε πόσο υπερήφανος είναι για έναν χώρο που όμοιος του δεν υπάρχει στην Κύπρο.

“Βασικοί πυλώνες του Πανεπιστημίου μας είναι η αριστεία και η καινοτομία σε όλα τα επίπεδα, είτε μιλάμε για υποδομές είτε μιλάμε για προγράμματα σπουδών, είτε ακόμα και για υπηρεσίες. Αυτό είναι κάτι μοναδικό και το αντιλαμβάνονται και οι φοιτητές όταν έρχονται σε επαφή με το Πανεπιστήμιο” συμπληρώνει ο πρύτανης επαινώντας παράλληλα το ακαδημαϊκό προσωπικό, τις εγκαταστάσεις, και τις διοικητικές υπηρεσίες που αναλαμβάνουν κάθε είδους διεκπαιρεωτική διαδικασία βοηθώντας τους φοιτητές από τα πρώτα τους βήματα μέχρι και την εύρεση εργασίας. Όλα αυτά όμως ο κ.Γουλιάμος μας προτρέπει να τα διαπιστώσουμε μόνοι μας μιλώντας με φοιτητές και καθηγητές.

Jagged Melon

Το μοναδικό τμήμα Οδοντιατρικής στην Κύπρο

Αφού πίνουμε έναν καφέ στην καφετέρια του Πανεπιστημίου η οποία βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το κεντρικό κτήριο, ξεκινάμε την ξενάγηση μας από το τμήμα της Οδοντιατρικής που λειτουργεί υπό την σκέπη της Ιατρικής Σχολής. Είναι το πρώτο πρόγραμμα Οδοντιατρικής που λειτουργεί στην Κύπρο έχει φοιτητές από 19 διαφορετικές χώρες και αποτελεί έτσι μια καλή αρχή για να καταλάβουμε τι γίνεται. Εκεί και συγκεκριμένα στο Εργαστήριο Προσομοιωτών Στόματος μας περιμένει ο Εκτελών Χρέη Προέδρου του τμήματος καθηγητής Γιώργος Παλαγγιάς, που με τον επικεφαλής του τμήματος καθηγητή Αθανάσιο Αθανασίου είναι οι “αρχιτέκτονες” του προγράμματος σπουδών. “Εδώ τα παιδιά ασκούνται και κάνουν όλες τις κλινικές πράξεις πάνω σε προσομοιωτές οι οποίοι είναι πολύ κοντά στην πραγματικότητα. Κάθε μονάδα που υπάρχει εδώ είναι πανομοιότυπη με τη μονάδα που θα έχουν στα οδοντιατρεία τους στο μέλλον” μας εξηγεί πριν αναλύσουμε τις προοπτικές και τη φιλοσοφία του προγράμματος σπουδών του τμήματος.

COPYRIGHTED_SILVIO_AUGUSTO_RUSMIGO

“Για να έχουν τα παιδιά τα εφόδια ώστε να παρέχουν καλή και ασφαλή οδοντιατρική περίθαλψη στους ασθενείς τους πρέπει να έχουμε αυτές τις μονάδες τελευταίας τεχνολογίας. Μ’ αυτό τον τρόπο μπορούμε να είμαστε βέβαιοι πως τα παιδιά θα κάνουν όλες τις κλινικές πράξεις και θα τις επαναλάβουν τόσες φορές ώστε να αποκτήσουν τις δεξιότητες που απαιτούνται. Το πεδίο που μαθαίνουν να εργάζονται τα παιδιά έχει το μέγεθος του μικρού μου δαχτύλου. Σ’ αυτή την περιοχή εργάζονται τα παιδιά με τα μηχανήματα για να αποκτήσει την ακρίβεια των κινήσεων που απαιτούνται. Αυτό χρειάζεται εξάσκηση και ο εξοπλισμός εδώ είναι ο καλύτερος που υπάρχει” σημειώνει ο κ.Παλαγγιάς. “Οι στόχοι του προγράμματος σπουδών είναι βασικά δύο. Ο πρώτος είναι τα παιδιά καλή οδοντιατρική περίθαλψη και ο δεύτερος είναι να προσφέρουν ασφαλή περίθαλψη. Μπορεί να ακούγεται απλό αλλά είναι δύσκολο να το πετύχει κανείς” συμπληρώνει.

Τα παιδιά εδώ δεν έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν αν θα γίνουν καλοί ή όχι

“Τα παιδιά εδώ δεν έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν αν θα γίνουν καλοί ή όχι. Κάθε πράξη θα γίνει τόσες φορές που το παιδί θα το κάνει καλά. Η μετριότητα δεν μας ικανοποιεί και ευτυχώς δεν ικανοποιεί και τα παιδιά” μας λέει καθώς μας ξεναγεί στους υπόλοιπους χώρους του τμήματος όπως το εργαστήριο προσομοίωσης εικονικής οδοντιατρικής, και την πρότυπη οδοντιατρική κλινική.

COPYRIGHTED_SILVIO_AUGUSTO_RUSMIGO

Οι φοιτητές μαθαίνουν να λειτουργούν σαν ομάδα

Στο ίδιο κτιριακό συγκρότημα υπάρχει και η Ιατρική Σχολή και εκεί θα βρούμε την Κοσμήτορα την κα.Elizabeth Johnson, Κοσμήτορα της σχολής. “Από το πρώτο έτος ο φοιτητής έρχεται σε επαφή με τον ασθενή. Ο φοιτητής πέρα από τις τεχνικές δεξιότητες μαθαίνει εδώ την κριτική σκέψη αλλά κυρίως μαθαίνει να λειτουργεί σαν ομάδα. Στο τέταρτο έτος είναι έτοιμος για πλήρη επαφή με τον ασθενή. Για να μην κάνουμε λάθη πάνω στο ασθενή που είναι επικίνδυνο ο φοιτητής έχει τη δυνατότητα να μαθαίνει τις δεξιότητες που χρειάζεται στους προσομοιωτές”. Έτσι απαντά στο απλό ερώτημα που της θέτουμε “τι παρέχει η ιατρική σχολή;”.

Φέτος όμως ειδικά τόσο για τη σχολή όσο και για την ίδια είναι μια ξεχωριστή χρονιά αφού βγαίνουν οι πρώτοι απόφοιτοι. “Είναι μεγάλη συγκίνηση για μας. Δεν είναι μόνο το εκπαιδευτικό κομμάτι. Εδώ είμαστε πιο κοντά στον φοιτητή από την πρώτη στιγμή για να γίνει καλός γιατρός και καλός άνθρωπος. Έτσι για εμάς κλείνει ένας κύκλος πολύ σημαντικός. Και δεν είναι η γνώση μόνο, είναι οι αρχές, εδώ μαθαίνουμε ως ομάδα και διδάσκουμε ως ομάδα. Τα παιδιά μας μπορούν να πάνε σε όποιο μέρος του κόσμου επιθυμούν και να διεκδικήσουν όποια θέση θέλουν. Με τις σπουδές εδώ έχουν αυτή τη δυνατότητα. Και εδώ ο φοιτητής μαθαίνει να ψάχνει μόνος του. Είμαστε πλήρως εναρμονισμένοι με την παγκόσμια εταιρεία ιατρικής εκπαίδευσης. Πολλά Πανεπιστήμια έχουν εξαιρετικούς καθηγητές, ερευνητές, τεχνογνωσία, αλλά όταν τα φέρνεις όλα αυτά μαζί, είναι κάτι το μαγικό”, υπογραμμίζει και μας ξαφνιάζει θετικά όταν μας λέει ότι η σχολή έχει στενή συνεργασία με επιστήμονες κατόχους βραβείων Νόμπελ.

COPYRIGHTED_SILVIO_AUGUSTO_RUSMIGO

Τι λέει όμως η ίδια στους φοιτητές της που καλούνται να φέρουν εις πέρας μια τόσο απαιτητική επιστήμη; “Αυτό που προσπαθούμε να δείξουμε στους φοιτητές μας είναι η κριτική σκέψη. Τους λέω δεν θέλω να μάθετε τα πάντα παπαγαλία. Τους κατευθύνουμε όσο μπορούμε. Υπάρχει ένα σημείο όμως που οι δυσκολίες ξεπερνιούνται. Αυτό το σημείο είναι η πρώτη επαφή με τον ασθενή και βλέπουν το καλό που μπορούν να κάνουν. Αυτό τους κερδίζει, τους δίνει αυτοπεποίθηση” μας απαντά.

Με Ελληνικό Δίκαιο η Νομική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου

COPYRIGHTED_SILVIO_AUGUSTO_RUSMIGO

Εννέα χρόνια ζωής στο Πανεπιστήμιο μετρά ήδη η Νομική Σχολή. Μια τέτοια βασική και θεμελιώδης επιστήμη που συναντάται σε όλα τα προγράμματα σπουδών των μεγάλων πανεπιστημίων ανά τον κόσμο, δεν θα μπορούσε να λείπει. Σε μια αίθουσα που προσομοιάζει δικαστήριο συναντήσαμε τον Κοσμήτορα της Σχολής, Κωνσταντίνο Τσιμάρα, να διδάσκει τους μελλοντικούς νομικούς. Ανάμεσα στις διαλέξεις μας μίλησε για τη φιλοσοφία της Νομικής και μας εξήγησε πως το γεγονός ότι έχει κατεύθυνση ελληνικού δικαίου δεν θα ήταν υπερβολή να μιλήσουμε για μια ακόμη Νομική Σχολή για τους Έλληνες εκτός Ελλάδος που δεν έχει να ζηλέψει το παραμικρό από όσες λειτουργούν στα ελληνικά πανεπιστήμια.

“Έχουμε ακολουθήσει τη δομή των σπουδών και τον αριθμό των μαθημάτων των αντίστοιχων σχολών στην Ελλάδα. Παρόλο που είναι από τις παλαιότερες επιστήμες είναι μια επιστήμη που εξελίσσεται και ακολουθεί την εξέλιξη της κοινωνίας. Δεν έχει καμία σχέση με αυτό που γνωρίζαμε σαν Νομική Επιστήμη πριν κάποιες δεκαετίες. Ποιος θα μας μίλαγε για παράδειγμα πριν 20 χρόνια τα θέματα βιοηθικής και νέων τεχνολογιών; Σήμερα είναι νέα γνωστικά αντικείμενα που εντάσσονται στα προγράμματα σπουδών.

Ισότιμο πτυχίο με οποιαδήποτε Νομική Σχολή

“Το πτυχίο που δίνει η σχολή μας είναι ισότιμο με των άλλων νομικών οι δε απόφοιτοί μας τυγχάνουν ισοτιμίας από τον αντίστοιχο φορέα στην Ελλάδα τον ΔΟΑΤΑΠ, και βεβαίως αυτό τους εξασφαλίζει στη συνέχεια και εγγραφή στα μητρώα των ασκούμενων δικηγόρων άνευ εξετάσεων και φυσικά την συμμετοχή τους στις εξετάσεις για την απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος” απαντά ο κ.Τσιμάρας στην ερώτησή μας για το πτυχίο που παρέχεται από τη Σχολή.

Ο κ.Τσιμάρας στέκεται επίσης στη μέριμνα που δίνει η σχολή στην απόκτηση εργασιακής εμπειρίας από τους φοιτητές με συνεργασίες που έχουν υπογραφεί μεταξύ του Πανεπιστημίου και διαφόρων δικηγορικών γραφείων σε Ελλάδα και Κύπρο καθώς και μεγάλων εταιριών που διαθέτουν νομικά τμήματα έτσι ώστε οι φοιτητές να είναι πάντα σε επαφή με την άσκηση του επαγγέλματος τους.

Καλύπτουμε όλα τα επίπεδα των σπουδών

“Πολλοί φοιτητές μας συνεχίσουν σε μεταπτυχιακές σπουδές ή εκπόνηση διδακτορικής διατριβής τους τόσο εδώ όσο και σε Πανεπιστήμια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Πρόσφατα φοιτητές μας προχώρησαν σε διδακτορικής τους διατριβή σε πανεπιστήμιο στη Ζυρίχη. Αυτό από μόνο του δείχνει την αναγνώριση που τυγχάνει ο τίτλος σπουδών που δίνει η σχολή μας. Πάντα προσπαθούμε επίσης μέσω προγραμμάτων να έχουμε συνεχή ανταλλαγή φοιτητών ώστε να γνωρίζουν άλλες διδακτικές μεθόδους και άλλα συστήματα αλλά και άλλοι φοιτητές από το εξωτερικό να γνωρίζουν το Πανεπιστήμιο μας έτσι ώστε να το επιλέξουν σε κάποια άλλη φάση των σπουδών τους”.

Οι παραπάνω άνθρωποι είναι κάποιοι από τους συντελεστές της επιτυχίας που καθημερινά δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό ώστε όλα να πηγαίνουν όπως πρέπει. Είναι όμως αυτή η εικόνα πραγματική ή επίπλαστη; Αναζητήσαμε και φοιτητές του Πανεπιστημίου ώστε να πάρουμε και την δική τους άποψη.

Ισορροπία σπουδών και φοιτητικής ζωής

Στην βιβλιοθήκη βρήκαμε δύο τελειόφοιτους της Νομικής και δύο καλούς φίλους τον Βασίλη Θλιβερό και τον Βασίλη Ψίχα που διάβαζαν για την τελευταία τους εξεταστική πριν κάνουν το μεγάλο βήμα για το πτυχίο και την ενεργή δικηγορία. Ο πρώτος από ένα χωριό των Φαρσάλων στη Λάρισα και ο άλλος από την Αθήνα μας περιέγραψαν τη ζωή στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και τις υπηρεσίες που τους παρέχονται πέραν της γνώσης.

“Το σπίτι που μένω μέχρι και σήμερα από το πρώτο έτος μου το βρήκε το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου”, λέει ο Βασίλης Θλιβερός τονίζοντας έτσι πόσο σημαντική βοήθεια δίνεται σε όλους τους τομείς της ζωής του φοιτητή.

Η Ισμήνη Τσανάκη, φοιτήτρια της Ιατρικής με καταγωγή από την Κρήτη μας λέει πως το Πανεπιστήμιο ξεπέρασε κάθε προσδοκία της ενώ στέκεται στην καλή οργάνωση του χρόνου που μπορεί να κάνει προλαβαίνοντας να έχει τον ελεύθερο χρόνο ώστε να τον αξιοποιεί όπως θέλει.

“Από την αρχή του εξαμήνου γνωρίζουμε τις ημερομηνίες για τις εξετάσεις και τις εργασίες μας. Έτσι μπορούμε να οργανώσουμε το χρόνο μας και να μην τρέχουμε τελευταία στιγμή έχοντας ισορροπία ανάμεσα στο διάβασμα και στη ζωή” περιγράφει, ανυπομονώντας να πάει τώρα το καλοκαίρι σε ερευνητικό κέντρο στην Αυστρία προκειμένου να λάβει μέρος σε ερευνητικό πρόγραμμα.

Στο εξωτερικό αμφιθέατρο Orbit συναντήσαμε την Μαριάμ Σιακρή, φοιτήτρια στο δεύτερο έτος της Οδοντιατρικής που μας μίλησε για το διάστημα προσαρμογής της στην Κύπρο. “Δεν διαφέρει από την Ελλάδα, έχει πολλούς Έλληνες φοιτητές και όπου και αν πάμε συναντιόμαστε. Η Λευκωσία είναι μια μικρή πόλη, δεν χρειάζεται κανείς να κάνει μεγάλες αποστάσεις για το Πανεπιστήμιο και νιώθουμε ασφάλεια” περιγράφει.


Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα