Ένα βρέφος στα αζήτητα

Ένα βρέφος στα αζήτητα
Φωτό αρχείου

Ο αριθμός των βρεφών που εγκαταλείπονται για διάφορους κοινωνικούς λόγους στα μαιευτήρια από τις μητέρες τους, καταγράφει αύξηση

Ήταν 07:30 το πρωί της Τρίτης όταν μια από τις δασκάλες νηπιαγωγείου στο Μαρούσι έφτανε στο σχολείο όπως κάθε μέρα, για να ανοίξει. Στην πόρτα βρήκε εγκαταλελειμμένο ένα βρέφος, μόλις λίγων ημερών. Το είχαν αφήσει μέσα στο κρύο.

Η είδηση της εγκατάλειψης βρέφους έξω από την πόρτα του νηπιαγωγείου, ήρθε αυτομάτως και καθόλου τυχαία, στις υψηλές θέσεις της ημερήσιας δημοσιογραφικής ατζέντας.

Πρόκειται για μια ακόμη ιστορία ανέχειας αλλά και διαχρονικότητας για τα ελληνικά δεδομένα, ή αλλιώς, μια ιστορία που μας κάνει να σκεφτούμε πως παρά την πρόοδο, η κρίση είναι ακόμη εδώ.

Η είδηση θυμίζει άλλες δεκαετίες, τότε που όπως μας έλεγαν οι γιαγιάδες μας, οι οικογένειες άφηναν παιδιά σε συγγενείς που είχαν περισσότερα χρήματα, ή κάποιοι τα πήγαιναν έξω από ιδρύματα μιας και δεν μπορούσαν να τα φροντίσουν. Ακόμη κι αν τέτοιες ειδήσεις δεν είναι ο κανόνας, είναι μια πραγματικότητα της διπλανής (μας) πόρτας.

Τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των βρεφών που εγκαταλείπονται για διάφορους κοινωνικούς λόγους στα μαιευτήρια από τις μητέρες τους, καταγράφει αύξηση. Σε αυτά παραμένουν από τέσσερις έως έξι μήνες, μέχρι να βρεθεί χώρος σε κάποια δομή προστασίας ανά την Ελλάδα.

Αρκετά παιδιά φιλοξενούνται στα δύο δημόσια μαιευτήρια, το “Έλενα Βενιζέλου” και το “Αλεξάνδρα”. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία των ιδρυμάτων αυτών, από την αρχή του 2016 μέχρι σήμερα φιλοξενήθηκαν στα δύο νοσοκομεία 60 βρέφη, 22 στο Νεογνολογικό Τμήμα του “Ελενα Βενιζέλου” και 38 στο αντίστοιχο Τμήμα του ΓΝΑ “Αλεξάνδρα”.

Μέσα στο 2016 άλλωστε, το νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία” υποδέχθηκε 190 παιδιά, από λίγων ημερών έως 16 ετών. Παιδιά που έχουν απομακρυνθεί από το οικογενειακό τους περιβάλλον λόγω παραμέλησης, σεξουαλικής κακοποίησης, βίαιης συμπεριφοράς των γονιών τους ή γενικότερα ακατάλληλων συνθηκών διαβίωσης. Είναι μια λίστα παιδιών που ανανεώνεται, την ώρα που στα ιδρύματα της χώρας φιλοξενούνται συνολικά 2.800 παιδιά.

Μια λύση για τα παραπάνω λοιπόν θα ήταν ξεκάθαρα η άμεση επίσπευση του νομοσχεδίου που έχει προαναγγείλλει η υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου για την απλοποίηση της τεκνοθεσίας και της αναδοχής παιδιών (στην περίπτωση της αναδοχής, τα παιδιά μπορούν να διατηρούν το δεσμό με την οικογένεια προέλευσής τους). Στόχος, η επιτάχυνση των διαδικασιών και η άρση της γραφειοκρατικής καθυστέρησης. Ζητούμενο, το νομοσχέδιο να μη μείνει ακόμη ένα σχέδιο επί χάρτου, να προωθηθεί άμεσα και κυρίως, να βρει εφαρμογή.

Ο Χρήστος Δεμέτης είναι αρχισυντάκτης του News 24/7

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα