Καταγγελία: “Διαφθορά, ρατσισμός και τραγικές συνθήκες στο γραφείο ασύλου”

Καταγγελία: “Διαφθορά, ρατσισμός και τραγικές συνθήκες στο γραφείο ασύλου”
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Άθλιες συνθήκες, φαινόμενα διαφθοράς και ρατσιστική αντιμετώπιση από τους αστυνομικούς στο γραφείο ασύλου στην Κατεχάκη καταγγέλλει στο News24/7 Κούρδος δημοσιογράφος.

Πολλά ερωτηματικά για τη στάση των αρχών αλλά και για τις συνθήκες που επικρατούν στο γραφείο ασύλου στην οδό Κατεχάκη προκύπτουν από την καταγγελία του Κούρδου δημοσιογράφου Cadgas Kaplan ο οποίος βίωσε μία σχεδόν καφκική κατάσταση πριν από ελάχιστες ημέρες.

Η προτεραιότητα στις ατελείωτες ουρές πουλιέται από επιτήδειους (με την ανοχή των αρχών), η συμπεριφορά των αστυνομικών προς τους μετανάστες είναι συχνά προσβλητική και απαξιωτική, οι συνθήκες παραμένουν ακατάλληλες.

Την καταγγελία του κυρίου Κaplan την παραθέτουμε αυτούσια σε μετάφραση της Μπερτσέμ Μορντενίζ.

“Στο γραφείο ασύλου, όπου εκατοντάδες πρόσφυγες έχουν σχηματίσει μεγάλες ουρές, παρατηρήσαμε τον κόσμο να εκτίθεται σε ώρες αναμονής μέσα και έξω. Οι συνθήκες έχουν μετατρέψει το γραφείο ασύλου σε “γραφείο ταλαιπωρίας” για τους πρόσφυγες.

Η πρακτική του γραφείου στην Αθήνα στο οποίο σπεύδουν εκείνοι που έπρεπε να εγκαταλείψουν τις χώρες τους για λόγους πολιτικούς και οικονομικούς λόγους και ήρθαν στην Ελλάδα για να λάβουν «αίτηση διεθνούς προστασίας», μετατρέπεται σε βασανιστήριο.

Η διαδικασία αρχίζει τις πρωινές ώρες με αναμονή των εκατοντάδων ανθρώπων (νέοι, ηλικιωμένοι, βρέφη) και στη συνέχεια υπάρχει η οικονομική κακοποίηση από τους εμπόρους που πουλάνε … σειρά στους πρόσφυγες και μάλιστα υπό την εποπτεία της αστυνομίας.

Cadgas Κaplan

Παρακολουθήσαμε μία τέτοια ημέρα. Το γραφείο ασύλου ανοίγει στις 8 το πρωί στην Κατεχάκη. Αλλά οι ουρές των προσφύγων σχηματίζονται περίπου τέσσερις ώρες πριν, στις 4 τα ξημερώματα! Φανταστείτε την εικόνα όταν πλησιάζει η ώρα του ανοίγματος. Θα συναντήσετε μια τεράστια ουρά από εκατοντάδες ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων μανάδων με παιδιά στην αγκαλιά.

Δεν υπάρχουν διερμηνείς στην πόρτα. Στην πύλη βρίσκονται τέσσερις αστυνομικοί και για το λόγο του ότι δεν υπάρχουν διερμηνείς, τις ανακοινώσεις που σχετίζονται με τις διαδικασίες ή με τη σειρά των προσφύγων τις κάνουν οι αστυνομικοί φωνάζοντας στα ελληνικά και μερικές φορές στα αγγλικά.

Εμπόριο σειράς

Κατά τη διάρκεια της αναμονής στην εξωτερική πόρτα, μπορεί να λάβουν χώρα αξιοσημείωτα γεγονότα και διάλογοι.

Οι μεγάλες ουρές έχουν γίνει μια ευκαιρία δουλειάς για κάποιους. Αυτοί είναι οι «μεσίτες της ουράς» που εξασφαλίζουν με χρήματα προτεραιότητα για όσους δεν μπορούν να καλύψουν τη διαφορά της σειράς ή δεν θέλουν να περιμένουν πολλές ώρες στην ουρά. Η παράνομη κίνηση της αγοράς σειράς συμβαίνει μπροστά στην πύλη στην οποία είναι παρόντες και οι αστυνομικοί.

Δεν είναι δυνατόν να μην είναι ενήμεροι διότι υπάρχουν καταγγελίες από τους πρόσφυγες. Ορισμένοι μετανάστες από αυτούς τους “εμπόρους σειράς” έχουν στενές σχέσεις αλλά και διάλογο με την Αστυνομία. Αφού φτάσουν λοιπόν οι «πελάτες» που έχουν αγοράσει σειρά ,τότε οι έμποροι σε συνεννόηση με την αστυνομία αφαιρούν το σιδερένιο φράγμα και βάζουν τους «πελάτες» στη σειρά που επιθυμούν.

Cadgas Κaplan

Εάν είστε τυχεροί λοιπόν, θα μεταφερθείτε στην αυλή του γραφείου ασύλου μετά από μία ή μιάμιση ώρα αναμονής. Εκεί ξεκινά το δεύτερο στάδιο. Η αναμονή συνεχίζεται μέσα σε μια τέντα. Δεν υπάρχει τίποτα που να σας προστατεύει από το κρύο, όμως η τέντα μπορεί να βοηθήσει στο να αποφύγετε τη βροχή, ευτυχώς που υπάρχουν και πλαστικές καρέκλες αν και είναι λίγες. Ομως και πάλι δεν πρόκειται για συνθήκες κράτους της ΕΕ.

Οι μητέρες θηλάζουν τα μωρά τους στο κρύο

Στη συνέχεια της αναμονής στο κήπο του γραφείο ασύλου, οι μητέρες μπορούν να θηλάσουν τα μωρά τους παρά τις κακές καιρικές συνθήκες, εάν βρεθεί καρέκλα βέβαια. Πολλές φέρνουν τρόφιμα και γάλατα για να ταΐσουν τα μωρά τους , αναγκάζονται όμως να ετοιμάσουν με κρύο νερό διότι δεν υπάρχει η δυνατότητα του ζεστού. Η αναμονή από τον κήπο του ασύλου κρατάει περίπου μία με μιάμιση ώρα.

Ρατσιστικές προσεγγίσεις της αστυνομίας

Στο τρίτο στάδιο της αναμονής, οι ομάδες προσφύγων χωρίζονται και τοποθετούνται ανάλογα με τη χώρα από την οποία προέρχονται από τους εργαζόμενους του γραφείο ασύλου. Η αναμονή κρατάει περίπου 40 με 45 λεπτά.

Εκεί λοιπόν θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί αν έχετε απορίες και θέλετε να κάνετε ερωτήσεις στην αστυνομία η στους Security. Διότι αντί να απαντήσει κάποιος στο ερώτημα σας, μπορεί να σας αντιμετωπίσει με ρατσιστική επίθεση η και σωματική επίθεση. Πολλοί από εκείνους που μπαίνουν στη διαδικασία να κάνουν ερώτηση στα αγγλικά τύπου “ποσό θα κρατήσει;”, εκείνοι τους απαντάνε στα ελληνικά , λέγοντας: “Θα περιμένετε ρε ! Στη χώρα σου ήταν καλύτερα ε ; Σκάσε!”

Αν φέρει κανείς αντίρρηση, μπορεί επίσης να υποστεί βία. Δυο γυναίκες αραβικής καταγωγής κάνοντας ερώτηση στους αστυνομικούς πήραν την εξής απάντηση: “Τι θέλεις ρε; Τελείωνε σου είπα! Βλαμμένη!”

Η ηλικιωμένη κυρία, προσπαθώντας να βγάλει νόημα, φυγαδεύτηκε με προσβολές και σπρωξιές στην πύλη από τον ίδιο αστυνομικό. Το συγκεκριμένο περιστατικό είναι καταγεγραμμένο στις κάμερες ασφαλείας του γραφείο ασύλου , στις 19 Δεκεμβρίου ώρα 11.23 – 11.26, μπορεί να επιβεβαιωθεί.

Μετά από την αναμονή του τρίτου σταδίου, φτάνετε λοιπόν σε μια άλλη πλαστική τέντα. Φυσικά , τα πράγματα ούτε και εκεί είναι καλύτερα. Προσκομίζετε τα έγγραφα είτε μέσω διερμηνέα είτε στα αγγλικά. Σας δίνουν ένα χαρτί με αριθμό. Και συνεχίζεται η αναμονή. Μέσα στην πλαστική τέντα , υπάρχουν 10 θερμαντήρες αερίου αλλά κανένας από αυτούς δεν λειτουργεί.

Cadgas Κaplan

Ο χώρος στην τέντα είναι μικρός και ο αριθμός των ανθρώπων μεγάλος. Η κορυφή της τέντας και οι πλευρές προστατεύονται από πλαστικό μουσαμά αλλά δεν πρόκειται για κατάλληλο μέρος για να προστατευτεί κανείς από το κρύο. Ο χώρος είναι σαν ένα δοχείο απορριμμάτων.

Όσο για τις τουαλέτες, είναι ακριβώς δίπλα στην τέντα. Αφού περιμένετε 4-5 ώρες υπό συνθήκες παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα είστε τυχεροί. Αν η διαδικασία των εγγράφων σας δεν ολοκληρωθεί, θα πρέπει να υποστείτε και πάλι την ίδια ταλαιπωρία, σε μια άλλη ημερομηνία. Οι παρατηρήσεις που περιγράφονται σε αυτό το άρθρο εγείρουν ένα τεράστιο ερώτημα σχετικά με το πώς η προσφυγική υπόθεση ελέγχεται τόσο από την ελληνική κυβέρνηση όσο και από την ΕΕ.

Ο Cadgas Κaplan είναι πρώην αρχισυντάκτης στο “Υeni Yasam” και πρώην διευθυντής της εφημερίδας “Karinca”. Τώρα είναι freelancer ρεπόρτερ και ζει στην Ελλάδα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα