“Μαφία των φυλακών”: Η σύλληψη, η μαραθώνια απολογία και η απόφαση να αφεθούν ελεύθεροι Λυκουρέζος – Παναγόπουλος

“Μαφία των φυλακών”: Η σύλληψη, η μαραθώνια απολογία και η απόφαση να αφεθούν ελεύθεροι Λυκουρέζος – Παναγόπουλος
O δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος Eurokinissi

Αναπάντητο παραμένει το ερώτημα με ποιό σκεπτικό οι Αλ.Λυκουρέζος και Θ. Παναγόπουλος συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα, ενώ μερικά 24ωρα αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Απόλυτα ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα φάνηκε ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, κατά την έξοδό του από το γραφείο του εφέτη ειδικού ανακριτή, Ευτ. Νικοπούλου, ενώπιον του οποίου απολογήθηκε για την υπόθεση της «μαφίας των φυλακών», αφήνοντας ωστόσο αναπάντητο το ερώτημα με ποιό σκεπτικό συνελήφθη, όπως και ο Θεοδ. Παναγόπουλος, μερικά μόλις 24ωρα πριν.

Ο γνωστός ποινικολόγος έδειχνε ιδιαίτερα ψύχραιμος στις συνομιλίες του με συνεργάτες του και τους δικούς του ανθρώπους, κάθε φορά που βρισκόταν εκτός του ανακριτικού γραφείου, κατά το ολιγόλεπτο διαλείμματα για ανασυγκρότηση δυνάμεων. Άλλωστε, συνεχώς αναφερόταν στα «τρωτά» σημεία της κατηγορίας σε βάρος του, ενώ άνθρωποι του περιβάλλοντός του επεσήμαναν τις αδυναμίες του κατηγορητηρίου.

Η εξέλιξη της πολύωρης απολογίας του Αλεξ. Λυκουρέζου πάντως, προκάλεσε σειρά ερωτημάτων. Ο δικηγόρος αφέθηκε ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα δυο φορές το μήνα, ενώ του επιβλήθηκε και η καταβολή εγγυοδοσίας, ύψους 50.000 ευρώ.

Η ποινική μεταχείριση του Αλέξανδρου Λυκουρέζου, όπως και του συναδέλφου του Θεοδ. Παναγόπουλου, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος με έναν μόλις όρο (απαγόρευση εξόδου από τη χώρα), προκάλεσε σε πολλούς το εύλογο ερώτημα αναφορικά με την έκδοση εντάλματος σύλληψης. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ανακριτής είχε πιθανολογήσει πως οι δύο άνδρες ήταν ύποπτοι φυγής και τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων. Ωστόσο, λίγες μόλις ημέρες αργότερα κι αφού οι δύο δικηγόροι απολογήθηκαν, φάνηκε να έχει τελείως διαφορετική θέση. «Ο ειδικός εφέτης ανακριτής φάνηκε να πείθεται από τις εξηγήσεις που έδωσε ο ίδιος ο Αλεξ. Λυκουρέζος, όταν βρέθηκε απέναντί του» υποστήριξαν άνθρωποι από το περιβάλλον του ποινικολόγου, πράγμα που έρχεται να εξηγήσει και το γεγονός ότι η διάσκεψη μεταξύ του δικαστικού λειτουργού, Ευτ. Νικόπουλου, και του εισαγγελέα Δημ. Γκύζη, σχετικά με την ποινική μεταχείριση του κατηγορούμενου, διήρκησε μόλις 20 λεπτά περίπου.

Να σημειωθεί ότι οι δύο δικηγόροι που συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα κατηγορούμενοι για τα αδικήματα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και της απόπειρας εκβίασης, αρνούνται τα όσα τους έχουν αποδοθεί. Συγεκριμένα, ο Αλεξ. Λυκουρέζος στο απολογητικό του υπόμνημα, στρέφεται ευθέως κατά του Αρ. Φλώρου, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Ουσιαστικά καλούμαι να απολογηθώ για καταθέσεις ενός κατάδικου, η συμπεριφορά του οποίου έχει αναστατώσει την ελληνική κοινωνία, είχε δε ως συνέπεια την δολοφονία ενός εκλεκτού συναδέλφου και την απόπειρα ανθρωποκτονίας ενός άλλου». Αντίστοιχα, ο Θεοδ. Παναγόπουλος επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για τη φερόμενη ένταξή του στην οργάνωση από το 2014, εξηγώντας μεταξύ άλλων: «ουδέν στοιχείο υπάρχει για οποιαδήποτε επαφή μου με τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση προ του 2017, διότι δεν είναι δυνατό να υπάρχει. Ως εκ τούτου οποιοσδήποτε ισχυρισμός για συμμετοχή μου σε εγκληματική οργάνωση βρίσκεται ολωσδιόλου στη σφαίρα της φαντασίας».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα