Συγκάλυψη διαρκείας

Συγκάλυψη διαρκείας
Παναγιώτης Κοντολέων Eurokinissi

Η κυβέρνηση αρνείται να αλλάξει το ανεξέλεγκτο καθεστώς για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ ενώ δεν "πέφτει φως" για τις καταγγελίες του Ν. Ανδρουλάκη.

Η κυβέρνηση θα διατηρήσει αλώβητο το θεσμικό πλαίσιο που ψήφισε το 2021 και επιτρέπει στην ΕΥΠ να παρακολουθεί πολίτες δίχως έλεγχο. Αυτή είναι ίσως η πιο σημαντική είδηση που προέκυψε από την χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Μια κοινοβουλευτική διαδικασία που όχι απλά δεν έδωσε απαντήσεις αλλά πολλαπλασίασε τα ερωτήματα που προκύπτουν από την καταγγελία του Νίκου Ανδρουλάκη για την παρακολούθηση των επικοινωνιών του. Το ζήτημα δηλαδή για το οποίο συγκλήθηκε η Επιτροπή στην οποία παραβρέθηκε ο διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ, έθεσαν θέμα κατάργησης της τροπολογίας που ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2021 σε νομοσχέδιο με επείγοντα μέτρα για τον Covid 19. Σε αυτήν προβλέπονταν αλλαγή του πρωτοκόλλου για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ, έτσι ώστε να μην εμπλέκεται η Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας του Απορρήτου των Επικοινωνιών και ουδέποτε να ενημερώνεται ο παρακολουθούμενος, ακόμη και μετά την παρέλευση ικανού διαστήματος.

Μάλιστα για το συγκεκριμένο ζήτημα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη καταθέσει συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση ενώ το ΠΑΣΟΚ μέσω του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου Χάρη Καστανίδη έχει ζητήσει την κατάργησή της τροπολογίας, αναθεωρώντας την στάση του ΠΑΣΟΚ που την είχε υπερψηφίσει. Οι παριστάμενοι υπουργοί στην Επιτροπή, Γιώργος Γεραπετρίτης και Κυριάκος Πιερρακάκης, αρνήθηκαν το να υπάρξει αλλαγή στην ισχύουσα νομοθεσία. Αντιθέτως δήλωσαν πως η Ελλάδα έχει ένα από τα αυστηρότερα πλαίσια για τις νόμιμες επισυνδεσεις. Σκληρότερο από όλες τις χώρες της ΕΕ.

Αυτά την ίδια στιγμή που αίσθηση έχει δημιουργήσει η πληροφορία που διέρρευσε και θέλει τον διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα, να δήλωσε ότι ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης παρακολουθούνταν από την υπηρεσία κατόπιν αιτήματος ξένων υπηρεσιών. Οι υπηρεσίες αυτές, δεν κατονομάστηκαν και ως εκ τούτου δημιουργούν ερωτήματα για το αληθές του ισχυρισμού. Θυμίζουμε ότι η υπόθεση του Θανάση Κουκάκη ήταν αυτή που ανέδειξε το ζήτημα της χρήσης του (ιδιαίτερα ακριβού) λογισμικού παρακολουθήσεων Predator, για το οποίο τα κόμματα της αντιπολίτευσης συνεχίζουν να ζητούν εξηγήσεις. Πάντως από κυβερνητικής πλευράς παραμένει ο ισχυρισμός ότι η ΕΥΠ ή οποιαδήποτε άλλη δημόσια υπηρεσία δεν έχει προμηθευθεί το συγκεκριμένο λογισμικό.

Όσον αφορά το θέμα της απόπειρας παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη από τον Σεπτέμβριο του 2021 τα όσα ειπώθηκαν στην επιτροπή τόσο από τον Π.Κοντολέοντα όσο και από τον επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλιστης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, δεν φαίνεται να ικανοποιούν το ΠΑΣΟΚ. Στην Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι δεν φωτίστηκε καμία πλευρά του ζητήματος κι έτσι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες διαλεύκανσης της υπόθεσης. Άλλωστε για το ΠΑΣΟΚ πρόκειται για ζήτημα δημοκρατίας – όπως δηλώνει- και όχι για προσωπικό θέμα του αρχηγού του.

Μάλιστα το ΠΑΣΟΚ καταλογίζει στην κυβέρνηση προσπάθεια υποβάθμισης του θέματος μέσω των αόριστων αναφορών σε αντίστοιχα φαινόμενα που παρουσιάζονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όπως επισήμανε σε ανακοίνωσή του «ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε διατεταγμένη υπηρεσία είπε ψέμματα ότι δεκάδες άλλοι ευρωβουλευτές έχουν πέσει θύματα των λογισμικών Pegasus και Predator.

Επειδή ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής δεν κατέθεσε εικασίες αλλά αποδείξεις, καλούμε τον κ. Οικονόμου να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των άλλων ευρωβουλευτών από Ουγγαρία, Ισπανία κλπ που επικαλείται». Παράλληλα όμως το ΠΑΣΟΚ αναφέρεται και στην υπόθεση του Θανάση Κουκάκη τονίζοντας ότι «καλούμε την κυβέρνηση και τη δικαιοσύνη να ερευνήσουν ποια πρόσωπα και ποιες εταιρείες εμπλέκονται στην χρήση του λογισμικού παγίδευσης και παρακολούθησης Predator στην Ελλάδα».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάται ότι υπάρχει ταύτιση ανάμεσα την υπόθεση του Θανάση Κουκάκη και στις καταγγελίες του Νίκου Ανδρουλάκη. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, μέλος της Επιτροπής Θεσμών επισήμανε χαρακτηριστικά σε δήλωσή του πως «όποιος παρακολούθησε και μόλυνε το τηλέφωνο του δημοσιογράφου κ. Κουκάκη για τον οποίο η ΕΥΠ είχε ζητήσει να παρακολουθείται με βάση τη νόμιμη διαδικασία και να διακόψει στη συνέχεια όταν ο τελευταίος διαμαρτυρήθηκε στην ΑΔΑΕ, είναι ο ίδιος ο οποίος επιχείρησε να μολύνει και το τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη δεδομένου ότι ο σύνδεσμος ήταν κοινός και στις δύο περιπτώσεις».

Επίσης ο Γιώργος Κατρούγκαλος μνημόνευσε τις «τρείς εκθέσεις του Δεκεμβρίου 2021 της Google, της Facebook, του πιο γνωστού εργαστηρίου του πανεπιστημίου του Τορόντο για αυτά τα θέματα που αποδίδουν τις υποκλοπές με χρήση του λογισμικού “Aρπακτικό” (Predator) σε, επί λέξει, “φορείς με κυβερνητική στήριξη στην Ελλάδα”».

Συνολικά έκανε λόγο για πολιτική ευθύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη «ο οποίος από την αρχή της διακυβέρνησής του επέλεξε να υπαγάγει την ΕΥΠ στην δικη του εποπτεία αλλάζοντας το νομοθετικό πλαίσιο για τον Διοικητή της ώστε να τοποθετήσει δικό του άνθρωπου που δεν είχε τα τυπικά προσόντα, δημιουργώντας στη συνέχεια στεγανό μηχανισμό στο εσωτερικό της ΕΥΠ με ειδικό λογαριασμό με δικό του ΑΦΜ να λειτουργεί ως ΕΥΠ στο πλαίσιο της ΕΥΠ, αλλάζοντας τον τρόπο πρόσληψης σε αυτήν, αλλάζοντας το νομικό πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο ήταν υποχρεωμένη ανεξάρτητη αρχή η αρμόδια για τις παρακολουθήσεις να ενημερώνει ότι παρακολουθεί».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα