ΕΛΛΑΔΑ: KΑΙ ΕΓΕΝΕΤΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ
Πως και γιατί πτήσεις τσάρτερ από Σκανδιναβία είναι γεμάτες για Λέσβο και Κω; Θα έρθει στην Ελλάδα η Airbnb των προσφύγων;
Μπορεί η Daily Mail και η Sun να έστελναν στην καρδιά της τουριστικής περιόδου φλογερά ρεπορτάζ με φωτογραφίες απαξίωσης των ελληνικών νησιών με αφορμή το μεταναστευτικό κύμα όμως δεν αντιδρούν το ίδιο όλοι οι άνθρωποι στην εικόνα των εξαθλιωμένων προσφύγων. Κάποιοι Σκανδιναβοί επιχειρηματίες είδαν την συγκεκριμένη κατάσταση στην Ελλάδα ως ευκαιρία να συνδυάσουν την κοινωνική προσφορά με την πώληση των υπηρεσιών τους και από ότι φαίνεται δικαιώθηκαν.
Όσο τα ελληνικά νησιά «βουλιάζουν» από πρόσφυγες από την Συρία, το Αφγανιστάν κλπ. οι τουρίστες που βρίσκονται σε αυτά για διακοπές μοιάζουν να μοιράζονται σε δύο κατηγορίες. Εκείνοι που μετά από μια σύντομη περίοδο αμηχανίας αποφασίζουν να κάνουν κάτι για να βοηθήσουν και όσοι δεν επιθυμούν να εμπλακούν σε αυτό τεράστιο πρόβλημα. Ο Τορ Χόγκσταντ, κλινικός ψυχολόγος από την Νορβηγία, βρέθηκε στην Λέσβο για ένα σεμινάριο πάνω στην ειδικότητά του. Διακοπές συνδυασμένες με δουλειά, σκεφτόταν όταν προσγειώθηκε το αεροπλάνο στο νησί. Αλλά από την πρώτη του μέρα στην Λέσβο ήρθε αντιμέτωπος με τη νέα κατάσταση που έχει δημιουργήσει η προσφυγική κρίση. Από το παράθυρο του δωματίου του έβλεπε να καταφθάνουν δεκάδες βάρκες κάθε μέρα στην Λέσβο, με 40 μετανάστες η καθεμιά και ανάμεσά τους αρκετά μωρά, ηλικιωμένοι και γυναίκες. Πολλοί, μόλις πατούσαν τα πόδια τους στην γη ξεσπούσαν σε κλάματα και οι Σύριοι, κυρίως, έβγαζαν τις αδιάβροχες θήκες από τα κινητά τους για να βγάλουν μια selfie δείχνοντάς τους σε ευρωπαϊκό έδαφος πια, περιγράφει ο Χόγκσταντ συνειδητοποιώντας πως το διαφημιστικό σλόγκαν του ξενοδοχείου που έμενε «άφησε τις μέρες να περάσουν δίπλα σε μια πισίνα», δεν ήταν διόλου εφικτό.
«Έπρεπε να κάνω κάτι. Δεν γινόταν να κάθομαι στα αυγά μου, δίπλα σε μια πισίνα και απλώς να βλέπω τις βάρκες να έρχονται» δήλωσε χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα του Time. Ο 49χρονος Νορβηγός πέρασε το μεγαλύτερο μέρος των διακοπών του στην Λέσβο μεταφέροντας τους πρόσφυγες με ένα βαν από τις παραλίες στο κέντρο καταγραφής τους. Αμέσως, τον ακολούθησαν άλλοι δύο συνάδελφοι από το σεμινάριο, νοικιάζοντας και εκείνοι από ένα φορτηγάκι ο καθένας. Όταν, όμως, σταμάτησαν μια μέρα σε ένα βενζινάδικο για καύσιμα, ο ιδιοκτήτης του κάλεσε την αστυνομία και την εταιρία ενοικίασης αυτοκινήτων για να παραπονεθεί καθώς θεωρούσε πως επρόκειτο για κάτι παράνομο. Η εταιρία ενοικίασης αυτοκινήτων απαίτησε το βαν του Νορβηγού πίσω και ο ίδιος με τους συναδέλφους τους άρχισαν να μεταφέρον τους ηλικιωμένους πρόσφυγες και τις γυναίκες με άλλα δύο φορτηγά σε βάρδιες.
Κάλυψε μόνη της τα έξοδα μεταφοράς και διαμονής, συγκέντρωσε χρήματα για την αγορά φαρμάκων και ιατρικού υλικού και αντιλαμβάνεται εξαιρετικά το μέγεθος του προβλήματος, καθώς πριν έναν περίπου χρόνο βρισκόταν ξανά στην Ελλάδα για να βοηθήσει αφιλοκερδώς σε κλινική που παρείχε βοήθεια σε ανασφάλιστους και άπορους Έλληνες πολίτες.
Η «Airbnb των προσφύγων»
Στην Γερμανία, ομάδα που οργανώνει τους πολίτες που είναι πρόθυμοι να δεχθούν στα σπίτια τους πρόσφυγες, λέει ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι προσφορές βοήθειας και υποστήριξης. Πρόκειται για την Refugees Welcome με έδρα το Βερολίνο, η οποία αποκαλείται χιουμοριστικά «η Airbnb για τους πρόσφυγες» και ιδρυτές της είναι ο 31χρονος Γιόνας Κάκοτσε και ο 28χρονος Μαρίκε Γκίλινγκ, οι οποίοι ζουν με έναν 39χρονο πρόσφυγα από το Μαλί και του μαθαίνουν γερμανικά μέχρι να πάρει άδεια εργασίας από το κράτος. Όπως τονίζουν στον EUObserver, μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί στην ιστοσελίδα της Refugees Welcome περισσότεροι από 780 Γερμανοί και οι τάσεις είναι αυξητικές. Μάλιστα, ο Κάκοτσε και ο Γκίλινγκ ήδη σκέφτονται να δημιουργήσουν παρόμοια εταιρικά σχήματα και στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Βρετανία, ενώ ένα τέτοιο project «τρέχει» από τον Ιανουάριο και στην Αυστρία. «Δεχόμαστε αιτήματα από διάφορες χώρες της Ευρώπης, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Σκωτία, αλλά και από την Αυστραλία ή τις ΗΠΑ. Παντού, οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να υλοποιήσουν αυτή την ιδέα και στην δική τους χώρα» τονίζει η Refugees Welcome.