Γιατί η ΝΔ τα έβαλε με τον Μοσκοβισί

Γιατί η ΝΔ τα έβαλε με τον Μοσκοβισί

Τα "γαλλικά" του Μητσοτάκη και το σαβουάρ βιβρ του Μεϊμαράκη στον Ευρωπαίο επίτροπο. Η πρόθεση Μοσκοβισί να διεκδικήσει την προεδρία της Κομισιόν.

Τα «γαλλικά» του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Πιερ Μοσκοβισί, τα οποία το Μοσχάτο φρόντισε να δημοσιοποιήσει είναι αποκαλυπτικά της οργής που υπάρχει στο στρατόπεδο της ΝΔ για τον Ευρωπαίο επίτροπο. Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λένε ανοιχτά ότι ο κ. Μοσκοβισί υπερέβη τα εσκαμμένα και εξετράπη του θεσμικού του ρόλου παρέχοντας απροκάλυπτη πολιτική στήριξη στον Αλέξη Τσίπρα.

Μάλιστα οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη αποδίδουν την επίσκεψη Μοσκοβισί στην Αθήνα και τα όσα είπε για το τέλος του τρίτου μνημονίου και την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές σε «προεκλογικές σκοπιμότητες» που αφορούν στην πρόθεση του Γάλλου επιτρόπου να διεκδικήσει την προεδρία της Κομισιόν εκ μέρους του ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού κόμματος, στις συνόδους του οποίου ο Αλέξης Τσίπρας παίρνει μέρος ως παρατηρητής.

Στο βάθος της όμως η στάση της ΝΔ δείχνει και την έντονη ενόχληση που υπάρχει για το γεγονός ότι κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ δεν υιοθετούν το δικό της αφήγημα και είναι χαρακτηριστική η στάση του συνήθως μετριοπαθούς Κωστή Χατζηδάκη ο οποίος από το βήμα της βουλής αντιπαρατέθηκε με τον Πιερ Μοσκοβισί καλώντας τον να ξεκαθαρίσει εάν υπάρχει περίπτωση να ακυρωθεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων  ώστε να διαμορφώσει ανάλογα και η ΝΔ το κυβερνητικό πρόγραμμά της. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτό το επεισόδιο προηγήθηκε της συνάντησης Μητσοτάκη Μοσκοβισί κατά την οποία ο πρόεδρος της ΝΔ «συνέστησε στον κ. Μοσκοβισί να είναι πιο προσεκτικός στις δημόσιες τοποθετήσεις του».

Στο βάθος της πάντως η τοποθέτηση αυτή της ΝΔ υποδηλώνει και μια αγωνία αν όχι φόβο που υπάρχει στις τάξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενός πιθανού «deal» των Ευρωπαίων με τον Αλέξη Τσίπρα που θα του επιτρέψει να καθυστερήσει την εφαρμογή ή ακόμα και να ακυρώσει μέτρα περικοπών όπως αυτά των συντάξεων ή επίσης να προχωρήσει σε στοχευμένες φοροελαφρύνσεις. Στο βαθμό που προχωρήσει κάτι τέτοιο είναι αυτονόητο ότι θα αδυνατίσει την ατζέντα του κ. Μητσοτάκη που έχει επενδύσει σε ένα διαφορετικό μίγμα πολιτικής αντιτάσσοντάς το στις μνημονιακές πολιτικές του κ. Τσίπρα με το τρίτο μνημόνιο.

Πάντως με αφορμή την επίσκεψη Μοσκοβισί ξαναχτύπησε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος μετά από καιρό με τιτίβισμά του διαφοροποιήθηκε από τη γραμμή της ΝΔ και ουσιαστικά και από το αφήγημα Μητσοτάκη για «τρίτο αχρείαστο μνημόνιο». Ουσιαστικά ο κ. Μεϊμαράκης αναπαρήγαγε την απάντηση Μοσκοβισί στην οργισμένη αντίδραση Χατζηδάκη γράφοντας ότι ο κ. Μοσκοβισί αναγνώρισε και δικαίωσε τη στάση της ΝΔ να ψηφίσει το τρίτο μνημόνιο το 2015.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα