Σκληρό μπρα ντε φερ για την απόδοση ευθυνών – Η ρύθμιση δεν περνάει

Σκληρό μπρα ντε φερ για την απόδοση ευθυνών – Η ρύθμιση δεν περνάει
Στιγμιότυπο από εκλογική διαδικασία Eurokinissi

Για τα τέλη Οκτωβρίου μεταφέρεται πλέον η κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου, καθώς η κυβερνητική πλειοψηφία έχει να επιλύσει “μικροπροβλήματα” στο εσωτερικό της. Η κυβέρνηση, πάντως, επιμένει τόσο στην επιστολική ψήφο, όσο και να προσμετράται η ψήφος στο εκλογικό αποτέλεσμα. Μετά την άρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, αποστάσεις κρατά και το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη, ενώ καθόλου σίγουρο δεν είναι ότι το ΚΙΝΑΛ θα συμφωνήσει στο σύνολό του με την κυβερνητική πρόταση.

Σκληρό μπρα ντε φερ για την απόδοση ευθυνών μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης προκαλεί η ρύθμιση για την ψήφο των ελλήνων του εξωτερικού, καθώς όπως όλα δείχνουν, η πρόταση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας δεν πρόκειται να περάσει.

Για να ισχύσει η νέα ρύθμιση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, απαιτούνται 200 ψήφοι. Όπως έχουν γράψει τα “Παιχνίδια Εξουσίας” ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, που διαφωνούν με τις κατευθύνσεις που έχει δώσει έως τώρα η κυβέρνηση, για την πρότασή της, διαθέτουν 101 ψήφους και δύναται να μπλοκάρουν και -σύμφωνα με τις πληροφορίες- θα μπλοκάρουν τη ρύθμιση. Στις 101 ψήφους ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, ωστόσο, ενδέχεται να προστεθούν και οι εννέα βουλευτές του ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη, ενώ μόνο βέβαιον δεν είναι ότι το ΚΙΝΑΛ θα πάει ενωμένο στην ψηφοφορία, εάν στηρίξει την κυβερνητική πρόταση, καθώς η Χαριλάου Τρικούπη έχει αλλάξει τη θέση που είχε το κόμμα από την εποχή ακόμα του Ανδρέα Παπανδρέου και, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεν συμφωνούν σε αυτό όλα τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Η κυβέρνηση, πάντως, μεταφέρει την κατάθεση της πρότασής της στη Βουλή, από αρχές Οκτωβρίου όπως αρχικά σχεδίαζε, στα τέλη του μήνα, καθώς έχει “μικροπροβλήματα” στο εσωτερικό της: Κορυφαίος υπουργός, ως επιστήμων, είχε γνωμοδοτήσει πρόσφατα σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που η κυβέρνηση νομοθετεί σήμερα, γεγονός που απαιτεί “λεπτούς χειρισμούς”.

Η κυβέρνηση, πάντως, δεν πρόκειται να κάνει πίσω από τις δυο βασικές της θέσεις, την επιστολική ψήφο και στο να προσμετράται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα η ψήφος των ομογενών, γεγονός που για την αριστερά στη χώρα μας αλλάζει πλήρως τη σύνθεση του εκλογικού σώματος.

Το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να καταθέσει μια “συμβιβαστική πρόταση”, τουλάχιστον μετά τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώπιον της ομογένειας, μάλλον περιορίζονται στο ελάχιστο, εάν δεν εκμηδενίζονται, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση θα ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με τις υποσχέσεις που έδωσε στο πολιτικό της ακροατήριο.

Γι’ αυτό και, όπως όλα δείχνουν, έχει ξεκινήσει το σκληρό μπρα ντε φερ για την επίρριψη των ευθυνών από το ένα κόμμα στο άλλο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα