Γ. Βρούτσης: Υπάρχει μεγάλο χάσμα με την τρόικα

Γ. Βρούτσης: Υπάρχει μεγάλο χάσμα με την τρόικα
Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ακολουθούμενος από τον δημοσιόγράφο Γιώργο Βλάχο προσέρχεται για την σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων στην Βουλή για την οριστικοποίηση του νέου πακέτου οικονομμικών μέτρων (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Σε αδιέξοδο έχουν οδηγηθεί οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-τρόικας για τα εργασιακά. Οι απαιτήσεις που τινάζουν στον αέρα τη διαπραγμάτευση

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 21:00 το βράδυ της Τρίτης η νέα συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση με αξιωματούχους της τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών.

Οι διαπραγματεύσεις έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο, εξαιτίας της διάστασης απόψεων μεταξύ των εκπροσώπων των δανειστών και του υπουργείου για το θέμα των τριετιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γ. Βρούτσης, είπε σε δημοσιογράφους ότι συνεχίζεται η προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή, ωστόσο υπάρχει μεγάλο χάσμα.

Νωρίτερα είχαν διακοπεί δύο φορές οι διαπραγματεύσεις, λόγω των διαφωνιών, ενώ το απόγευμα της Τρίτης  ο κ. Βρούτσης ενημέρωσε τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, ότι υπάρχει εμπλοκή.

Η τρόικα, αποχωρεί από την Ελλάδα την Τετάρτη και θα επιστρέψει τη Δευτέρα, μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Τι λέει το αγγλικό κείμενο

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των δανειστών, στο αγγλικό κείμενο της σύμβασης του Μνημονίου, και συγκεκριμένα στη σελίδα 468, αναφέρεται ότι μετά την αναθεώρηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ο κατώτατος μισθός θα αντικατασταθεί από κάποιο βασικό μισθό, ο οποίος θα ορίζεται από την κυβέρνηση και τους κοινωνικούς εταίρους χωρίς να γίνεται ειδική αναφορά σε ωριμάσεις και τα επιδόματα.

Επομένως η τρόικα, και κυρίως ο κ. Τόμσεν, θεωρούν ότι η κατάργηση των τριετιών έχει ήδη νομοθετηθεί, καθώς το ελάχιστο ύψος μισθού έχει ορισθεί στα 586 ευρώ χωρίς να “εμπλουτίζεται” από τέτοιες προβλέψεις.

Όμως, στο κείμενο του νόμου 4046, που ψηφίστηκε το Μάρτιο του 2012, που κυρώνει το Μνημόνιο Συνεννόησης, γίνεται μνεία σε “τριετίες” καθώς στο άρθρο 4 του νόμου προβλέπεται το πάγωμα “των μισθών ή ημερομισθίων ή του βασικού μισθού, περιλαμβανομένων της υπηρεσιακής ωρίμασης καθώς και του επιδόματος πολυετίας, του χρόνου εργασίας, τριετίας, πενταετίας, έως ότου το ποσοστό της ανεργίας να διαμορφωθεί κάτω του 10%”.

Στον ίδιο νόμο, λαμβάνεται πρόνοια για τη “μετενέργεια” και περιγράφεται η διατήρηση τεσσάρων βασικών επιδομάτων.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα