Βέλη ξανά εκ δεξιών στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης

Διαβάζεται σε 4'
Αντώνης Σαμαράς - Κυριάκος Μητσοτάκης
Αντώνης Σαμαράς - Κυριάκος Μητσοτάκης SOOC

Ο Μητσοτάκης είναι στη Νέα Υόρκη, όπου αύριο μιλά στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά στην Αθήνα ο Σαμαράς επιχειρεί να καρπωθεί τη δυσαρέσκεια στο εσωτερικό της ΝΔ για τα εθνικά θέματα.

Η δημόσια κριτική στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας για τα εθνικά θέματα και ιδίως τα ελληνοτουρκικά έχει υποχωρήσει, όμως στο παρασκήνιο συνεχίζεται η μουρμούρα.

Το κλίμα αυτό φαίνεται πως επιχειρεί να καρπωθεί ή να εκφράσει ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος με άρθρο του το Σάββατο στα Νέα επιτέθηκε κατά της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, συνολικά για την εξωτερική πολιτική.

Αυτή τη φορά δεν άσκησε κριτική μόνο στο διάλογο με την Τουρκία, αλλά και για τη γενικότερη διεθνή παρουσία της χώρας και τις σχέσεις με ΗΠΑ. “Πετύχαμε και το ακατόρθωτο: να μην μιλάμε με την Ρωσία αλλά ούτε και με τη νέα διοίκηση των ΗΠΑ”, σχολίασε καυστικά ο κ. Σαμαράς.

Ενώ αμφισβήτησε το κατά πόσον είχαν ουσιαστικό αποτέλεσμα οι πρόσφατες επισκέψεις του κ.Μητσοτάκη σε Ρώμη και Βερολίνο και οι συναντήσεις με τη Τζόρτζια Μελόνι και τον Φριντριχ Μερτς. Ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ειδικότερα μεταξύ άλλων ότι η Γερμανία πρεσβεύει την αμυντική συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία, αλλά ότι ο κ. Μητσοτάκης “ήταν συγκαταβατικός, ζητώντας απλώς να τεθούν κάποιοι νέοι κανόνες”.

Ο κ. Σαμαράς συνέχισε να πυροβολεί για τα ελληνοτουρκικά, υποστηρίζοντας ότι το νέο δόγμα της εξωτερικής πολιτικής απέναντι στην Τουρκία είναι “Ο,τι πείτε” και “ήρεμα νερά”. Και έθεσε ζήτημα ασυνέπειας της κυβερνητικής πολιτικής με τις προεκλογικές δεσμεύσεις και την ιδεολογική ταυτότητα της ΝΔ.

Άλλα λέγαμε το 2023, προεκλογικά”, σχολίασε ο κ. Σαμαράς και υποστήριξε: “Αυτή δεν είναι κυβέρνηση ΝΔ, είναι κυβέρνηση Μητσοτάκη”.

Το Μαξίμου αγνοεί τον Σαμαρά

Από το Μαξίμου δεν υπήρξε καμία απολύτως αντίδραση για τη νέα παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού. Το κυβερνητικό επιτελείο έχει άλλωστε αποφασίσει να αγνοεί τις κινήσεις Σαμαρά, μετά τη διαγραφή του από τη ΝΔ.

Θεωρούν εξάλλου ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόμματος ή να “παίξει” αποφασιστικά με κάποιο από τα υπάρχοντα κόμματα εκ δεξιών της ΝΔ. Γαλάζια στελέχη αντιμετώπιζαν δε με αισιοδοξία τα στοιχεία των τελευταίων δημοσκοπήσεων.

Σημείωναν για παράδειγμα ότι στην έρευνα της Marc η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου δεν δείχνουν δυναμική αλλά ελαφριά υποχώρηση, με τη δεύτερη μάλιστα να κινείται οριακά κάτω από το κατώφλι εισόδου στη Βουλή.

Η ΝΔ βεβαίως ακόμη και στις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις ψήφου δεν ξεπερνά το 30%, αλλά από το κυβερνητικό στρατόπεδο επιμένουν ότι υπάρχει τάση ανατροπής του κλίματος.

Το Μαξίμου επιμένει επίσης ότι η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης και ειδικότερα η στρατηγική του “αξιόπιστου συμμάχου” αποδίδει, ότι η χώρα μας καλείται σε διεθνείς διασκέψεις για τα μεγάλα θέματα όπως το ουκρανικό και ότι έχει “φωνή” ιδίως στο πλαίσιο της ΕΕ.

Μηνύματα Μητσοτάκη στην Τουρκία από το βήμα του ΟΗΕ

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει φυσικά το Μαξίμου στη συμμετοχή του κ.Μητσοτάκη στην κεντρική εκδήλωση της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη θαλάσσια ασφάλεια στη Νέα Υόρκη. Και αυτό καθώς ο πρωθυπουργός αναμένεται να στείλει εκ νέου στην Τουρκία μήνυμα σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, με φόντο την κατάθεση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Χάρτη από την Ελλάδα.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός θα προεδρεύσει την Τρίτη, 20 Μαΐου, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στην εκδήλωση Υψηλού Επιπέδου (signature event) για τη θαλάσσια ασφάλεια, στο πλαίσιο της Προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΣΑΗΕ) που ασκεί η Ελλάδα κατά τον μήνα Μάιο 2025, ως εκλεγμένο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη διετία 2025-2026.

Στην παρέμβασή του ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναδείξει τις απειλές για τη θαλάσσια ασφάλεια και την ελεύθερη ναυσιπλοΐα, τη σημασία της θαλάσσιας ασφάλειας για την διεθνή ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια και τον ρόλο της Ελλάδας.

Δυνατότητα παρεμβάσεων έχουν όχι μόνο τα 15 κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά το σύνολο των μελών του ΟΗΕ που ενδιαφέρονται να παρέμβουν. Στη συνεδρίαση θα συμμετέχουν και διεθνείς φορείς.

Η συνεδρίαση θα αρχίσει με εισηγήσεις ομιλητών (briefers). Με βάση τον σχεδιασμό, στην κεντρική εκδήλωση της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας θα μιλήσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, η Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Μελίνα Τραυλού και άλλοι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα