Οι Έλληνες 30άρηδες που ζουν στο 1975

Η εμπειρία ενός 30άρη που δεν εμπιστεύεται το διαδίκτυο για τις συναλλαγές του και δεν έχει ανακαλύψει ακόμη τις ευκολίες που προσφέρει το e- banking
- 15 Ιουλίου 2016 16:14
Γεια σας, με λένε Χρήστο.
Γεννήθηκα το 1983. Ήταν η χρονιά που το πρώτο δίκτυο της ιστορίας, το ARPANET, άλλαζε το πρωτόκολλο του (σε TCP/IP) και στην ουσία είχαμε την απαρχή του διαδικτύου. Καμία σχέση όπως το ξέρουμε σήμερα, αλλά ήταν το πρώτο βήμα, τη χρονιά που κι εγώ έκανα τα πρώτα μου βήματα. Στα 33 μου πλέον, εργάζομαι στο διαδίκτυο. Δηλαδή όταν θείοι και θείες με ρωτούν “πού γράφεις τώρα”, τους λέω, “στο ίντερνετ” για να συνεννοούμαστε.
Είμαι μέρος της γενιάς που συνομιλεί στο διαδίκτυο, που αναπτύσσει ιδέες στα social media, που ξέρει τα βασικά ενός κώδικα, που αναρτά κείμενα σε βάσεις δεδομένων, που είναι με το κινητό ανά χείρας για να διαβάζει ειδήσεις και ατάκες, που κάνει check-in, mention και βάζει hashtag #yolo και #epic για να σχολιάσει κάτι.
Το γεγονός ότι εργάζομαι μπροστά από μια οθόνη σε καθημερινή βάση επί 8 ώρες και τις υπόλοιπες 3-4 από τις 8-9 που είμαι ξύπνιος τις περνώ μπροστά από μικρότερες ή μεγαλύτερες οθόνες, συμβάλλει μάλλον σε μια ψυχαναγκαστική αντιδραστικότητα μου στο να εκμεταλλευτώ το διαδίκτυο στην ολότητα του. Είμαι από αυτούς που χρησιμοποιούν τα social media για λόγους εργασίας, αλλά φοβούνται μην υποστούν εξάρτηση και μπαινοβγαίνω σε αυτά ανά τακτά χρονικά διαστήματα, μένοντας για λίγο χρονικό διάστημα, όταν δεν είμαι στο γραφείο. Είμαι από αυτούς επίσης που διαβάζουν έντυπα, εφημερίδες ή περιοδικά σε σχεδόν καθημερινή βάση, για να ηρεμεί το μάτι. Και βιβλία. Πολλά βιβλία. Μιλάμε λοιπόν για ένα αυτο-αναγκαζόμενο check-out μου από την ψηφιακή πραγματικότητα, αλλά και για έναν εκούσιο αποκλεισμό εφαρμογών και πρακτικών που σου λύνουν τα χέρια. Σαν το e-banking.
Πόσες φορές έχω συχτιρίσει που δεν έχω ενταχθεί στην τόσο απλή χρήση του e-banking; Πολλές. Και κάθε φορά που σιχτιρίζω, υπόσχομαι στον εαυτό μου πως θα το κάνω. Και δεν το κάνω. Σε πρόσφατη κουβέντα με τη σύντροφο μου, μου απαρίθμησε για #456η φορά τα θετικά που χάνω. Και ειλικρινά, δε νομίζω ότι υπάρχει κάτι που δεν κάνει πια μέσω του e-banking της Alpha Bank. Και το καλύτερο, τα κάνει όλα σε απίστευτα σύντομο χρόνο από τον καναπέ της. Λέει ότι έχει κατεβάσει και την αντίστοιχη εφαρμογή στο κινητό της, mobile banking app που λένε μέχρι και στο χωριό μου, και έχει αρχίσει τώρα τις συναλλαγές οπουδήποτε και οποτεδήποτε.
Κάθε φορά που ξεκινάει να απαριθμεί τα όσα χάνω, τα λέει όλα εν ριπή οφθαλμού με βλέμμα διακριτικής απορίας-απαξίωσης και η κατάσταση καταλήγει ολίγον τι “δύσκολη” για μένα. Σαν να την ακούω δηλαδή να μου λέει:
– Ελέγχεις καλύτερα τα οικονομικά σου, καθώς έχεις πρόσβαση στους τραπεζικούς σου λογαριασμού, τις κάρτες σου και οποιοδήποτε άλλο προϊόν διαθέτεις στην τράπεζα 24ώρες το 24ωρο και 7 ηµέρες την εβδοµάδα. 247. (Σκέψου ότι εργάζομαι στο site news247).
– Πληρώνεις λογαριασμούς από τον καναπέ σου, κάτω από το air condition, με τις πιτζάμες, γλιτώνεις ουρές, αναμονές, ταλαιπωρίες, πήγαινελα. Εκτός αν έχεις κόλλημα με το να μπαίνεις στο κατάστημα και να κάθεσαι εκεί κάνα 45λεπτο για να βλέπεις φάτσες και να κάνεις κοινωνιολογική παρατήρηση. Το ξέρω σου αρέσει η κοινωνιολογική παρατήρηση, αλλά ΣΕ ΟΥΡΕΣ γιατί;
– Για ακόμα καλύτερο προγραμματισμό δε, μπορείς να ορίσεις πάγιες εντολές πληρωμής προς οργανισμούς όπως ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ και τόσους άλλους. Δηλαδή δίνεις εντολή στην τράπεζα και οι λογαριασμοί σου στον εκάστοτε οργανισμό πληρώνονται με αυτοματοποιημένο τρόπο από τον τραπεζικό σου λογαριασμό.
– Μεταφέρεις χρήμα σε άλλους λογαριασμούς. Σχεδιάζεις να πας διακοπές, μεταφέρεις χρήμα στο λογαριασμό εκείνου που σου νοικιάζει το δωμάτιο, βάζεις τα λεφτά, τελείωσες. (Σε αυτό το σημείο πως όλες τις μεταφορές για διακοπές, γάμους, βαφτίσια κ.λπ. τις έχει κάνει εκείνη, για λογαριασμό και των δυο μας)
– Αποθηκεύεις, στέλνεις ή εκτυπώνεις email με τα αποδεικτικά των συναλλαγών σου. Για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο και να μην ψάχνεσαι στο μέλλον.
– Φορτίζεις ή αποφορτίζεις την προπληρωμένη κάρτα σου. Γιατί εν έτει 2016 μπορείς να έχεις και προπληρωμένη κάρτα για τις συναλλαγές σου στο ίντερνετ. Θυμήσου μόνο πόσες φορές έχω γρήγορα φορτίσει την προπληρωμένη μου κάρτα και έχω αγοράσει από το ίντερνετ αεροπορικά εισιτήρια, εισιτήρια συναυλιών, ρούχα κ.λπ. (το παραδέχομαι, ούτε προπληρωμένη κάρτα έχω)
-Εξοφλείς όλες τις εφοριακές σου εκκρεμότητες ανεξαρτήτως ποσού και τα τέλη κυκλοφορίας. ΤΙ ΕΝΝΟΕΙΣ ΠΩΣ ΘΕΣ ΝΑ ΠΑΣ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ ΕΚΕΙ; (έχει δίκιο) Εάν είχες και πιστωτική, θα τα εξοφλούσες και με άτοκες δόσεις.
– Ενεργοποιείς alerts και λαμβάνεις ειδοποιήσεις για τις κινήσεις των λογαριασμών και των καρτών σου. Θες στο κινητό; Στο κινητό με sms. Θες με e-mail; Με e-mail.
– Μεταφέρεις bonus πόντους που έχεις μαζέψει μεταξύ των καρτών σου bonus. Α ναι, δεν ξέρεις ούτε από bonus πόντους της Alpha Bank. Πφφφ..
Και συνεχίζει…
“Και με το ζήτημα της ασφάλειας τι γίνεται;”, λέω εγώ κι απαντά εκείνη:
“Ναι, όσο για την ασφάλεια… αρχικά η είσοδος στο e-banking σου γίνεται με προσωπικούς κωδικούς. Υπάρχουν εξειδικευμένα συστήματα ασφαλείας που διασφαλίζουν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, ενώ τα δεδομένα που ανταλλάσσονται σε κάθε ηλεκτρονική συναλλαγή κρυπτογραφούνται. Κάθε τράπεζα έχει τις δικές της μεθόδους ασφαλείας. Η Alpha Bank για παράδειγμα, εκτός των προαναφερθέντων, σε υψηλές κινδύνου συναλλαγές (π.χ. μεταφορές σε τρίτους) επιβάλλει την εισαγωγή του Πρόσθετου Κωδικού Ασφαλείας. Συγκεκριμένα, ο Πρόσθετος Κωδικός Ασφαλείας είναι ένας μοναδικός κωδικός, ο οποίος έχει διάρκεια ζωής ελάχιστα δευτερόλεπτα και παράγεται από μέσο που μόνον οι χρήστες έχουν (εφαρμογή στο κινητό τους, λήψη κωδικού μέσω SMS). Έτσι, οι εγχρήματες συναλλαγές σου γίνονται με ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια.
Τέλος, ξέχασα να σου πω το κυριότερο από όλα… είναι ΔΩΡΕΑΝ! Τουλάχιστον της Alpha Bank που έχω εγώ!”.
Νομίζω πως μετά τα παραπάνω, θα είχες πειστεί κι εσύ πως πραγματικά δεν υπάρχει λόγος να μην έχεις e-banking στη σημερινή εποχή. Είμαι σε καλό δρόμο, θα το κάνω από Δευτέρα. Μέχρι σήμερα το έχω τάξει αυτό στον εαυτό μου μιλώντας για περίπου 123 Δευτέρες, αλλά πού θα πάει. Θα το κάνω. Έχει γίνει πλέον ψυχολογικό challenge προσωπικής υπέρβασης μιας αντιδραστικότητας που κάθε φορά σπάει τα μούτρα της πάνω σε μια ουρά τράπεζας. Θα το κάνω. Αλλά το βιβλίο, δεν θα βγει από την καθημερινότητα μου.