Στο ‘σφυρί’ η περιουσία της ΕΒΖ για να επιβιώσει

Η Βιομηχανία Ζάχαρης πουλά εργοστάσια σε Λάρισα και Ξάνθη και ακίνητα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
- 09 Αυγούστου 2016 13:34
Βαρύ αλλά αναγκαίο τίμημα για να επιβιώσει καλείται να καταβάλλει η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, έπειτα από δεκαετίες κακοδιαχείρισης, κομματικών διορισμών και γαλαντόμων μισθών σε υπαλλήλους που εργάζονταν τέσσερις και πληρώνονταν για δεκατέσσερις μήνες.
Η βορειοελλαδίτικη βιομηχανία που τελεί υπό τον έλεγχο της υπό εκκαθάριση Αγροτικής Τράπεζας, τα δάνειά της, όμως έχουν “κληροδοτηθεί” στην Πειραιώς όταν η τελευταία απορρόφησε το “καλό” κομμάτι της ΑΤΕ, έχει συγκαλέσει έκτακτη γ.σ. προκειμένου οι μετοχοί της να αποδεχθούν τους όρους για τη δανειακή της αναδιάρθρωση.
Το σχέδιο ουσιαστικά αποψιλώνει την ΕΒΖ από μεγάλο μέρος της περιουσίας της, καθώς στο σφυρί βγαίνουν εργοστάσια σε Λάρισα και Ξάνθη, ακίνητα και γραφεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αλλά και τις μετοχές των θυγατρικών της στη Σερβία μέσω διεθνών διαγωνισμών.. Και όλα αυτά όταν το 2020 ο εκκαθαριστής της ΑΤΕ (σ.σ. είναι κάτοχος του 83% των μετοχών της ΕΒΖ) εκ του νόμου θα πρέπει να πουλήσει τις μετοχές του στην ΕΒΖ.
Σημειώνεται πως το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας στα τέλη Ιουλίου έκανε δεκτό το «Σχήμα Δανειακής Αναδιάρθρωσης» που αφορά και τη διευθέτηση της δανειακής οφειλής ύψους 149,5 εκ ευρώ της βορειοελλαδίτικης εταιρείας. Το σχέδιο προβλέπει παροχή περιόδου χάριτος δύο ετών για πληρωμές δόσεων και ενός έτους για τόκους, ρύθμιση της οφειλής σε δόσεις διάρκειας δέκα ετών και τέλος σημαντικό ποσοστό διαγραφής οφειλόμενου κεφαλαίου. Παράλληλα, συμφωνείται η παροχή νέας χρηματοδότησης.
Από την πλευρά της η ΕΒΖ καλείται να πουλήσει:
* To εργοστάσιο της Λάρισας (συμπεριλαμβανομένου και του μηχανολογικού εξοπλισμού), έναντι ενδεικτικού τιμήματος τουλάχιστον 8 εκατομμυρίων ευρώ.
* Το εργοστάσιο της Ξάνθης, συμπεριλαμβανομένου και του μηχανολογικού εξοπλισμού, έναντι ενδεικτικού τιμήματος τουλάχιστον 7.800.000 ευρώ
* Επιχειρηματικό ακίνητο στην οδό Σκουφά 52 στην Αθήνα, έναντι ενδεικτικού τιμήματος τουλάχιστον 260.000 ευρώ
* Επιχειρηματικό ακίνητο στη στην Κουντουριώτου 9 στη Θεσσαλονίκη, έναντι ενδεικτικού τιμήματος τουλάχιστον 2.900.000 ευρώ.
* Τα γραφεία της στη Θεσσαλονίκη, στην οδό Μητροπόλεως 34, έναντι ενδεικτικού τιμήματος τουλάχιστον 2.730.000 ευρώ
* Επιχειρηματικό ακίνητο στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, έναντι ενδεικτικού τιμήματος τουλάχιστον 3.000.000 ευρώ, και
* Το σύνολο των μετοχών των θυγατρικών εταιρειών CRVENKA και SAJKASKA στη Σερβία έναντι τουλάχιστον 25.000.000 ευρώ.
Η γενική συνέλευση έχει προγραμματιστεί για τις 26/8 και σε περίπτωση που δοθούν οι εγκρίσεις, η εταιρεία θα πάρει τεράστια «ανάσα», δεδομένου ότι η ΕΒΖ εμφανίζει αρνητική καθαρή θέση σε επίπεδο ομίλου (-51 εκατ. ευρώ) και εταιρείας (-64 εκατ. ευρώ) στο τέλος του 2015. Οι συνολικές βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του ομίλου, ανήλθαν σε 222,3 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των κυκλοφορούντων στοιχείων ενεργητικού ανέρχεται σε 62,7 εκατ. ευρώ. Αυτό έχει ως συνέπεια το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων του ομίλου να υπερβαίνει το σύνολο των κυκλοφορούντων στοιχείων του ενεργητικού κατά 159 εκατ. ευρώ.
Ήδη υπάρχει τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας τελειώνουν. Στην ΕΒΖ αναμένουν την εκταμίευση των πρώτων 5 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 12 εκατ. ευρώ που θα λάβει ως χρηματοδότηση από την Πειραιώς με βάση το σχέδιο εξυγίανσης της.
Σύμφωνα, πάντως, με το business plan, προβλέπεται πως μέσα στην προσεχή τριετία η ΕΒΖ θα γυρίσει σε λειτουργική κερδοφορία. Παράλληλα περιγράφονται κάθετες τομές στις διαδικασίες της τευτλοκαλλιέργειας, της παραγωγής, νέα πολιτική πωλήσεων, καθώς και προσθήκη δραστηριοτήτων και συνεργειών.
Πηγή: economy365.gr