Διατηρεί ίδιους μισθούς η νέα συμφωνία Ξενοδόχων – εργαζομένων

Διατηρεί ίδιους μισθούς η νέα συμφωνία Ξενοδόχων – εργαζομένων
Τουριστικό κατάλυμα Eurokinissi

Υπογράφηκε η Εθνική Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ξενοδοχοϋπαλλήλων, διετούς διάρκειας.

Χωρίς καμία μεταβολή στους μισθούς των εργαζομένων, πλην ορισμένων περιπτώσεων, υπογράφθηκε η νέα Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που διέπει τις εργασιακές σχέσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο, ανάμεσα στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), μετά την αποδοχή σχετικής πρότασης μεσολάβησης στο πλαίσιο του ΟΜΕΔ.

Κι όλα αυτά εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, που έχει επιφέρει μεγάλο πλήγμα στον τουρισμό, με 78% μείωση του τζίρου για τα ξενοδοχεία, όπως παρουσίασε η πρόσφατη μελέτη του ΞΕΕ.

Το θετικό για τους εργαζόμενους είναι ότι μέχρι τις 31/12/2022, που θα ισχύει η νέα Σύμβαση (ορισμένες περιοχές έχουν δικές τους Συμβάσεις), δεν θα χάσουν χρήματα, αλλά και δεν θα πάρουν κιόλας παραπάνω.

Μικρές μεταβολές στο μισθό θα έχουν οι εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία δυναμικότητας έως 20 δωμάτια, σε υψόμετρο άνω των 600 μ., και οι νεοεισερχόμενοι στον τουρισμό, έως ότου συμπληρώσουν 15 μήνες υπηρεσία (κατηγορία Δ).

Η νέα Σύμβαση επιλύει και θεσμικά ζητήματα λειτουργικού ενδιαφέροντος για τα ξενοδοχεία.

«Η συμφωνία αποτυπώνει την κοινή θέληση να προχωρήσουμε μπροστά, μαζί. Οι Έλληνες ξενοδόχοι, από κοινού με τους εργαζόμενους στον κλάδο δίνουμε το παράδειγμα της ευθύνης, μέσα στις πιο αντίξοες συνθήκες των 48 χρόνων που τιμάμε αδιαλείπτως το θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Στις δύσκολες στιγμές πρέπει όλοι να βγάζουμε τον καλύτερο εαυτό μας, κάνοντας το καθήκον μας. Ξενοδόχοι και εργαζόμενοι κάναμε το καθήκον μας. Έχουμε τη βεβαιότητα πως και η Πολιτεία θα συνεχίσει να πράττει το δικό της καθήκον, στηρίζοντας, όπως οφείλει, την απασχόληση», επισήμανε ο πρόεδρος της ΠΟΞ, Γρηγόρης Τάσιος.

Παράλληλα, ανέφερε ότι «η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών μέχρι να φτάσουμε στην “επόμενη μέρα” της τουριστικής κανονικότητας έχει καθοριστική σημασία», τονίζοντας ότι «οι Έλληνες ξενοδόχοι είμαστε περήφανοι καθώς συνεχίζουμε μέσα σε πρωτοφανείς συνθήκες στην 70χρονη διαδρομή της ελληνικής ξενοδοχίας, να προσφέρουμε στην οικονομία και την κοινωνία. Συνεχίζουμε να επιλέγουμε σταθερά το δρόμο της συνεργασίας και της εργασιακής ειρήνης, ώστε ο τουρισμός, μόλις το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, να ξαναγίνει ο μεγάλος πρωταγωνιστής για την οικονομική ανάκαμψη της πατρίδας μας και την ευημερία των τοπικών κοινωνιών της».

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version