Τουρκία και Αργεντινή σε ελεύθερη πτώση-Ακονίζει τα δόντια του το ΔΝΤ

Τουρκία και Αργεντινή σε ελεύθερη πτώση-Ακονίζει τα δόντια του το ΔΝΤ

Ως κατ'εξοχήν εκπρόσωποι των αναδυόμενων αγορών, Τουρκία και Αργεντινή βλέπουν την ισοτιμία του νομίσματός τους έναντι του δολαρίου να κατρακυλά και το ΔΝΤ να πλησιάζει. Οι ομοιότητες και διαφορές στην κατάσταση των δύο χωρών.

Στο έλεος των διεθνών χρηματαγορών βρίσκονται τον τελευταίο καιρό οι οικονομίες της Τουρκίας και της Αργεντινής οι οποίες παρουσιάζουν τρομερές ομοιότητες αλλά και διαφορές την ίδια ώρα.

Εκπρόσωποι και οι δύο των αναδυόμενων αγορών έβλεπαν την οικονομία τους να πηγαίνει σχετικά καλά τα προηγούμενα χρόνια, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους αριθμούς.

Στην Τουρκία η τεράστια ανάπτυξη του κατασκευαστικού τομέα (όσοι έχετε επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη τα τελευταία χρόνια θα έχετε διαπιστώσει ότι πρόκειται για ένα μεγάλο εργοτάξιο) έδωσε δουλειές και μία οικονομική άνθηση που χάρισε αυτοπεποίθηση στον Ερντογάν.

Στην Αργεντινή μέχρι και πριν από δύο χρόνια η ισοτιμία του πέσο με το δολάριο δεν απειλούσε την οικονομία και οι δείκτες βελτιώνονταν (χωρίς όμως να περιορίζεται η μεγάλη φτώχεια και οι ανισότητες). Πλέον η κατάσταση στις δύο χώρες είναι διαφορετική. Το γεγονός ότι οι επενδυτές προτιμούν πλέον ομόλογα και μετοχές των αναπτυγμένων οικονομιών βυθίζει τα νομίσματα χωρών από τις αναδυόμενες αγορές.

Η τουρκική λίρα έχει χάσει πάνω από 30% της αξίας της από την αρχή του έτους έναντι του αμερικανικού δολαρίου αλλά ο Ερντογάν δν δίνει το πράσινο φως για την άνοδο των επιτοκίων.

Για το πέσο στην Αργεντινή τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα καθώς από την αρχή του έτους η αξία του έναντι του αμερικανικού δολαρίου έχει πέσει κατά 43.5%

Η διαφορά μεταξύ των δύο (Αργεντινής και Τουρκίας) έγκειται στην αντιμετώπιση που έχουν στον παράγοντα ΔΝΤ. Στην Αργεντινή ο Μαουρίτσιο Μάκρι πλέον… εκλιπαρεί. Οι μεταρρυθμίσεις των δύο τελευταίων χρόνων δεν απέδωσαν καρπούς και την Τετάρτη ζήτησε να καταβληθεί η βοήθεια από το ΔΝΤ (ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων) άμεσα αν και τον Μάιο δήλωνε ότι δεν είναι απαραίτητη.

Το να μπει βέβαια το ΔΝΤ στην αγορά της Αργεντινής δεν είναι κάτι απλό. Το επιχείρησε και ο Φερνάντο Ντε Λα Ρούα το 2001 με συνέπεια να αναγκαστεί να αποχωρήσει από το προεδρικό μέγαρο με … στρατιωτικό ελικόπτερο μετά τη λαϊκή κατακραυγή.

Ο Ερντογάν, αντίθετα, ξορκίζει το Ταμείο. Κρίνει ότι δεν το χρειάζεται και ότι μπορεί μόνος του να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Ηδη έκανε άνοιγμα προς την Ευρώπη για να βρει ισορροπίες αφού με τις ΗΠΑ βρίσκεται σε τεράστια κόντρα. H Moodys πάντως την Τετάρτη δεν χαρίστηκε και υποβάθμισε 20 (!) χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Τουρκίας.

Οι αγορές πιέζουν αφόρητα για μέτρα.Τι είδους μέτρα, όλοι το γνωρίζουμε…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα