Φωτιές: Οδηγίες για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Φωτιές: Οδηγίες για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης
Φωτιά στη Βαρυμπόμπη ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ / EUROKINISSI

Σύντομες οδηγίες του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια λόγω των φωτιών που ξέσπασαν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Ποιες μάσκες προστατεύουν.

Συστάσεις προς τα άτομα αυξημένου κινδύνου και προς τον γενικό πληθυσμό για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια λόγω των φωτιών που μαίνονται σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του:

“Εξαιτίας του κύματος καύσωνα που έχει εκδηλωθεί στη χώρα και της πρόσφατης εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών σε πολλές περιοχές της χώρας (Βαρυμπόμπη, Εύβοια, Μάνη, Κώ, κ.ά) το Υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για την προστασία της δημόσιας υγείας, υπενθυμίζει τις Δ1(δ)/ ΓΠ οικ. 42685/02-07-2020 και Δ1/ ΓΠ οικ. 47303/26.7.21 εγκυκλίους του και συνιστά για την προστασία από τις επιπτώσεις της εκδήλωσης και του νέφους δασικών πυρκαγιών τη λήψη των ακόλουθων μέτρων προστασίας του πληθυσμού των πληττόμενων περιοχών ως εξής:

Α. Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου

Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα

Καρδιοπαθείς

παιδιά καθώς και

τα άτομα άνω των 65 ετών

θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση-δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους.

Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Επί επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

Β. Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό

Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει το χρόνο παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Κατά την παραμονή του σε εσωτερικούς χώρους να διατηρούνται πόρτες, μπαλκονόπορτες και παράθυρα κλειστά”.

Η χρήση χειρουργικής μάσκας δεν προστατεύει από την εισπνοή μικροσωματιδίων

Κίνδυνο κατηγορίας I για την υγεία και για την καρκινογένεση αποτελούν τα μικροσωματίδια PM 2.5 και όλες οι επικίνδυνες χημικές ουσίες που εκλύονται από την καύση των δένδρων, αλλά -δυστυχώς- και από τα πλαστικά ή άλλα τοξικά απόβλητα που ασυλλόγιστα πετούν πολίτες στα δάση, αναφέρει η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία (ΕΑΕ), η οποία θεωρεί σημαντική την παρέμβαση του Εθνικού Αστεροσκοπείου και του υπουργείου Υγείας σε ό,τι αφορά τα μέτρα προφύλαξης από τον καπνό της πυρκαγιάς στην Βαρυμπόμπη και τους συγχαίρει γι’ αυτό.

Συστήνει στους ογκολογικούς ασθενείς, ιδιαίτερα σε όσους είναι καταβεβλημένοι από τη νόσο ή τις θεραπείες της, την παραμονή τους στην οικία τους και την αποφυγή εξόδου απ’ αυτήν, εκτός για επείγουσα ανάγκη υγείας. Για προγραμματισμένη θεραπεία να επικοινωνήσουν με τους θεράποντες ιατρούς για τη δυνατότητα μεταφοράς της ημερομηνίας θεραπείας (ή εξέτασης) τις επόμενες ημέρες. Οι διοικήσεις των νοσοκομείων και το προσωπικό τους καλούνται τις αναβολές ραντεβού εξ αίτιας αυτού του λόγου να τις εξυπηρετήσουν έκτακτα στον αμεσότερο χρόνο.

Η ΕΑΕ σημειώνει ότι η χρήση της γνωστής χειρουργικής μάσκας που χρησιμοποιούμε για την πανδημία δεν προστατεύει από την εισπνοή μικροσωματιδίων 2.5. Μόνο οι ειδικές μάσκες Ν-95 καλά εφαρμοσμένες παρέχουν καλύτερη προστασία.

Μετά το πέρας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης καλούνται οι πολίτες να πλύνουν τα παντζούρια, τζάμια και μπαλκόνια τους για να απομακρύνουν από τον περίγυρο τους τοξικές ουσίες που έχουν επικαθήσει σε αυτά.

Με ευκαιρία αυτή την καταστροφή, η ΕΑΕ καλεί τους πολίτες να αναλογιστούν πως τα ίδια επικίνδυνα για την υγεία μας αποτελέσματα προκαλούν το χειμώνα τα δεκάδες χιλιάδες τζάκια που καίνε και αυτά ξυλεία. Ο καπνός τους δηλητηριάζει όσους τα χρησιμοποιούν, αλλά και τους γείτονες τους και όλη την πόλη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα