ΜΚΟ βοηθά γυναίκες πρόσφυγες να εκπαιδευτούν σε τεχνολογικά επαγγέλματα

ΜΚΟ βοηθά γυναίκες πρόσφυγες να εκπαιδευτούν σε τεχνολογικά επαγγέλματα
H SisTech εκπαιδεύει τις συμμετέχουσες στο πρόγραμμα της, παρέχοντας δωρεάν online μαθήματα και καθοδήγηση από επαγγελματίες. M. Varaklas

Η SisΤech εκπαιδεύει 13 γυναίκες πρόσφυγες σε ψηφιακά και τεχνολογικά επαγγέλματα, ώστε να απορροφηθούν στην αγορά εργασίας. Πρόσφατα οι γυναίκες αυτές επισκέφτηκαν κορυφαία ελληνική εταιρία τεχνολογίας -στον τομέα του mobile marketing.

«Φαντάσου ότι βρίσκεσαι σε ένα σκοτεινό δωμάτιο δίχως καμία προσδοκία και ελπίδα. Παντού γύρω σου απελπισία. Νιώθεις ότι ακόμη και το να ανασάνεις είναι δύσκολο. Αυτή είναι η ζωή ενός πρόσφυγα. Ξαφνικά όμως ανοίγει μία πόρτα και βλέπεις επιτέλους φως. Τότε η ελπίδα και η χαρά έρχονται στη ζωή σου».

Την πόρτα αυτήν την άνοιξε για την A. -από το Αφγανιστάν- η SisTech, μία Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση, που αναλαμβάνει να εκπαιδεύσει γυναίκες πρόσφυγες – επίσημα αναγνωρισμένες ή αιτούσες ασύλου – σε ψηφιακά και τεχνολογικά επαγγέλματα, με σκοπό τη βιώσιμη απορρόφησή τους στην αγορά εργασίας και ακολούθως την ομαλή τους ένταξη στο κοινωνικό σύνολο.

H J. από τη Νιγηρία μίλησε για την απελπισία που ένιωσε, πριν βρει την ελπίδα. Michael Varaklas

Η Α. είναι μία μόνο από τις 13 νέες γυναίκες που εκπαιδεύει η οργάνωση αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα (δραστηριοποιείται επίσης, σε Γαλλία και Ιταλία), καθεμία με τη δική της προσωπική ιστορία. Μπορεί να προέρχονται από χώρες που τα δικαιώματα των γυναικών καταπατώνται συστηματικά και βάναυσα, από έθνη που έχουν χτυπηθεί από τον πόλεμο ή που απλούστατα δεν τους έδιναν τη δυνατότητα μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Αφγανιστάν, Ιράν, Ιράκ, Καμερούν, Νιγηρία είναι μερικές από τις χώρες καταγωγής τους. Νέες γυναίκες, που προσπαθούν να φτιάξουν τη ζωή τους ή μητέρες, που θέλουν να εξασφαλίζουν τα βασικά στα παιδιά τους.

Φυσικά, η έλευση τους στην Ελλάδα δεν σήμανε και το τέλος των προβλημάτων τους. Και εδώ ο αγώνας είναι διαρκής. Η Α. ήταν σχεδιάστρια μόδας για 10 χρόνια. Στην Ελλάδα έχει χρειαστεί να κάνει ένα πλήθος διαφορετικών επαγγελμάτων μέχρι στιγμής. Αρχικά, όταν ήταν στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στη Μόρια στη Μυτιλήνη, εντάχθηκε σε μία ομάδα ζωγραφικής, μέσω της οποίας έβγαζε κάποια λίγα λεφτά. «Ήταν το μόνο πράγμα που μπορούσα να κάνω σε εκείνη την κατάσταση», σημειώνει.

Όταν έφτασε στην Αθήνα, για δέκα μήνες δούλεψε ως baby sitter. Ανάμεσα στα lockdown εργάστηκε δωρεάν σε ένα σαλόνι ομορφιάς, ώστε να μάθει να φτιάχνει νύχια. Έπειτα μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη, όπου εργάστηκε ως διερμηνέας. Πρόκειται για ένα επάγγελμα, που πολλές από τις συμμετέχουσες στο πρόγραμμα της SisTech έχουν εξασκήσει κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα, καθώς όλες γνωρίζουν αγγλικά και έτσι είχαν τη δυνατότητα να διευκολύνουν την επικοινωνία των συμπατριωτών τους εδώ.

Η S. από το Ιράν Michael Varaklas

Η εύρεση μιας σταθερής εργασίας ωστόσο είναι προαπαιτούμενο για την εξασφάλιση μιας καλύτερης και ανεξάρτητης ζωής. Σε αυτό το κομμάτι έρχεται να βοηθήσει η SisTech. η Η J. ήταν δασκάλα στη Νιγηρία, η V. εργαζόμενη στην εστίαση στην Ζιμπάμπουε , η S. από το Ιράν δούλευε ως λογίστρια. Πλέον εκπαιδεύονται για εργαστούν στον προγραμματισμό, την τεχνική υποστήριξη, το ψηφιακό marketing, την ανάλυση δεδομένων κ.α.

Πρόκειται για μερικά από τα πλέον περιζήτητα επαγγέλματα, με τους ανθρώπους των επιχειρήσεων να κάνουν συχνά λόγο για έλλειψη ταλέντου σε αυτά. Θεωρείται λοιπόν, ότι η εκπαίδευση σε τέτοιου είδους δουλειές αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία προκειμένου οι γυναίκες αυτές να βρουν μια σταθερή δουλειά.

Η SisTech εκπαιδεύει τις συμμετέχουσες στο πρόγραμμα παρέχοντάς τους δωρεάν online μαθήματα, αλλά και καθοδήγηση από επαγγελματίες, οι οποίοι εθελοντικά γίνονται μέντορές τους. Παράλληλα, τις μαθαίνουν πώς να στήνουν το βιογραφικό τους, να ψάχνουν για δουλειά, αλλά και να παρουσιάζουν τον εαυτό τους σε μία συνέντευξη. «Έχουμε ένα σπουδαίο σύστημα υποστήριξης. Πραγματικά δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα μπορούσα να πάω σε μια εταιρεία από μόνη μου και να ζητήσω δουλειά» αναφέρει η J. από τη Νιγηρία.

Η Chief Technology Officer της Upstream, Ναταλία Μίλα, συζητά με τις ωφελούμενες του προγράμματος και οργανωτικά στελέχη της SisTech. Michael Varaklas

Στο πλαίσιο της διασύνδεσης με την αγορά εργασίας η οργάνωση επισκέφθηκε πρόσφατα σημαντικές εταιρείες, που την υποστηρίζουν στην Αθήνα. Μεταξύ αυτών ήταν η Upstream, η ελληνική πολυεθνική, η οποία αποτελεί μία από τις κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας στον τομέα του mobile marketing στις σημαντικότερες αναδυόμενες αγορές του πλανήτη. Στις κοπέλες δόθηκαν επιπλέον συμβουλές για την πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας.

Οι γυναίκες της SisTech παραδέχτηκαν πως η ενασχόλησή τους με αντικείμενα εντελώς καινούργια για αυτές παρουσιάζει δυσκολίες, όπως η I. από το Ιράκ, η οποία μαθαίνει προγραμματισμό και όπως ανάφερε «ελπίζω να τα καταφέρω να γίνω επαγγελματίας». Η συζήτηση έκλεισε με την Α., η οποία εξήγησε πως «θέλω να δουλέψω στην Ελλάδα. Στόχος μου είναι να δώσω στον γιο μου μια καλύτερη ζωή. Θέλω να του δείξω πως με πείσμα και επιμονή μπορούμε να πετύχουμε ο,τιδήποτε βάλουμε στο μυαλό μας».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα