Τούρκοι σπάνε iPhone λόγω Τραμπ

Τούρκοι σπάνε iPhone λόγω Τραμπ

Η έκκληση του Ερντογάν για σαμποτάζ των ηλεκτρονικών συσκευών που κατασκευάζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως εκείνων της Apple, έκανε δεκάδες Τούρκους οπαδούς του να προβούν σε "αντιαμερικανικές" κινήσεις.

Η Τουρκία αύξησε τους δασμούς σε προϊόντα αμερικανικής προέλευσης, συνεχίζοντας την κόντρα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την πτώση που καταγράφει η τουρκική λίρα τις τελευταίες ημέρες.

Μεταξύ των προϊόντων που αφορά αυτή η ισχυρή αύξηση των δασμών είναι τα τουριστικά λεωφορεία, οι δασμοί των οποίων ανέρχονται πλέον στο 120%, αλκοολούχα ποτά (140%), ο καπνός (60%), το ρύζι, καλλυντικά αλλά και κινητά τηλέφωνα και ηλεκτρονικές συσκευές.

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εμπορίου Ρουχσάρ Πεκτζάν, το ύψος των νέων δασμών ανέρχεται στα 533 εκατομμύρια δολάρια.

Η απόφαση ανακοινώθηκε με διάταγμα που υπογράφεται από τον ίδιο τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. “Θα εφαρμόσουμε μποϊκοτάζ σε βάρος των αμερικανικών ηλεκτρονικών προϊόντων. Αν έχουν iPhones, υπάρχουν Samsung από την άλλη πλευρά”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Άγκυρα.

Η κίνηση Ερντογάν είναι η πιο ξεκάθαρη απάντηση στον Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος την περασμένη εβδομάδα προχώρησε από τη δική του πλευρά σε διπλασιασμό των δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Τουρκία οδηγώντας τη λίρα σε πτώση της τάξης του 34% έναντι του δολαρίου.

Η έκκληση του Ερντογάν για σαμποτάζ των ηλεκτρονικών συσκευών που κατασκευάζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως εκείνων της Apple, έκανε δεκάδες Τούρκους οπαδούς του να προβούν σε “αντιαμερικανικές” κινήσεις, με πολλούς να σπάνε τα iPhone τους και να αναρτούν τα πλάνα στο διαδίκτυο καλώντας και άλλους συμπολίτες τους να κάνουν το ίδιο.

Κάποιοι δε, απεικονίζονται να σχηματίζουν τον χαιρετισμό των “Γκρίζων Λύκων”.

Τα παρακάτω βίντεο που ανάρτησε στο Twitter ο πολιτικός αναλυτής Mutlu Civiroglu του voanews.com, είναι ενδεικτικά:

Αντιαμερικανισμός και με “θύμα”… την Coca Cola:

Θυμίζουμε πως χθες απορρίφθηκε το αίτημα αποφυλάκισης του πάστορα Μπράνσον, ο οποίος αποτελεί το “μήλο της έριδος” ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Ο Αμερικανός ευαγγελιστής πάστορας, αν και δεν βρισκόταν σε κάποια φυλακή, αλλά υπό κατ’ οίκον περιορισμό, στη Σμύρνη, είχε καταθέσει αίτημα άρσης των μέτρων περιορισμού, τα οποία περιελάμβαναν και την απαγόρευση εξόδου από την Τουρκία.

Σύμφωνα με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, μέχρι να απελευθερωθεί ο Μπράνσον δεν πρόκειται να υπάρξει κανένας συμβιβασμός, στην κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας με θύμα την τουρκική λίρα.

Ενισχύεται η λίρα έναντι του δολαρίου

Η τουρκική λίρα κατέγραψε πάντως σήμερα άνοδο 3% ενόψει της παρουσίασης του υπουργού Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ σε επενδυτές, χωρίς να επηρεάζεται, όπως φαίνεται, από τα σχόλια των ΗΠΑ που αποκλείουν την άρση των δασμών στον χάλυβα ακόμα κι αν η Τουρκία απελευθερώσει τον Αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον.

Η λίρα βρήκε κάποια στήριξη στην ανακοίνωση αργά χθες ότι το Κατάρ δεσμεύθηκε να επενδύσει 15 δισεκ. δολάρια στην Τουρκία, ενώ ο Αλμπαϊράκ θα προσπαθήσει να καθησυχάσει τους επενδυτές σε τηλεδιάσκεψη στις 16:00 ώρα Ελλάδας.

Το τουρκικό νόμισμα, που φέτος έχει υποχωρήσει κατά 34% έναντι του δολαρίου, ενισχύθηκε στις 5,7500 λίρες ανά δολάριο στις 10:22 ώρα Ελλάδας από το επίπεδο των 5,95 λιρών στο οποίο έκλεισε χθες.

Η λίρα έχει ανακάμψει από το χαμηλό ρεκόρ των 7,24 λιρών αυτή την εβδομάδα, μετά τις κινήσεις στις οποίες προχώρησε η κεντρική τράπεζα για να στηρίξει το νόμισμα, το οποίο έχει πληγεί από τις ανησυχίες για την επιρροή του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στη νομισματική πολιτική καθώς και από τη διένεξη με την Ουάσινγκτον.

Η JP Morgan ανέφερε ότι οι κινήσεις των τουρκικών αρχών αποτυπώνουν τη δέσμευσή τους στο να σταθεροποιήσουν το νόμισμα με τεχνικού χαρακτήρα μέτρα. “Ωστόσο, την ίδια ώρα (οι τουρκικές αρχές) εμφανίζονται απρόθυμες να υιοθετήσουν συμβατικά πλαίσια πολιτικής. Αυτό μπορεί εν τέλει να περιορίσει την αποτελεσματικότητα των τεχνικών εργαλείων”, ανέφερε η JP Morgan.

Σύμφωνα με επενδυτές, η σημερινή τηλεδιάσκεψη του Αλμπαϊράκ θα είναι κρίσιμο τεστ για το κατά πόσο η Τουρκία μπορεί να πείσει την αγορά ότι η νομισματική της πολιτική δεν είναι όμηρος της πολιτικής επιρροής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα