Γιώργος Μελισσάρης για την ΠΝΠ: “Οριζόντιο το μέτρο, σε κίνδυνο οι εργαζόμενοι”

Γιώργος Μελισσάρης για την ΠΝΠ: “Οριζόντιο το μέτρο, σε κίνδυνο οι εργαζόμενοι”
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας για μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους Eurokinissi

Μεγάλη ανησυχία στους εργαζόμενους έχει προκαλέσει το άρθρο 9 της ΠΝΠ, που προβλέπει δυνατότητα μείωσης αποδοχών και απασχόλησης στο 50%. Ο εργατολόγος Γιώργος Μελισσάρης εξηγεί στο News 24/7 τι σημαίνει.

Δυνατότητα στους εργοδότες να εφαρμόσουν για έξι μήνες εκ περιτροπής εργασία, μειώνοντας στο 50% τον μισθό των εργαζομένων απασχολώντας τους κατ’ ελάχιστον δύο εβδομάδες τον μήνα, δίνει το άρθρο 9 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τα έκτακτα μέτρα λόγω της κρίσης του κορονοϊού.

Το άρθρο 9

Συγκεκριμένα, το άρθρο 9, αναφέρει: “Ο εργοδότης δύναται, με απόφασή του, να ορίζει προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας της επιχείρησης ως εξής:

-Κάθε εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται κατ’ ελάχιστο 2 εβδομάδες με περίοδο αναφοράς τον μήνα, συνεχόμενα ή διακεκομμένα,

-Ο ανωτέρω τρόπος οργάνωσης της εργασίας γίνεται ανά εβδομάδα και εντάσσεται σε αυτόν τουλάχιστον το 50% του προσωπικού της επιχείρησης,

-Εργοδότης που θα εφαρμόσει αυτόν τον τρόπο οργάνωσης της εργασίας υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που απασχολούνταν κατά την έναρξη εφαρμογής του.

-Στο τέλος κάθε μήνα o εργοδότης υποχρεούται να δηλώνει την εφαρμογή του ανωτέρω τρόπου εργασίας σε ειδικό έντυπο στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων”.

“Ο εργοδότης μπορεί να μειώσει στο μισό τον μισθό ανεξαρτήτως αν πλήττεται”

Το News 24/7 ζήτησε από τον εργατολόγο, Γιώργο Μελισσάρη, να ερμηνεύσει την διάταξη. “Έτσι όπως έχει διατυπωθεί το άρθρο 9 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, φαίνεται ότι περιλαμβάνει όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως αν είναι πληττόμενες. Είναι οριζόντιο το μέτρο.” εξηγεί ο εργατολόγος. “Δίνεται η δυνατότητα στον εργοδότη, χωρίς διαβούλευση, ενημέρωση και με μονομερή απόφαση να γλιτώνει από τις δαπάνες του το 1/4. Δηλαδή, μπορεί να βγάζει σε εκ περιτροπής απασχόληση το 50% του προσωπικού του, που σημαίνει ότι οι μισοί εργαζόμενοι θα πληρώνονται το μισό μισθό και οι άλλοι μισοί θα απασχολούνται κανονικά. Επομένως ποια είναι η έννοια της ασφαλούς λειτουργίας; Με αυτόν τον τρόπο βέβαια η επιχείρηση θα μειώσει το κόστος λειτουργίας της σε υπερθετικό βαθμο”.

Συνεχίζοντας, ο εργατολόγος τονίζει: “Από την άλλη πλευρά, οι εργαζόμενοι μπορεί να χάσουν τον μισό τους μισθό, ανεξαρτήτως του αν η επιχείρηση στην οποία εργάζονται, πλήττεται ή όχι. Αυτό το μέτρο δεν περιλαμβάνει ρήτρα μη απολύσεων, αλλά ρήτρα διατήρησης αριθμού εργαζομένων. Που σημαίνει ότι μπορεί ένας εργοδότης να εφαρμόσει και εκ περιτροπής εργασία αλλά και να κάνει απολύσεις για να προσλάβει άλλους εργαζόμενους με χαμηλότερο μισθό. Υπάρχει ταξικό πρόσημο. Δίνεται δηλαδή μια ευρεία γκάμα δυνατοτήτων -και σωστά- στις επιχειρήσεις, από την άλλη όμως δεν γίνεται το ίδιο και στους εργαζόμενους, στους οποίους έχει δοθεί μόνο η αποζημίωση των 800 ευρώ, που προφανώς δεν μπορεί να αναπληρώσει τις απώλειές τους”. Τέλος, ο κ. Μελισσάρης συμπληρώνει πως αναμένονται και οι ρυθμίσεις των λεπτομερειών από τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, όπως προβλέπει και το ίδιο το άρθρο.

Άδειες ειδικού σκοπού στον ιδιωτικό τομέα και τηλεργασία

Ερωτώμενος για το αν η ΠΝΠ προβλέπει άδειες ειδικού σκοπού σε γονείς παιδιών κάτω των 4 ετών που δεν φοιτούν ακόμη σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, ο Γιώργος Μελισσάρης, αναφέρει πως: “Η πρόβλεψη αφορά μόνο όσους εργάζονται στο δημόσιο. Δεν έχει γίνει αντίστοιχη πρόβλεψη για ειδικές άδειες ανεξαρτήτως ηλικίας των τέκνων για τους γονείς που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα”.

Επισημαίνει ταυτόχρονα πως “Είναι ένα θέμα η άδειες ειδικού σκοπού και το αν εφαρμόζεται το μέτρο από τις επιχειρήσεις. Έχουμε καταγγελίες για εργοδότες που πιέζουν τους εργαζόμενους να πάρουν άδειες άνευ αποδοχών ή κανονικές, αντί για άδειες ειδικού σκοπού. Και αυτό βέβαια οφείλεται στο γεγονός πως δεν έχει προβλεφθεί καμία κύρωση αν ο εργοδότης δεν δώσει την άδεια ειδικού σκοπού”.

Τέλος, ο κ. Μελισσάρης λέει πως η τηλεργασία έχει πράγματι εφαρμοστεί στις επιχειρήσεις που υπάρχει αυτή η δυνατότητα. “Όντως έχει λειτουργήσει όπου είναι εφικτό. Χωρίς βέβαια οι επιχειρηματίες να προσφέρουν όσα θα έπρεπε στους εργαζόμενους, αλλά γενικώς έχει λειτουργήσει. Μένει να δούμε κατά πόσο θα καθιερωθεί και μετά το τέλος της υγειονομικής κρίσης”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα