Ιρανοί καταγγέλλουν ότι ανακρίθηκαν επί ώρες στα σύνορα ΗΠΑ-Καναδά

Από τη συνέντευξη τύπου που δόθηκε σε δημοσιογράφους για το θέμα
Από τη συνέντευξη τύπου που δόθηκε σε δημοσιογράφους για το θέμα AP

Από πολύωρη ανάκριση σχετικά με τις πολιτικές τους απόψεις πέρασαν στα σύνορα Καναδά και ΗΠΑ Ιρανοί που διαθέτουν και την αμερικανική υπηκοότητα.

Δεκάδες Ιρανοί πολίτες ή πολίτες που έχουν και την ιρανική και την αμερικανική υπηκοότητα κατήγγειλαν την Δευτέρα ότι τους σταμάτησαν στα σύνορα των ΗΠΑ με τον Καναδά και τους ανέκριναν επί ώρες.

Το Συμβούλιο Αμερικανο-Ισλαμικών Σχέσεων (CAIR), μια μη κυβερνητική οργάνωση που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των μουσουλμάνων, ανακοίνωσε ότι βοήθησε περισσότερους από 60 ταξιδιώτες που συνελήφθησαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στα σύνορα μεταξύ Καναδά και της αμερικανικής πολιτείας Ουάσινγκτον και ανακρίθηκαν επί ώρες σχετικά με τις πολιτικές τους απόψεις.

Σε πολλούς εξ αυτών απαγορεύθηκε η είσοδος στο αμερικανικό έδαφος. Μία 24χρονη γυναίκα, την οποία αναφέρει το CAIR, διηγήθηκε ότι κρατήθηκε και ανακρίθηκε μαζί με την οικογένειά της επί περισσότερες από 10 ώρες στο Μπλέιν στην πολιτεία Ουάσινγκτον, προτού τελικά την αφήσουν ελεύθερη την Κυριακή το πρωί.

Σύμφωνα με την ίδια, όταν η οικογένειά της ζήτησε εξηγήσεις, τα μέλη της αστυνομίας συνόρων της απάντησε: «Απλώς δεν είναι μια καλή περίοδος για εσάς». «Οι πληροφορίες αυτές είναι εξαιρετικά ανησυχητικές και πιθανόν να αποτελούν περιπτώσεις παράνομης κράτησης Αμερικανών πολιτών», εκτίμησε ο Μάσιχ Φουλάντι διευθυντής του CAIR στην πολιτεία Ουάσινγκτον.

Αξιωματούχοι της υπηρεσίας τελωνείων και συνόρων (CBP) διέψευσαν ωστόσο τις πληροφορίες αυτές, διαβεβαιώνοντας ότι οι μεγάλες καθυστερήσεις που καταγράφηκαν στα σημεία εισόδου της χώρας οφείλονταν στην αυξημένη κίνηση λόγω των γιορτών και στην έλλειψη προσωπικού. Τόνισαν εξάλλου ότι οι πράκτορές τους δεν κάνουν διακρίσεις βάσει της θρησκείας, της φυλής ή της καταγωγής.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΗΠΑ, Ιράν
SHARE:

24Media Network