Σταϊκούρας: Ανάκαμψη της οικονομίας και μείωση φόρων οι στόχοι για το επόμενο διάστημα

Σταϊκούρας: Ανάκαμψη της οικονομίας και μείωση φόρων οι στόχοι για το επόμενο διάστημα
Ο Χρήστος Σταϊκούρας Eurokinissi

Παραγωγικό κενό, οικονομική ανάκαμψη και συνέχιση του προγράμματος μείωσης φόρων έθεσε ως στρατηγικούς στόχους για το επόμενο διάστημα ο υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών

Σε πάνελ του Φόρουμ των Δελφών με θέμα “Επενδύοντας στην Ελλάδα: Εξοπλίζοντας την οικονομία για πράσινη ανάπτυξη και τεχνολογικές προκλήσεις”, συμμετείχε ο υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο κ. Σταϊκούρας, δέχθηκε τα συγχαρητήρια από τους συμμετέχοντες για την ταχεία και αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού τόσο σε υγειονομικό επίπεδο με ελαχιστοποίηση των κρουσμάτων όσο και σε επίπεδο οικονομίας και κοινωνίας.

Ο υπουργός οικονομικών τόνισε την βούληση της Κυβέρνησης για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην οικονομία. Είπε συγκεκριμένα ότι το επόμενο διάστημα οι προτεραιότητες είναι:

  • Η σταθεροποίηση της οικονομίας με στήριξη μτων επιχειρήσεων και εργαζόμενών με χρήση και πόρων που παρέχουν το πρόγραμμα εγγυοδοσίας της ΕΤΕπ και το πρόγραμμα SURE για την στήριξη της απασχόλησης.
  • Η μείωση των φόρων με προτεραιότητα τις ασφαλιστικές εισφορές.
  • Η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων με μεγάλα project όπως η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ οι συμβάσεις παραχώρηση των περιφερειακών λιμανιών και των μαρινών και φυσικά την ολοκλήρωση της μεγάλης επένδυσης στο παλιό αεροδρόμιο του ελληνικού.
  • Η ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης του δημοσίου τομέα.  
  • Η προώθηση άλλων 25 νομοσχεδίων μέσα στο καλοκαίρι που θα εκσυγχρονίζουν το θεσμικό πλαίσιο του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, την υγεία την παιδεία και την δικαιοσύνη.

Σε ερώτηση που του έγινε σχετικά με το κακό ιστορικό που έχει η Ελλάδα στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων ο κ. Σταικούρας δέχθηκε ότι κατά το παρελθόν υπήρχαν καθυστερήσεις από μη ώριμα έργα.

Τόνισε πάντως ότι στην παρούσα φάση το πράγμα έχει αλλάξει και ότι η Ελλάδα εργάζεται να βελτιώσει τις διαρθρωτικές της αδυναμίες. Επανέλαβε ότι τα χρήματα από τις κοινοτικές πρωτοβουλίες SURE και το πρόγραμμα εγγυοδοσίας της ΕΤΕπ θα πρέπει να λειτουργήσουν το ταχύτερο δυνατό για να βοηθήσουν την ανάκαμψη της οικονομίας. Πολύ περισσότερο έμεινε στο ταμείο ανάκαμψης το οποίο φέρνει πόρους με έμφαση στις επιδοτήσεις και θεσμοθετεί το κοινό δανεισμό στο οποίο περιμένουμε την συμφωνία και την οριστικοποίηση των ποσών για κάθε χώρα και άρα και για την Ελλάδα. 
 

Πισσαρίδης

Ο Νομπελίστας οικονομολόγος κ. Χριστόφορος Πισσαρίδης επικεφαλής και της επιτροπής “σοφών”, που θα συντάξει σε συνεργασία με τα οικονομικά υπουργεία το πρόγραμμα που θα χρηματοδοτήσει το ταμείο ανάκαμψης έμεινε ιδιαίτερα στο τεχνολογικό χάσμα που χωρίζει την Ελλάδα από τις μεγάλες (όπως η Γερμανία) αλλά και τις μικρότερες όπως η Ολλανδία και η Δανία χώρες του Βορρά. Τόνισε ότι αν δεν κλείσει αυτό το χ άσμα θα είναι δύσκολο να κλείσει το παραγωγικό κενό στην Ελλάδα και η χώρα να μπορέσει να αξιοποιήσει αποτελεσματικά και τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα αλλά και το πολύ καλής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό της.

Χαρακτήρισε λάθος να πιστεύουμε ότι με την ανάπτυξη της τεχνολογίας θα χαθούν θέσεις απασχόλησης καθώς οι χώρες που έχουν πετύχει την τενχολογική πρωτοπορία έχουν από τα υψηλότερα ποσοστά απασχόλησης .

Δήλωσε επίσης βέβαιος σχετικά με την αλλαγή σκηνικού σε ότι αφορά την απορρόφηση κοινοτικών πόρων λέγοντας « Είναι η πρώτη φορά που ακούω μέλη της Κυβέρνησης να υιοθετούν μεταρρυθμίσεις όχι επειδή τους επιβλήθηκαν αλλά επειδή πιστεύουν ότι χωρίς αυτές η Ελλάδα δεν μπορεί να αναπτυχθεί».

Η ΕΤΕπ

Ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ κ. Αντριου Μακ Νταουελ o οποίος συμμετείχε επίσης στο πάνελ εκτίμησε ότι η Τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει σε δανειακές συμβάσεις ύψους 2 δις ευρώ με την Ελλάδα μέχρι και το τέλος του 2020. 

Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα είναι χώρα προτεραιότητας για βοήθεια από το ταμείο εγγυοδοσίας των 200 δις ευρώ που εγκρίθηκε πρόσφατα καθώς η δομή της οικονομίας της βασίζεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες έχουν δ΄τσκολη πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό . Επίσης δήλωσε εκ μέρους της τράπεζας έτοιμος να προχωρήσει σε χρηματοδότηση και της ψηφιοποίησης του δημοσίου αλλά και μεγάλων «πράσινων» project που θα δημιουργηθούν στην χώρα μας. 

Τζέφρυ Σακς

O οικονομολόγος του Columbia κ. Τζέφρυ Σάκς που ήταν ο τέταρτος συμμετέχων στο πάνελ υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει και τις δυνατότητες και τους φυσικούς πόρους για να γίνει οδηγός σε πράσινες επενδύσεις σε όλη την Ευρώπη φτάνει η ίδια η Ευρώπη να υιοθετήσει ένα ενιαίο και συνεκτικό σχέδιο για το θέμα αυτό .

Προσυπέγραψε την θέση του κ. Πισσαρίδη ότι η τεχνολογία δεν θα μειώσει τις θέσεις εργασίας και τόνισε ότι θα φέρει όχι μόνο περισσότερες αλλά και καλύτερες από κάθε άποψη θέσεις εργασίας. “Ο μέσος εργαζόμενος στην Δανία που είναι τεχνολογικά προηγμένη δουλεύει 1500 ώρες το χρόνο ενώ στην Ελλάδα 2000 ώρες το χρόνο. Οι Έλληνες δουλεύουν πολύ σκληρά” τόνισε χαρακτηριστικά. 

Σε ό,τι αφορά την απόδοση των επαγγελμάτων που σχετίζονται με την τεχνολογία θύμισε το παράδειγμα της amazon του κολοσσού του ηλεκτρονικού εμπορίου η οποία είχε μέσα στην παγκόσμια πανδημία του κροονοίού κέρδη που έφταναν τα 40 δις λόγω της τεράστιας αύξηση των ηλεκτρονικών αγορών. Τόνισε πάντως ότι το συνολικό όφελος της τεχνολογικής εξέλιξης το έχουν οι χώρες που οι πολίτες τους συμμετέχουν σε μεγαλύτερο ποσοστό στα ψηφιακά αγαθά.  

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα