Το μέλλον τρέχει κώδικα

Το μέλλον τρέχει κώδικα

Στον πρώτο μαραθώνιο διαγωνισμό καινοτομίας COSMOTE HACKATHON τερμάτισαν 14 ομάδες, κάτι που δίνει ελπίδα στο ότι ο ψηφιακός κόσμος του αύριο θα είναι καλύτερος

Σάββατο, 13 Μαΐου: Το πρώτο πραγματικά καλοκαιρινό Σαββατοκύριακο του χρόνου δεν είναι ό,τι καλύτερο για να τρέξεις μαραθώνιο. Εκτός αν τρέχεις κώδικα στον πρώτο μαραθώνιο διαγωνισμό καινοτομίας, το COSMOTE HACKATHON, οπότε οι καιρικές συνθήκες είναι κάτι δευτερεύον. Ο εξωτερικός χώρος της ΟΤΕ Academy όπου διεξάγεται η τελική φάση της διοργάνωσης ψήνεται στον ήλιο, αλλά το εσωτερικό κλιματίζεται και, κυρίως, εκπέμπει με τη διαμόρφωσή του τις κατάλληλες δονήσεις.

 Είναι ένα φουτουριστικό τοπίο, με υποβλητικούς φωτισμούς, μπλε και πράσινες αποχρώσεις και συσκευές υψηλής τεχνολογίας. Εδώ μέσα “θα συμβούν πράγματα” – ενδιαφέροντα, ζωντανά, πρωτότυπα.

COSMOTE HACKATHON ίσον μαραθώνιος καινοτομίας

Το χρονόμετρο σε λίγο αρχίζει να μετρά αντίστροφα και 43 συμμετέχοντες, σε 14 ομάδες, έχουν 27 ώρες στη διάθεσή τους για να βελτιώσουν τις ιδέες τους, να κάνουν προσθήκες και διορθώσεις με τη βοήθεια των μεντόρων τους και να τελειοποιήσουν τις παρουσιάσεις τους που θα γίνουν αύριο ενώπιον μιας αυστηρής αλλά δίκαιης κριτικής επιτροπής.

Το πρώτο COSMOTE HACKATHON… 3,2,1…Go!

ELIAS JOIDOS PHOTOGRAPHY

“Ιnnovation is everything”

Κουβαλούν τα laptop τους, με φορτωμένο τον κώδικα ή και πρωτότυπα που έχουν φτιάξει κι ελπίζουν να τα δουν στην αγορά. “Εσείς τι φέρατε μαζί σας;”, ρωτούμε τον Αντώνη και το Γιάννη που περιεργάζονται μια συσκευή. “Το SBT είναι ένα ηλεκτρονικό σύστημα που αυτοματοποιεί το κιβώτιο ταχυτήτων στα ποδήλατα”, απαντούν. Και συμπληρώνουν ότι μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε ποδήλατο με ταχύτητες και να το κάνει αυτόματο, επιλέγοντας την κατάλληλη ταχύτητα για λογαριασμό του αναβάτη.

Η συσκευή που θα κάνει το ποδήλατό σας αυτόματο

Ανάμεσα στις ομάδες που διαγωνίζονται , είναι και οι codeRoaches – των οποίων η ευρηματικότητα δεν περιορίζεται στην ονοματοδοσία. Πάνω στο γραφείο που δουλεύουν βρίσκεται ένας αυτοσχέδιος καθρέφτης, το Glare. Ενσωματώνει μια μικρή κάμερα και στην επιφάνειά του προβάλλει ψηφιακές ενδείξεις.  Μπορεί να σας αναγνωρίσει, να σας χαιρετίσει, να σας προτείνει outfit με βάση τις αναλογίες σας και, αν είστε επιρρεπείς στην κολακεία, να ορκιστεί ότι το είδωλό σας είναι πιο εκθαμβωτικό κι από τη Χιονάτη. Το τελευταίο δεν ισχύει, αλλά θα μπορούσε να γίνει αν το επιθυμούσε ο χρήστης.

Ο “μαγικός” καθρέφτης των codeRoaches

Η μέρα προχωρά και ξεκινά το mentoring, από workstation σε workstation, από γραφείο σε γραφείο,  όπου αντιλαμβανόμαστε ότι ο διαγωνισμός έχει πολύ υψηλό επίπεδο: και οι 43 συμμετέχοντες πρέπει να νικήσουν…

 

Οι συμβουλές των μεντόρων είναι πολύτιμες

Οι ομάδες διψούν για καθοδήγηση και οι μέντορες τους την παρέχουν – είτε αφορά τεχνικά ζητήματα όπως η βελτίωση του κώδικα είτε έχει να κάνει με τον επιχειρηματικό προσανατολισμό της ιδέας. Έμφαση δίνεται και στο πώς θα παρουσιαστεί καλύτερα το κάθε project κατά τη διάρκεια του pitching. “Μην χάνεστε, κάντε focus στην ανάγκη που καλύπτει η ιδέα σας, ώστε να καταφέρετε να την ‘πουλήσετε’ αποτελεσματικά”: είναι μια φράση που, αυτούσια ή ελαφρώς παραλλαγμένη ακούγεται πολλές φορές από τους συμβούλους. Η ιδέα δεν αρκεί να είναι καλή – πρέπει και να πείθει.

Όταν συναντάς καινοτόμες απόπειρες, αναρωτιέσαι από πού προέκυψε η έμπνευση… “Πώς αποφασίσατε να φτιάξετε ένα κοινωνικό δίκτυο για αθλητές των extreme sport;”

“Γιατί εξελίσσετε μια εφαρμογή που διατηρεί σταθερές τις ταχύτητες των χρηστών οι οποίοι χρησιμοποιούν μία σύνδεσης;” “Τι σας έκανε να φτιάξετε μια πλατφόρμα που βοηθά νέους καλλιτέχνες να έρθουν σε επαφή με καλλιτεχνικούς δημιουργούς και να περνούν ηλεκτρονικά από οντισιόν;” Οι απαντήσεις συγκλίνουν: πολλοί από τους συμμετέχοντες εμπνεύστηκαν την ιδέα τους προσπαθώντας να ικανοποιήσουν και προσωπικές τους ανάγκες. Άλλος κάνει free running και θα ήθελε να συμμετέχει σε μια κοινότητα αθλητών που θα μοιράζονται πληροφορίες για το χόμπι τους. Άλλος έχει καλλιτεχνικές ανησυχίες που θα ήθελε να μη μείνουν στο συρτάρι , λόγω έλλειψης πρόσβασης στους κατάλληλους ανθρώπους.

 

Η ομάδα Entitu στο workstation ετοιμάζει το κοινωνικό δίκτυο Groundifly για όσους αγαπούν τα extreme sports

Η ώρα προχωρημένη – τα χαμόγελα ζωντανά

Στη διάρκεια της νύχτας, οι ομάδες χωρίζονται. Άλλοι μένουν στα γραφεία, άλλοι θρονιάζονται αναπαυτικά σε κάποιο πουφ-ανάκλιντρο, άλλοι παίρνουν ένα σύντομο υπνάκο στην αίθουσα ξεκούρασης με το χαμηλό ατμοσφαιρικό φωτισμό.

Ο μαραθώνιος θέλει αντοχές, αλλά και στρατηγική.

ELIAS JOIDOS PHOTOGRAPHY

Rest Area: Ξεκούραση – μόνο για λίγο

Η Cosmote TV παίζει σταθερά προσφέροντας ψυχαγωγικά διαλείμματα. Το ποδοσφαιράκι και το φλίπερ παρέχουν εκτόνωση. Το μπαρ φροντίζει να μη μείνει κανείς από καύσιμο. Και δύο ικανότατοι μασέρ βοηθούν τους μύες να ξεπιαστούν. Το πρωί θα τους βρει όλους πιο κουρασμένους, αλλά το κίνητρο παραμένει ισχυρό.

Οι Loceye με φόντο το χρόνο που τρέχει. Λίγες ώρες έμειναν…

Η Κυριακή περνά με πυρετώδεις ρυθμούς. Coaching και επόμενη φάση το Pitching: το στάδιο όπου οι ομάδες παρουσιάζουν τις ιδέες τους είναι πολύ κρίσιμο για την αξιολόγησή τους. Οι περισσότεροι αντεπεξέρχονται με επιτυχία στην πρόκληση. Το coaching που δέχθηκαν από τους έμπειρους συμβούλους τους κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ωρών έπιασε τόπο!

Στη «σκηνή» του Pitching Room για την παρουσίαση

“Τα μολύβια κάτω” και οι κριτές συνεδριάζουν, ενόσω οι ομάδες χαλαρώνουν στον εξωτερικό χώρο όπου, μετά τη βράβευση θα ακολουθήσει πάρτι με τους Laternative. Πρησμένα μάτια, χαμόγελα, αγωνία, προσδοκίες. Ό,τι κι αν αποφασίσουν οι κριτές, όλοι αξίζουν τη νίκη.  Ευτυχώς, η κριτική επιτροπή είναι πολύ σοφότερη από τον ευκαιριακό παρατηρητή, αμερόληπτη και διαθέτει τα γνωστικά εφόδια και την πείρα για να κάνει μια αντικειμενική αξιολόγηση.

Τελικά το πρώτο βραβείο, επιταγή 5.000 ευρώ, πηγαίνει στην ομάδα του Loceye και στην ιδέα «Eye Tracking Analysis Software», ενός λογισμικού που παρακολουθεί το μάτι του χρήστη και μπορεί να αξιοποιηθεί σε πολλά επίπεδα: από τη μέτρηση της επίδρασης που έχει μια εμπορική πληροφορία στον καταναλωτή μέχρι την online εκτίμηση διαταραχών όπως η ελλειμματική προσοχή.

Οι Loceye παίρνουν το βραβείο και δέχονται συγχαρητήρια

Δεύτερη τερματίζει η ομάδα Kiiim, που εξέλιξε την «AYLO – Location Based Messaging», μια εφαρμογή messaging η οποία “απαιτεί” από τον παραλήπτη του μηνύματος να βρεθεί εκεί που το άφησε ο αποστολέας για να καταφέρει να το διαβάσει. Καθένα από τα μέλη της βραβεύεται με μια μάσκα εικονικής πραγματικότητας και με ένα smartphone. Ακολουθεί η ομάδα η Iris, με το «Chat Bots & Business Intelligence Solutions», ένα προχωρημένο chatbot που επικοινωνεί με τον πελάτη μέσω messenger. Τα μέλη της παίρνουν από μια δωροεπιταγή 300 ευρώ.

Εκτός από τους τρεις νικητές, δύο ομάδες επιλέγονται από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, για να παρακολουθήσουν ένα ολοκληρωμένο εξάμηνο σεμινάριο εξατομικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών και mentoring στο Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του ΟΠΑ, με τη συνεργασία των οποίων υλοποιήθηκε το COSMOTE HACKATHON. Είναι οι δημιουργοί του SBT («Bicycle  Gear Shifting Automation») και η SentiGeek, η οποία παρουσίασε το «Products & Services Customer Feedback Analysis», μια σοφιστικέ εφαρμογή που συνδυάζει τεχνητή νοημοσύνη και γλωσσικές τεχνολογίες για την ανάλυση σχολίων από πελάτες με ποιοτικά κριτήρια.

Όμως όλες οι ομάδες πήγαν ένα βήμα παραπέρα. Αξιοποίησαν τη διοργάνωση για να δουλέψουν τις ιδέες τους, να εντοπίσουν και να διορθώσουν αδυναμίες, να κάνουν χρήσιμες προσθήκες και να κυνηγήσουν με πείσμα το όραμά τους. Το COSMOTE HACKATHON άνοιξε δρόμους και φαίνεται ότι θα γίνει θεσμός.

Κείμενο και φωτογραφίες: Χρήστος Αργύρης

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα