Μυστήριο: “Σχεδία” από πέτρες έκτασης 150 τετρ. χλμ. πλέει στον Ειρηνικό ωκεανό

Μυστήριο: “Σχεδία” από πέτρες έκτασης 150 τετρ. χλμ. πλέει στον Ειρηνικό ωκεανό
Εικόνα από την τεράστια "σχεδία" από ελαφρόπετρες στον Ειρηνικό

Πώς εξηγούν οι επιστήμονες την τεράστια "σχεδία" από ελαφρόπετρες, που εθεάθη από ιστιοπλόους να πλέει στον μεγαλύτερο ωκεανό της Γης.

Μια τεράστια “σχεδία” από ηφαιστειακά πετρώματα, έκτασης πάνω από 150 τετραγωνικών χιλιομέτρων, πλέει στον Ειρηνικό ωκεανό, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Η “θάλασσα” από ελαφρόπετρες αναφέρθηκε για πρώτη φορά από Αυστραλούς ιστιοπλόους στις αρχές Αυγούστου.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν, όπως αναφέρει το BBC, ότι η μάζα πιθανότατα προήλθε από ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο κοντά στην Τόνγκα, το οποίο εξερράγη στις 7 Αυγούστου, βάσει των δορυφορικών εικόνων, με τις αρχές να κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για τους ιστιοπλόους.

Η ελαφρόπετρα είναι μια ελαφριά, όπως λέει και το όνομά της, πέτρα, γεμάτη φυσαλίδες που επιπλέει στο νερό. Παράγεται όταν η λάβα περάσει από ταχεία ψύξη και απώλεια αερίων.

Μεγάλες “σχεδίες” του ηφαιστειακού πετρώματος είναι πιθανότερο, σύμφωνα με τους ειδικούς, να σχηματιστούν όταν το ηφαίστειο βρίσκεται σε πιο αβαθή νερά.

Ένα ζευγάρι Αυστραλών, που ταξίδευε με το καταμαράν του στα νησιά Φίτζι, ήταν το πρώτο που ανέφερε την “σχεδία από ελαφρόπετρα”. “Το σκάφος είχε επιβράδυνση έναν κόμβο. Βλέπαμε τις πέτρες όσο μπορούσε να δει το μάτι μας με το φως του φεγγαριού και με τον προβολέα μας” έγραψαν στο διαδίκτυο. Το σκάφος τους μάλιστα κόλλησε προσωρινά όταν οι πέτρες μπλόκαραν το πηδάλιο αλλά τελικά ξέφυγαν. Συνέλεξαν και έστειλαν στο πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία δείγματα, τα οποία κυμαίνονται από μέγεθος μπίλιας έως μπάλας μπάσκετ.

Καθηγητής του προαναφερόμενου πανεπιστημίου, γεωλόγος που μελετά τα εν λόγω δείγματα, δήλωσε ότι τέτοιες μάζες ελαφρόπετρας υπάρχει περίπτωση να παρατηρούνται μία φορά κάθε πέντε χρόνια στην περιοχή. Ο ίδιος επεσήμανε ότι οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι η “σχεδία” έχει από τότε χωριστεί σε δύο βασικά τμήματα.

Αυτή την περίοδο βρίσκεται στα Φίτζι και είναι πιθανό να περάσει από τη Νέα Καληδονία και το Βανουάτου και να φτάσει ως την Αυστραλία. Μάλιστα κατά τη διάρκεια του “ταξιδιού” του ενδέχεται να αποτελέσει το “σπίτι” για διάφορους οργανισμούς, οι οποίοι θα μεταφερθούν με αυτό τον τρόπο χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά και ίσως να φτιάξουν εκεί ένα νέο οικοσύστημα, σύμφωνα με ειδικούς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα