Επενδυτική έκρηξη για ΑΠΕ, νέες αιτήσεις για ακόμα 17 Γιγαβάτ αιολικά και φωτοβολταϊκά

Επενδυτική έκρηξη για ΑΠΕ, νέες αιτήσεις για ακόμα 17 Γιγαβάτ αιολικά και φωτοβολταϊκά
Αιολικά πάρκα - Φωτοβολταϊκά Shutterstock

Το νέο "τσουνάμι" αιτήσεων έρχεται μόλις τέσσερις μήνες μετά τον Φεβρουάριο, φανερώνοντας πως η αγορά κάθε άλλο παρά δείχνει σημάδια αυτορρύθμισης.

Μία νέα, ακόμη μεγαλύτερη «έκρηξη» επενδυτικού ενδιαφέροντος καταγράφηκε στον πρόσφατο κύκλο υποβολής αιτήσεων στη ΡΑΕ για Βεβαιώσεις Παραγωγού ΑΠΕ, ο οποίος πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 1-10 Ιουνίου. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κύκλος «έκλεισε» με την κατάθεση πάνω από 700 αιτήσεων, για ένα χαρτοφυλάκιο έργων συνολικής ισχύος της τάξεως των 17,3 Γιγαβάτ. Από αυτά, τα 12,7 Γιγαβάτ αφορούν φωτοβολταϊκά και τα 4,1 Γιγαβάτ αιολικά.

Τα παραπάνω νούμερα πιστοποιούν την περαιτέρω υπερθέρμανση του κλάδου, με δεδομένο ότι υπερβαίνουν κατά πολύ τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν στον κύκλο του Φεβρουαρίου, ο οποίος ήταν και ο δεύτερος που πραγματοποιήθηκε υπό το νέο καθεστώς. Υπενθυμίζεται πως σε αυτόν τον κύκλο είχαν κατατεθεί 477 αιτήματα, συνολικής ισχύος 8,86 Γιγαβάτ.

Το νέο «τσουνάμι» αιτήσεων έρχεται μόλις τέσσερις μήνες μετά τον Φεβρουάριο, φανερώνοντας πως η αγορά κάθε άλλο παρά δείχνει σημάδια αυτορρύθμισης. Έτσι, προσθέτοντας και τα αιτήματα που κατατέθηκαν στον κύκλο του Δεκεμβρίου του 2020, και με τον οποίο έγινε η «πρεμιέρα» του νέου καθεστώτος, συνολικά έχουν υποβληθεί πάνω από 3.000 αιτήσεις για Βεβαιώσεις Παραγωγού, για μονάδες που ξεπερνούν σε συνολική ισχύ τα 71 Γιγαβάτ.

Παράλληλα, οι «επιδόσεις» του τελευταίου κύκλου έρχονται πλέον να παγιώσουν ως δεδομένο ότι πλέον σε ένα μόνο «χρονικό παράθυρο», κατατίθενται περισσότερες αιτήσεις από όσες στο παρελθόν υποβάλλονταν σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους. Ενδεικτικό είναι πως τα 17 Γιγαβάτ του Ιούνιου υπερβαίνουν κατά 1,5 και πλέον φορά τα 10 GW των έργων που κατατέθηκαν και στους πέντε κύκλους πριν από τον Δεκέμβριο του 2020, δηλαδή από τον Κύκλο του Σεπτεμβρίου 2018 έως και του Δεκεμβρίου 2019.

Επίσης, η νέα «βροχή» αιτημάτων έρχεται να διαψεύσει τις εκτιμήσεις που είχαν εκφραστεί, πως οι χαμηλές τιμές στον τελευταίο διαγωνισμό της ΡΑΕ για νέα έργα ΑΠΕ θα αποθάρρυναν τις «αιτήσεις ευκαιρίας». Αντίθετα, ο νέος ακόμη πιο ξέφρενος ρυθμός υποβολής αποδεικνύει πως παγιώνεται μια κατάσταση κατά την οποία σε κάθε κύκλο θα υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός από αιτήματα για έργα που βρίσκονται «εντελώς στον αέρα» αναφορικά με την έκταση γης στην οποία υποτίθεται ότι θα εγκατασταθούν, ή τα οποία προέρχονται από επιχειρηματικούς φορείς που δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να τα υλοποιήσουν.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία από την εξέταση από τη ΡΑΕ του κύκλου Δεκεμβρίου 2020, όπου το 20% των αιτήσεων που υποβλήθηκαν δεν προεγκρίθηκαν, καθώς δεν πληρούσαν τα κριτήρια. Πέρα από τις αιτήσεις για ειδικά έργα, σημαντική μερίδα από αυτό το 20% ήταν αιτήσεις οι οποίες παρουσίαζαν προβλήματα επικαλύψεων.

Η συνεχιζόμενη υπερθέρμανση του κλάδου προβληματίζει το ΥΠΕΝ. Μάλιστα, σύμφωνα τουλάχιστον με την πρόθεση που διατυπώνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, προωθείται νομοθετική παρέμβαση, ώστε από εδώ και στο εξής οι αιτήσεις για Βεβαίωση Παραγωγού να συνοδεύονται με την κατάθεση εγγυητικής επιστολής.

Στόχος του υπουργού είναι να θεσπισθεί άμεσα η υποβολή εγγυητικής, ώστε ήδη από τον επόμενο κύκλο να υπάρχει ένα «φίλτρο» της οικονομικής φερεγγυότητας του επενδυτή. Όσον αφορά την αναδρομικότητα, δηλαδή αν θα ισχύει για τις Βεβαιώσεις Παραγωγού από τους κύκλους που προηγήθηκαν, αν και ακόμη δεν έχει βρεθεί η κατάλληλη «φόρμουλα», πρόθεση του κ. Σκρέκα είναι να θεσμοθετηθεί μία νέα ανάλογη οικονομική δικλείδα ασφαλείας, η οποία θα προστεθεί σε κάποιο από τα αμέσως επόμενα, μετά τη Βεβαίωση, βήματα αδειοδοτικής «ωρίμανσης» των έργων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version