ΣΥΡΙΖΑ: Εξαντλείται η υπομονή για την επιστολική ψήφο στις ονομαστικές

ΣΥΡΙΖΑ: Εξαντλείται η υπομονή για την επιστολική ψήφο στις ονομαστικές
Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής. Eurokinissi

Για μηχανισμό ελέγχου της έκφρασης των βουλευτών από το Μαξίμου κάνει λόγο η αξιωματική αντιπολίτευση. Ζητά να ψηφίζουν σε πραγματικό χρόνο οι βουλευτές.

Πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις αλλά και οι ενδείξεις από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι εξαντλείται η υπομονή της όσον αφορά το ζήτημα των ονομαστικών ψηφοφοριών στην Βουλή που γίνονται με επιστολική ψήφο. Η άρνηση τόσο της κυβέρνησης όσο και του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα να διευθετήσει το ζήτημα αναμένεται να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει τακτική, πιθανότητα υλοποιώντας την φράση του Αλέξη Τσίπρα που δήλωσε ότι θα απέχει το κόμμα εφεξής από τις ονομαστικές ψηφοφορίες.

Δεν πείθουν τα περί τεχνικών δυσκολιών

Το θέμα επανέφερε χθες στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη ζητώντας να αλλάξει η πρακτική που ακολουθείται και οι βουλευτές να ψηφίζουν σε πραγματικό χρόνο μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος που χρησιμοποιεί η Βουλή. Μάλιστα η Όλγα Γεροβασίλη δεν πείστηκε από την αρνητική θέση του Προέδρου της Βουλής ο οποίος επικαλέστηκε τεχνικές δυσκολίες και ζήτησε να κληθεί η εταιρία και να παράσχει επίσημη ενημέρωση στα κόμματα για τις τεχνικές δυνατότητες του συστήματος.

Η γραμματέας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη ζήτησε τεχνική ενημέρωση από την εταιρία που υποστηρίζει το ηλεκτρονικό σύστημα της Βουλής Eurokinissi

Πάντως ο Κώστας Τασούλας από την αρχή του έτους στηρίζει με πολλούς τρόπους το σύστημα που ακολουθείται σήμερα στις ονομαστικές ψηφοφορίες και δίνει την δυνατότητα της επιστολικής ψήφου στους βουλευτές. Οι τεχνικές δυσκολίες είναι ένα από τα επιχειρήματα, αφού ο πρόεδρος της Βουλής έχει δηλώσει ότι το συγκεκριμένο μέτρο είναι συμβατό με το Σύνταγμα ενώ έχει επικαλεστεί επ’ αυτού και την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής.

Οι ενστάσεις πάντως που καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ αφορούν την έκφραση της ελεύθερης θέλησης των βουλευτών. Κυρίως επειδή με το σύστημα της επιστολικής ψήφου οι επιλογές των βουλευτών «περνούν» από τους γραμματείς των κοινοβουλευτικών ομάδων και δημιουργείται μία συνθήκη άτυπου προελέγχου της ψήφου των βουλευτών.

Από την συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Κώστα Τασούλα στην Βουλή στις 17 Μαρτίου Eurokinissi

Εκκλήσεις και προειδοποιήσεις από τον Αλέξη Τσίπρα

Θυμίζουμε ότι στο θέμα είχε αναφερθεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στις 11 Φεβρουαρίου κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για την αστυνομία στα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Είχε επισημάνει πως «έχουμε εκχωρήσει στην πραγματικότητα την ψήφο μας στους Γραμματείς των Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Όταν, λοιπόν, κάποιος θέλει να αντιδράσει, πρέπει να περάσει από την κρίση της Γραμματείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, δηλαδή από τον Πρόεδρο. Δεν είναι εύκολο».

Στο ζήτημα αυτό ο Αλέξης Τσίπρας είχε επανέλθει μερικές ημέρες αργότερα στις 17 Φεβρουαρίου κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Κώστα Τασούλα για να θέσει τόσο το θέμα αυτό όσο και συνολικά το προβληματισμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα του κοινοβουλίου. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στις ψηφοφορίες και στην προχθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ. Προειδοποίησε ότι «αν δεν επανέλθει το δικαίωμα κάθε βουλευτή να ψηφίζει ξεχωριστά όπως τοποθετείται, μέσω τηλεδιάσκεψης, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει λόγο να συμμετέχει σε τέτοιες ψηφοφορίες».

Εκκρεμότητες

Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι η επιλογή της επιστολικής ψήφου στις ονομαστικές ψηφοφορίες είναι επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου, προκειμένου να έχει ένα μόνιμο σύστημα ελέγχου των 158 βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Θυμίζουμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μιλήσει για προβλήματα στην κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο του 2020. Μερικές μέρες αφότου δεν «πέρασε» η κυβερνητική γραμμή ώστε να αρθεί η ασυλία του Παύλου Πολλάκη μετά από μήνυση του εκδότη της εφημερίδας «Παραπολιτικά», Γιάννη Κουρτάκη. Η άρση της ασυλίας του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας πραγματοποιήθηκε μετά από νέα, παρόμοια, μήνυση σε μεταγενέστερο χρόνο.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ έχουν επισημανθεί συγκεκριμένες ψηφοφορίες που εκτιμάται ότι θα ήταν διαφορετική η εικόνα της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος αν δεν ασκούνταν ασφυκτικός έλεγχος. Ενδεικτικά έχει αναφερθεί η τροπολογία της Νίκης Κεραμέως με την οποία υποχρέωσε τα επιμελητήρια να δέχονται αποφοίτους των ιδιωτικών κολλεγίων. Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε πρόσφατα την απροθυμία των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας να επιχειρηματολογήσουν υπέρ της πρότασης της Ν.Δ για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Νίκο Παππά.

Να σημειωθεί τέλος πως δεν είναι κρυφό πως για την Νέα Δημοκρατία, εκκρεμεί μία ψηφοφορία που θα αποτελέσει κοινοβουλευτική δοκιμασία. Πρόκειται για τις 3 διεθνείς συμβάσεις με την Βόρεια Μακεδονία που είναι «εφαρμοστικές» της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αφορούν τα ζητήματα της υποστήριξης της ένταξης της γειτονικής χώρας στην Ε.Ε, την φύλαξη του εναέριου χώρου της Β.Μακεδονίας και την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών.

Οι συμβάσεις έχουν κατατεθεί από το Φθινόπωρο του 2020 στην Βουλή και δεν έχουν ακόμη ψηφιστεί. Σύμφωνα με τις υφιστάμενες πληροφορίες η διαδικασία πιθανολογείται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Μαϊου. Αποτελεί όμως ένα ερώτημα αν το σύνολο των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας θα τις ψηφίσει. Ιδίως μάλιστα ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και όσοι βουλευτές συμμερίζονται τις απόψεις του για το θέμα αυτό.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα