Τελεσίγραφο Ερντογάν στους Κούρδους: Παραδώστε τα όπλα σας

Τελεσίγραφο Ερντογάν στους Κούρδους: Παραδώστε τα όπλα σας
Ο πρόεδρος Ερντογάν AP

Διορία μόλις λίγων ωρών στους Κούρδους αντάρτες να παραδώσουν τα όπλα τους και να εγκαταλείψουν τα εδάφη που ελέγχει η Τουρκία στη Συρία έδωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αλλαγή στάσης απέναντι στις ΗΠΑ, καθώς τελικά δέχεται να συναντήσει τους Πομπέο και Πέινς

Μιλώντας, ως συνήθως, σε υψηλούς τόνους και υπερασπιζόμενος την επιλογή του για την εισβολή στη Συρία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τράβηξε το σκοινί στα άκρα.

Αφού είπε «η Τουρκία ουδέποτε στην ιστορία της διέπραξε σφαγή αμάχων και ούτε πρόκειται να το κάνει” τόνισε ότι αν θέλετε να δείτε σφαγές αμάχων να ρίξετε μία ματιά στην Κύπρο πριν από την τουρκική επέμβαση του 1974 ή στην Παλαιστίνη που βρίσκεται κάτω από τη μύτη σας”.

Κάλεσε, επίσης, τους Κούρδους αντάρτες να παραδώσουν άμεσα τα όπλα τους: «Οι τρομοκράτες πρέπει να παραδώσουν τα όπλα μέχρι το βράδυ, να καταστρέψουν τις παγίδες τους και να εγκαταλείψουν την ασφαλή ζώνη που καθορίσαμε” είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του.

Με δηλώσεις του στο SKY NEWS, ο Τούρκος Πρόεδρος τόνισε ότι δεν θα συναντηθεί ούτε με τον Μάικ Πενς ούτε με τον Μάικ Πομπέο που έχουν φτάσει ήδη στην Αγκυρα. “Θα δουν τους ομολόγους τους, εγώ θα δω τον πρόεδρο Τραμπ, αν έρθει” τόνισε χαρακτηριστικά.

Ειρωνεία για τον Τραμπ

Εν τω μεταξύ, ο Ερντογάν είπε ότι δεν καταφέρνει πια «να παρακολουθήσει» τις ευμετάβολες δηλώσεις στο Twitter του ομολόγου του Ντόναλντ Τραμπ όσον αφορά την αμερικανική θέση στη Συρία, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου.

«Όταν βλέπουμε τις δηλώσεις που αναρτά ο κ. Τραμπ στο Twitter, φθάνουμε σε ένα σημείο όπου δεν μπορούμε πλέον να παρακολουθήσουμε αυτά τα τουίτ», είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους στο αεροπλάνο που τον μετέφερε στο Αζερμπαϊτζάν.

Πριν από την έναρξη της τουρκικής επιχείρησης στη Συρία επιχείρησης, ο Αμερικανός πρόεδρος έμοιαζε να δίνει το πράσινο φως ανακοινώνοντας την αποχώρηση Αμερικανών στρατιωτών που στάθμευαν στη ζώνη αυτή.

Όταν όμως κατηγορήθηκε, ακόμη και από το ίδιο του το στρατόπεδο, ότι «πρόδωσε τους Κούρδους» που πολέμησαν τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ο Τραμπ πολλαπλασίασε τα απειλητικά τουίτ προς την Τουρκία, κάνοντας λόγο για κυρώσεις που μπορούν να «αφανίσουν την οικονομία» της Άγκυρας.

“Δεν θα κηρύξω ποτέ εκεχειρία”

Την Τρίτη, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε κατηγορηματικά την αμερικανική απαίτηση να κηρυχθεί εκεχειρία στη βόρεια Συρία, με δηλώσεις του στην εφημερίδα Hürriyet. Έκρινε ακόμη πως το γεγονός ότι οι δυνάμεις της Δαμασκού μπήκαν στη Μάνμπιτζ δεν θα είναι «πολύ αρνητική» εξέλιξη για την Άγκυρα, αν συνεπάγεται πως θα απομακρυνθούν από την περιοχή αυτή οι Σύροι Κούρδοι μαχητές.

«Για μένα, η είσοδος του καθεστώτος των δυνάμεων του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στη Μάνμπιτζ δεν είναι τόσο πολύ αρνητική [εξέλιξη]. Γιατί; Επειδή είναι δικό τους έδαφος», ανέφερε,

Ο Ερντογάν επέμεινε ότι απορρίπτει τα αιτήματα της αμερικανικής κυβέρνησης. «Μας λένε “ κηρύξτε εκεχειρία”. Δεν θα μπορούσαμε να κηρύξουμε κατάπαυση του πυρός», όσο η Τουρκία δεν έχει επιτύχει τους σκοπούς της, να απωθήσει «την τρομοκρατική οργάνωση», όπως είπε, αναφερόμενος στις Μονάδες Προστασίας του Λαού (ΜΠΛ), στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο αεροσκάφος με το οποίο επέστρεφε από το Αζερμπαϊτζάν.

«Μας ασκούν πιέσεις για να σταματήσουμε την επιχείρηση. Έχουμε σαφή στόχο. Δεν ανησυχούμε για τις κυρώσεις», είπε ακόμη ο Ερντογάν, έξι ημέρες αφότου οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν την επίθεσή τους για να εκκαθαρίσουν την περιοχή των συνόρων τους κούρδους πολιτοφύλακες.

Τέλος, ο Ερντογάν θα συναντήσει τους Πομπέο και Πενς αν και στην αρχή είχε δηλώσει ότι “θα συναντηθώ με τον πρόεδρο Τραμπ, αν έρθει”. Αλλαξε γνώμη μέσα σε λίγες ώρες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα