Χωρίς λύση για το Κυπριακό

default image

Τι έγινε στις διακοινοτικές διαβουλεύσεις στην Ελβετία για το Κυπριακό και ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της ελληνικής πλευράς

«Παρά τις καλύτερες των προσπαθειών τους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δεν μπόρεσαν να επιτύχουν τις απαραίτητες περαιτέρω συγκλίσεις στα κριτήρια για εδαφικές προσαρμογές που θα άνοιγαν το δρόμο για την τελευταία πράξη των συνομιλιών», αναφέρεται σε δήλωση του εκπροσώπου του ΟΗΕ στην Κύπρο μετά το πέρας των συνομιλιών στο Μοντ Πελεράν.

«Δυστυχώς δεν υπήρξε κατάληξη στα κριτήρια του εδαφικού», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης. Η διαφωνία εκδηλώθηκε στο ποσοστό της επιστροφής προσφύγων, καθώς αυτό συμπεριελάμβανε εμμέσως πλην σαφώς και τη Μόρφου στα εδάφη που θα επιστραφούν.

Ο κ. Χριστοδουλίδης πρόσθεσε πως ο πρόεδρος της Κύπρου  θα ενημερώσει το Κυπριακό λαό ο ίδιος για τις εξελίξεις και όσα έγιναν στην Ελβετία.

«Είμαστε σταθερά αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις προσπάθειες τερματισμού της κατοχής της πατρίδας μας. Επιθυμούμε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον τον τερματισμό αυτής της απαράδεκτης κατάστασης πραγμάτων. Θα πράξουμε ότι είναι δυνατό για να πετύχουμε αυτό το στόχο», δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, παραδεχόμενος πάντως πως ακόμα δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για το πώς θα συνεχιστεί η διαδικασία.

Όπως είναι φυσικό η αποτυχία των διαπραγματεύσεων στο Μοντ Πελεράν απομακρύνει αυτή την ώρα μια απευθείας εμπλοκή της Αθήνας και της Άγκυρας στη διαπραγμάτευση για το θέμα των εγγυήσεων, ενδεχόμενο που είχε ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας από τον Ταγίπ Ερντογάν στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν μεταξύ τους.

Δεν αποκλείεται τις επόμενες ώρες – ημέρες να υπάρξει νέα τηλεφωνική επικοινωνία προκειμένου να γίνει μια αποτίμηση της κατάστασης όπως διαμορφώθηκε μετά το «ναυάγιο» των συνομιλιών στην Ελβετία.

Υπενθυμίζεται πως η ελληνική πλευρά είχε συμφωνήσει σε συμμετοχή σε πολυμερή διάσκεψη υπό την αίρεση ότι θα υπάρξει προηγούμενη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας για τα θέματα των εγγυήσεων.

Καθόλου τυχαία διπλωματικές πήγες αυτό που ανέφεραν χθες σχετικά με την στάση της Τουρκίας είναι πως  σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ακολουθεί παρελκυστική πολιτική στο θέμα αφού, α) ουδέποτε διατύπωσε προτάσεις για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια, β) ακύρωσε την συνάντηση στην Αττάλεια μεταξύ του κ. Κοτζιά και του Τούρκου ομολόγου του κ. Cavusoglu, ο οποίος είχε απευθύνει και την σχετική πρόσκληση.

Ο Ειδικός Σύμβουλος του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών Έσπεν Μπαρθ Έιντε θα θέσει αυτές τις εξελίξεις υπόψη του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα