LESVOS, Greece - Sept. 4, 2015 A German volunteer helps an Afghan family that has just come by boat from Turkey to the Greek island of Lesvos, where they touch European soil for the first time since fleeing conflict and poverty in their homeland. Yuri Kozyrev/ Noor

ΕΛΛΑΔΑ: KΑΙ ΕΓΕΝΕΤΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ

Πως και γιατί πτήσεις τσάρτερ από Σκανδιναβία είναι γεμάτες για Λέσβο και Κω; Θα έρθει στην Ελλάδα η Airbnb των προσφύγων;

Μπορεί η Daily Mail και η Sun να έστελναν στην καρδιά της τουριστικής περιόδου φλογερά ρεπορτάζ με φωτογραφίες απαξίωσης των ελληνικών νησιών με αφορμή το μεταναστευτικό κύμα όμως δεν αντιδρούν το ίδιο όλοι οι άνθρωποι στην εικόνα των εξαθλιωμένων προσφύγων. Κάποιοι Σκανδιναβοί επιχειρηματίες είδαν την συγκεκριμένη κατάσταση στην Ελλάδα ως ευκαιρία να συνδυάσουν την κοινωνική προσφορά με την πώληση των υπηρεσιών τους και από ότι φαίνεται δικαιώθηκαν.

Συγκεκριμένα, το δανέζικο τουριστικό πρακτορείο Spies μαζί με την σουηδική συνεργάτιδα εταιρία αερομεταφορών τσάρτερ Ving προσφέρουν από τις αρχές του μήνα σε κάθε τουρίστα που φεύγει από τα αεροδρόμια της Στοκχόλμης και της Κοπεγχάγης με προορισμό την Ελλάδα και ειδικά τα νησιά Λέσβος και Κω, την δωρεάν μεταφορά 20 επιπλέον κιλών ανθρωπιστικής βοήθειας. Την πρώτη μόνον εβδομάδα της προσφοράς, 500 επιβάτες μετέφεραν πάνω από 10 τόνους αγαθών, περιλαμβάνοντας ρούχα, λευκά είδη και παιχνίδια. Επειδή δε, δεν υπήρχε αρκετός χώρος στα αεροπλάνα για τις δωρεές, μισθώθηκε φορτηγό για την μεταφορά τους. Στελέχη τη εταιρείας αναφέρουν ότι ξεκίνησαν με 20-25 προσφορές ανά πτήση και τώρα έχουν διπλασιαστεί στις 50. Η ανταπόκριση από την Δανία είναι αξιοσημείωτη, ενώ οι πτήσεις για Λέσβο από Κοπεγχάγη είναι ήδη κλεισμένες για τις επόμενες εβδομάδες με κόσμο που έρχεται μόνον για να βοηθήσει. Η προσφορά θα διαρκέσει έως το τέλος του μήνα.

Τουρίστες εν δράσει

Όσο τα ελληνικά νησιά «βουλιάζουν» από πρόσφυγες από την Συρία, το Αφγανιστάν κλπ. οι τουρίστες που βρίσκονται σε αυτά για διακοπές μοιάζουν να μοιράζονται σε δύο κατηγορίες. Εκείνοι που μετά από μια σύντομη περίοδο αμηχανίας αποφασίζουν να κάνουν κάτι για να βοηθήσουν και όσοι δεν επιθυμούν να εμπλακούν σε αυτό τεράστιο πρόβλημα. Ο Τορ Χόγκσταντ, κλινικός ψυχολόγος από την Νορβηγία, βρέθηκε στην Λέσβο για ένα σεμινάριο πάνω στην ειδικότητά του. Διακοπές συνδυασμένες με δουλειά, σκεφτόταν όταν προσγειώθηκε το αεροπλάνο στο νησί. Αλλά από την πρώτη του μέρα στην Λέσβο ήρθε αντιμέτωπος με τη νέα κατάσταση που έχει δημιουργήσει η προσφυγική κρίση. Από το παράθυρο του δωματίου του έβλεπε να καταφθάνουν δεκάδες βάρκες κάθε μέρα στην Λέσβο, με 40 μετανάστες η καθεμιά και ανάμεσά τους αρκετά μωρά, ηλικιωμένοι και γυναίκες. Πολλοί, μόλις πατούσαν τα πόδια τους στην γη ξεσπούσαν σε κλάματα και οι Σύριοι, κυρίως, έβγαζαν τις αδιάβροχες θήκες από τα κινητά τους για να βγάλουν μια selfie δείχνοντάς τους σε ευρωπαϊκό έδαφος πια, περιγράφει ο Χόγκσταντ συνειδητοποιώντας πως το διαφημιστικό σλόγκαν του ξενοδοχείου που έμενε «άφησε τις μέρες να περάσουν δίπλα σε μια πισίνα», δεν ήταν διόλου εφικτό.

«Έπρεπε να κάνω κάτι. Δεν γινόταν να κάθομαι στα αυγά μου, δίπλα σε μια πισίνα και απλώς να βλέπω τις βάρκες να έρχονται» δήλωσε χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα του Time. Ο 49χρονος Νορβηγός πέρασε το μεγαλύτερο μέρος των διακοπών του στην Λέσβο μεταφέροντας τους πρόσφυγες με ένα βαν από τις παραλίες στο κέντρο καταγραφής τους. Αμέσως, τον ακολούθησαν άλλοι δύο συνάδελφοι από το σεμινάριο, νοικιάζοντας και εκείνοι από ένα φορτηγάκι ο καθένας. Όταν, όμως, σταμάτησαν μια μέρα σε ένα βενζινάδικο για καύσιμα, ο ιδιοκτήτης του κάλεσε την αστυνομία και την εταιρία ενοικίασης αυτοκινήτων για να παραπονεθεί καθώς θεωρούσε πως επρόκειτο για κάτι παράνομο. Η εταιρία ενοικίασης αυτοκινήτων απαίτησε το βαν του Νορβηγού πίσω και ο ίδιος με τους συναδέλφους τους άρχισαν να μεταφέρον τους ηλικιωμένους πρόσφυγες και τις γυναίκες με άλλα δύο φορτηγά σε βάρδιες.

«Από τον Μάιο λέγαμε ότι δεν χωρά το νησί άλλους πρόσφυγες. Είναι Σεπτέμβριος και όλο αυτό δεν πρόκειται να σταματήσει» δηλώνει ζευγάρι Βρετανών που βρίσκεται στην Λέσβο και προσπαθεί να βοηθήσει. Βρετανοί, Δανοί, Γερμανοί, Ολλανδοί, ακόμα και Έλληνες από την μακρινή Αυστραλία, περιπολούν τις παραλίες της Λέσβου και δίνουν λίγο νερό και φαγητό στους πρόσφυγες που καταφθάνουν μαζικά από την Τουρκία με βάρκες στις παραλίες των ελληνικών νησιών ή ιατρικές υπηρεσίες. Όπως η 38χρονη Έλεν Ζάχος, νοσηλεύτρια από το Κουίνσλαντ της Αυστραλίας ειδικευμένη σε παροχή άμεσης ιατρικής βοήθειας, η οποία συνεργάζεται με τους Γιατρούς Του Κόσμου. Η Έλεν πρέπει να βρίσκεται ήδη στην Λέσβο με σκοπό να βοηθήσει και εκείνη.
Κάλυψε μόνη της τα έξοδα μεταφοράς και διαμονής, συγκέντρωσε χρήματα για την αγορά φαρμάκων και ιατρικού υλικού και αντιλαμβάνεται εξαιρετικά το μέγεθος του προβλήματος, καθώς πριν έναν περίπου χρόνο βρισκόταν ξανά στην Ελλάδα για να βοηθήσει αφιλοκερδώς σε κλινική που παρείχε βοήθεια σε ανασφάλιστους και άπορους Έλληνες πολίτες.

«Αυτή είναι μια χώρα που ήδη βρίσκεται σε πολιτική και οικονομική αναταραχή και δεν μπορούν να λύσουν τα δικά τους σοβαρά προβλήματα πόσο μάλλον μια τέτοια εισροή προσφύγων. Ήμουν και στο Νεπάλ και τις Φιλιππίνες και αυτό που είδα εκεί δεν είναι διαφορετικό από αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα. Εκεί το αίτιο ήταν ένα σεισμός και ένας τυφώνας, εδώ ρίζα του κακού είναι ο πόλεμος. Ο πόνος των αθώων ανθρώπων από την έλλειψη βασικών αγαθών, όπως τροφή, στέγη και φάρμακα είναι παντού ο ίδιος» δήλωνε η Έλεν Ζάχος σε αυστραλέζικη εφημερίδα προτού αναχωρήσει για την πατρίδα μας. Να σημειωθεί ότι βάσει των νέων εκτιμήσεων του γενικού διευθυντηρίου της Κομισιόν που είναι υπεύθυνο να συντονίζει την ανθρωπιστική βοήθεια προς τους πρόσφυγες, ο αριθμός των Σύριων προσφύγων που θα αναζητήσουν καταφύγιο στην Ευρώπη αναμένεται να αυξηθεί έως το τέλος του έτους κατά 1 με 2 εκατομμύρια.

Η «Airbnb των προσφύγων»

Στην Γερμανία, ομάδα που οργανώνει τους πολίτες που είναι πρόθυμοι να δεχθούν στα σπίτια τους πρόσφυγες, λέει ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι προσφορές βοήθειας και υποστήριξης. Πρόκειται για την Refugees Welcome  με έδρα το Βερολίνο, η οποία αποκαλείται χιουμοριστικά «η Airbnb για τους πρόσφυγες» και ιδρυτές της είναι ο 31χρονος Γιόνας Κάκοτσε και ο 28χρονος Μαρίκε Γκίλινγκ, οι οποίοι ζουν με έναν 39χρονο πρόσφυγα από το Μαλί και του μαθαίνουν γερμανικά μέχρι να πάρει άδεια εργασίας από το κράτος. Όπως τονίζουν στον EUObserver, μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί στην ιστοσελίδα της Refugees Welcome περισσότεροι από 780 Γερμανοί και οι τάσεις είναι αυξητικές. Μάλιστα, ο Κάκοτσε και ο Γκίλινγκ ήδη σκέφτονται να δημιουργήσουν παρόμοια εταιρικά σχήματα και στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Βρετανία, ενώ ένα τέτοιο project «τρέχει» από τον Ιανουάριο και στην Αυστρία. «Δεχόμαστε αιτήματα από διάφορες χώρες της Ευρώπης, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Σκωτία, αλλά και από την Αυστραλία ή τις ΗΠΑ. Παντού, οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να υλοποιήσουν αυτή την ιδέα και στην δική τους χώρα» τονίζει η Refugees Welcome.

Βεβαίως, η ιδέα δεν βασίζεται σε καθαρή απουσία κέρδους για τους οικοδεσπότες, αφού στο 30% των περιπτώσεων τα κόστη ενοικίασης δωματίου καλύπτονται είτε από το κέντρο εύρεσης εργασίας, είτε από το ειδικό κοινωνικό ταμείο προσφύγων και ένα 25% προέρχεται από τις δωρεές μικρών χρηματικών ποσών που δίδονται μέσω της ιστοσελίδας της Refugees Welcome. Οι Γερμανοί που ανταποκρίθηκαν σε αυτήν την ιδέα τύπου Airbnb είναι από διάφορα κοινωνικά στρώματα και οι ηλικίες κυμαίνονται μεταξύ 21 – 65 ετών. Από συμβούλους δημοσίων σχέσεων, μέχρι φοιτητές και ξυλοκόπους, έως και πολιτικούς όπως ο Μάρτιν Πάτλετζ του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών CDU ο οποίος μαζί με την γυναίκα του έχουν δώσει στέγη σε δύο πρόσφυγες από την Ερυθραία. Οι περισσότεροι ζουν σε διαμερίσματα, ενώ βάσει των στοιχείων της ιστοσελίδας προσφορές έχουν γίνει και από παντρεμένα ζευγάρια ή ανύπαντρες μητέρες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα