Στην ενεργειακή ακρίβεια και την οικονομία εστιάζει την κριτική του ο ΣΥΡΙΖΑ

Στην ενεργειακή ακρίβεια και την οικονομία εστιάζει την κριτική του ο ΣΥΡΙΖΑ
Το σφυροκόπημα στην κυβέρνηση για την ενεργειακή ακρίβεια συνεχίζεται από τον Αλέξη Τσίπρα, μετά την συζήτηση της περασμένης Παρασκευής στην Βουλή Eurokinissi

Νέα επίθεση στην κυβέρνηση για τις υφηλές τιμές ενέργειας και τα υπερκέρδη των παρόχων αναμένεται σήμερα από τον Αλέξη Τσίπρα. Την επιδρομή στο εισόδημα των πολιτών με τους έμμεσους φόρους θα καταγγείλλει η αξιωματική αντιπολίτευση στην συζήτηση του προσχεδίου προϋπολογισμού.

Στα μέτωπα της οικονομίας αναμένεται να εστιάσει την κριτική του τις επόμενες ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ, μόλις λίγες μέρες μετά την σφοδρή κριτική που άσκησε, στην Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την ακρίβεια. Σήμερα αναμένεται παρέμβαση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα ζητήματα της ενέργειας, ενώ ξεκινά και η συζήτηση του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να στηλιτεύσει την αφαίμαξη των νοικοκυριών μέσω υψηλών συντελεστών στους έμμεσους φόρους.

Με ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα για τα ζητήματα της ενέργειας, αφού θα παραβρεθεί στις 18.00 το απόγευμα στην παρουσίαση του βιβλίου του Νικόλα Φαραντούρη, «Η ενεργειακή κρίση στην Ελλάδα». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να αναφερθεί στα ζητήματα που αφορούν το κόστος της ενέργειας με έμφαση στις κυβερνητικές ευθύνες.

Αφορολόγητα υπερ-κέρδη, υψηλές τιμές

Άλλωστε στην αντιπαράθεση του με τον πρωθυπουργό στην Βουλή, αναφέρθηκε στην πρόθεση της κυβέρνηση θα διατηρήσει στα ύψη τα κέρδη των παραγωγών ενέργειας, τα οποία ενισχύει είτε με τις κρατικές επιδοτήσεις, είτε με την αποφυγή της φορολόγησής τους. Όπως δήλωσε απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτακη «ακόμη και όταν αναγκαστήκατε να καταργήσετε την παράνομη και παράλογη ρήτρα αναπροσαρμογής, το κάνατε προσχηματικά, για τα μάτια του κόσμου, αφού εντέλει πολλαπλασιάσατε, αντί να μειώσετε, το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος. Το αυξήσατε έως και 57% τον μήνα Σεπτέμβριο». Τόνισε πως «η γενναιόδωρη επιδότηση των λογαριασμών από τα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων, εντέλει, ευνοεί την ακόμη μεγαλύτερη κερδοσκοπία παραγωγών και προμηθευτών». Πιο συγκεκριμένα ανέφερε πως «τον μήνα Σεπτέμβριο η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στη χονδρεμπορική διαμορφώθηκε στα 416,87 ευρώ τη μεγαβατώρα. Με 20 ευρώ κόστους εξισορρόπησης, η τελική τιμή ανήλθε στα 437 ευρώ. Με λειτουργικά κόστη εμπορίας κατά μέγιστο 25 ευρώ και ένα εύλογο κέρδος 5%, η τιμή φτάνει το πολύ στα 482 ευρώ η μεγαβατώρα. Ξέρετε τι τιμολόγησαν οι προμηθευτές; Τιμολόγησαν 767 ευρώ τη μεγαβατώρα, δηλαδή υπερβάλλον κέρδος 285 ευρώ η μεγαβατώρα. Με την κατανάλωση των οικιακών και εμπορικών καταναλωτών να εκτιμάται στα 1,7 εκατομμύρια μεγαβατώρες, ξέρετε πόσο ανήλθαν τα υπερκέρδη στη λιανική τον μήνα Σεπτέμβριο; Ανήλθαν σε 485 εκατομμύρια ευρώ, για ένα μήνα! 485 εκατομμύρια ευρώ καπέλο!». Μάλιστα επέμεινε για το ζήτημα της φορολόγησης των υπερκερδών λέγοντας ότι «στις 23 Μαρτίου του τρέχοντος έτους, σας είχα καταθέσει τότε ότι σύμφωνα με τους δικούς μας υπολογισμούς, μέχρι τότε, τα υπερβολικά κέρδη των παραγωγών, τα «ουρανοκατέβατα» και τα υπερκέρδη -δική μας εκτίμηση- ήταν 1,4 δισεκατομμύρια. Απαντήσατε ότι «θα τα φορολογήσουμε με 90%». Τόσο μου είπατε. Τι ακριβώς έχετε κάνει, οκτώ μήνες, μετά; Πείτε μου. Πήρατε 1 ευρώ;» προσθέτοντας ότι «εμείς υπολογίσαμε, εν συνεχεία, το συνολικό μέγεθος των υπερκερδών, για την περίοδο Ιούλης 2021-Ιούνης 2022, μέχρι να φέρετε τον νέο μηχανισμό, στα 2,2 δισεκατομμύρια». Ακόμη όμως και με τους υπολογισμούς της ΡΑΕ θα έπρεπε να έχουν εισρεύσει στα κρατικά ταμεία 834 εκατομμύρια, κάτι που –όπως δήλωσε- δεν έχει συμβεί.

Η επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ

Ως ανταπάντηση σε όλα τα παραπάνω ο ΣΥΡΙΖΑ προκρίνει ως κομβικό στοιχείο την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ. Την διαδικασία άλλωστε περιέγραψε σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα ο τομεάρχης Ανάπτυξης του κόμματος, Αλέξης Χαρίτσης.

Όπως ανέφερε «τεχνικοί τρόποι επίτευξης αυτού του στόχου σαφώς υπάρχουν: σταδιακά μέσω του χρηματιστηρίου, με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, με την εξαγορά μετοχικών πακέτων ιδιωτών επενδυτών. Η κυβέρνηση χρησιμοποίησε κάθε τεχνικό τρόπο -και συχνά παραβιάζοντας τους κανόνες του παιχνιδιού- για να υπηρετήσει τον πολιτικό της στόχο που ήταν ξεκάθαρος από το 2019: την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και των δικτύων διανομής της ενέργειας. Εμείς θα κινηθούμε στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση: επιβολή κανόνων στην αγορά, προσιτά τιμολόγια και αξιοποίηση της ΔΕΗ ως βασικό πυλώνα για την εθνική αναπτυξιακή προοπτική». Τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή σε πανευρωπαϊκή κλίμακα βλέπουμε κινήσεις εθνικοποιήσεων στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας- τα παραδείγματα της Γερμανίας και της Γαλλίας είναι τα πιο γνωστά».

Οι μεγάλες επιχειρήσεις δανείζονται με 0,8% και οι μικρές με 7.5% επισήμανε μεταξύ άλλων στην ομιλία της για τον προϋπολογισμό η Έφη Αχτσιόγλου Eurokinissi

Τι δείχνει το προσχέδιο προϋπολογισμού

Αυτά ενώ σήμερα ξεκινά στη 13.00 το μεσημέρι στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής η συζήτηση του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού του 2023. Από τα στοιχεία του ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συνάγει το συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί την ακρίβεια προκειμένου να γιγαντώσει τα φορολογικά έσοδα που προκύπτουν από την έμμεση φορολογία. Δηλαδή από την επιβάρυνση των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων.

Όπως έχει επισημάνει η τομεάρχης οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου όπως φαίνεται στο προσχέδιο «τα έσοδα από ΦΠΑ είναι αυξημένα κατά 4 δισ. ή 23,3% σε σχέση με πέρυσι.Τα έσοδα από ΦΠΑ αποτελούν το 63% της συνολικής αύξησης των φορολογικών εσόδων.Τα φορολογικά έσοδα συνολικά είναι αυξημένα κατά 6,4 δις». Με βάση αυτό το δεδομένο σημειώνει πως «αποτυπώνεται έτσι επακριβώς η σάρωση του εισοδήματος των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων από την ακρίβεια αλλά και η άρνηση της κυβέρνησης να παρέμβει αποτελεσματικά.Συγχρόνως το προσχέδιο επιβεβαιώνει για το 2022 την επιδότηση της αισχροκέρδειας στον τομέα της ενέργειας με τουλάχιστον 9,5 δισ. από το ταμείο ενεργειακής μετάβασης και τον Κρατικό Προϋπολογισμό».

Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ενστερνίζεται τις προβλέψεις του προσχεδίου για τους βασικούς οικονομικούς δείκτες με την Έφη Αχτσιόγλου να έχει επισημάνει πως «η κυβέρνηση ομολογεί ότι οι προβλέψεις της για τον πληθωρισμό στον Προϋπολογισμό του 2022 (0,8%) ήταν κυριολεκτικά εκτός τόπου και χρόνου». Αφού η εκτίμηση που πλέον κατατίθεται είναι για πληθωρισμό της τάξης του 8.8%. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι τον τελευταίο μήνα ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει τις 12 ποσοστιαίες μονάδες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα