Παράσημο στην παιδεία για τα εκπαιδευτήρια ” O Πλάτων”

Παράσημο στην παιδεία για τα εκπαιδευτήρια ” O Πλάτων”

Ο κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος πριν από 53 χρόνια ίδρυσε τα Εκπαιδευτήρια «Ο Πλάτων», με στόχο την υποστήριξη της ουσιαστικής παιδείας η οποία βασίζεται στην ανάπτυξη της κριτικής ικανότητας, της αντίληψης και της ολιστικής αντιμετώπισης κάθε μαθητή ως ξεχωριστή προσωπικότητα, προσφέροντας παράλληλα πολυπολιτισμικά ερεθίσματα.

Πρόκειται για ένα ελληνικό ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα που δεν περιορίζεται στην εντός συνόρων δραστηριότητα θέτοντας τον πήχη ψηλά αφού προσανατολίστηκε από την αρχή στη διεθνή κλίμακα δράσης. Κάπως έτσι γρήγορα κατέληξε να γίνει πρότυπο για τα καινοτόμα ελληνικά και δίγλωσσα εκπαιδευτικά προγράμματά του.

Σήμερα τα εκπαιδευτήρια «Ο Πλάτων» ενσωματώνουν από το Νηπιαγωγείο έως το Λύκειο τη φιλοσοφία του ΙΒ. Το σχολείο, από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του, ορίστηκε από τον «ανοιχτό» χαρακτήρα του και την πολυπολιτισμική παιδεία που προσφέρει στους μαθητές του. Στο πλαίσιο αυτό, ο σκοπός των εκπαιδευτηρίων για τη δημιουργία σκεπτόμενων ατόμων που θα μπορούν να σταθούν ως δημοκράτες πολίτες του κόσμου απέναντι στην πραγματικότητα στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Για την αγάπη, το μεράκι του στον χώρο της εκπαίδευσης, τις ιδέες και τις φιλοδοξίες που διεκδίκησε ο πρόεδρος των εκπαιδευτηρίων κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος τιμήθηκε πρόσφατα με το παράσημο “Αξιωματικός του Ακαδημαϊκού Φοίνικα της Γαλλικής Δημοκρατίας”. Η εκδήλωση της παρασημοφόρησής του για τη μακρόχρονη απαιτητική αλλά σταθερά ανοδική του πορεία, έλαβε χώρα στο Γαλλικό Ινστιτούτο.

Η μεγάλη προσφορά του τόσο στην παιδεία εν γένει όσο και στη συμβολή του προς την υλοποίηση κοινών ελληνογαλλικών δράσεων στη σχολική εκπαίδευση, εξασφάλισε έτσι την αναγνώριση που της αξίζει φτάνοντας στην κατάκτηση της συγκεκριμένης διάκρισης.

Η διάκριση αυτή δίνεται έπειτα από διάταγμα του Γάλλου πρωθυπουργού και τιμώνται προσωπικότητες από όλον τον κόσμο, από όλα τα επιστημονικά πεδία, οι οποίες συνεισφέρουν ενεργά στη διάδοση του Γαλλικού πολιτισμού και των γραμμάτων με την κοινωνική τους δράση.

Το παράσημο παρέδωσε στον κύριο Παναγιώτη Παπαδόπουλο ο Νικολά Εϊμπαλάν, σύμβουλος πολιτιστικής συνεργασίας και πολιτιστικής δράσης και διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου, σε μια ειδική τελετή, το βράδυ της Δευτέρας 11 Απριλίου, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Ο κ. Παπαδόπουλος εμφανώς συγκινημένος για την υψηλή τιμητική διάκριση παρέλαβε το παράσημο δηλώνοντας μεταξύ άλλων:

“Η φιλία και ο πολιτιστικός διάλογος μεταξύ των δύο χωρών συμπορεύεται με τα 200 χρόνια από την απαρχή της δημιουργίας του ελληνικού κράτους. Δεν θα πάψει να ενισχύεται όσο οι Έλληνες και οι Γάλλοι θα ατενίζουμε με υπερηφάνεια την κοινή μας ιστορική πορεία, όσο η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου του Ντελακρουά θα εμπνέει τη καρδιά και το λογισμό μας, όσο η Αφροδίτη της Μήλου και η Νίκη της Σαμοθράκης θα αναβλύζουν την πνευματική σαγήνη του ελληνικού πολιτισμού στην Ευρώπη και στον κόσμο. Μνημονεύω με σεβασμό και θαυμασμό τα ονόματα δύο μεγάλων σύγχρονων φιλελλήνων του Οκτάβιου Μερλιέ και τον Ροζέ Μιλλιέξ που αγάπησαν με πάθος και ρομαντισμό την Ελλάδα. Είναι εκείνοι που διοργάνωσαν το Δεκέμβρη του 1945 την αποστολή μερικών από τα λαμπρότερα ονόματα της ελληνικής διανόησης και τέχνης για σπουδές στη Γαλλία ανάμεσά τους ο Μάνος Ζαχαρίας, ο Νίκος Σβορώνος, ο Κώστας Αξελός, ο Κορνήλιος Καστοριάδης… Και είναι πράγματι ατελείωτος ο κατάλογος εκείνων που ένιωσαν τη Γαλλία ως δεύτερη πνευματική τους πατρίδα. Ναι, είναι αλήθεια πως το Παρίσι αναδείχτηκε σε πολιτιστική και πνευματική πρωτεύουσα όλης της Ευρώπης. Ο Οδυσσέας Ελύτης συνάντησε εκεί τον Αντρέ Μπρετόν, τον Αλμπέρ Καμύ και τους μεγάλους ζωγράφους Ματίς, Σαγκάλ και Πικάσο. Η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ έγινε η πρώτη γυναίκα πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σορβόνης στα 70 χρόνια ιστορίας του. Εκεί ο μεγάλος μας Μίκης Θεοδωράκης έγραψε τον «Επιτάφιο» σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου, τα Λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας και την «Όμορφη πόλη» που τραγούδησε στα Γαλλικά η μυθική Edith Piaf.”

Τέλος, έκλεισε μιλώντας για τη σύνδεσή του με τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή μέσω της καταγωγής του από την Αρχαία Τεγέα Αρκαδίας.

Πιο συγκεκριμένα δήλωσε:

“Σας ανοίγω την καρδιά μου και σας αποκαλύπτω την βαθιά μου σχέση με τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή και τι με συνδέει με αυτήν. Να ο δεσμός μου! Κατάγομαι από την Αρχαία Τεγέα Αρκαδίας που η ζωή της χάνεται στους Ομηρικούς χρόνους. Η γαλλική Αρχαιολογική Σχολή ανέσκαψε και έφερε στο φως την αρχαία πόλη μας την Τεγέα και έτσι συνδεθήκαμε με τον πολιτισμό των προγόνων μας. Φανταστείτε τον πρώτο Γάλλο Αρχαιολόγο που έπιασε μέσα στα χώματα της μάνας Γης της ιδιαίτερης πατρίδος μου την Κεφαλή της Θεάς της Υγείας παγκόσμιο σύμβολο των Ιατρών. Αιώνια η ευγνωμοσύνη μας στους Γάλλους Αρχαιολόγους.”

Τέτοιου είδους διακρίσεις -και ιδιαίτερα όταν αφορούν έναν τόσο νευραλγικό χώρο όπως αυτόν της παιδείας- αποτελούν ομολογουμένως πάντα μια χαραμάδα ελπίδας τιμώντας και στηρίζοντας φιλόδοξα αλλά προπαντός ουσιαστικά σχέδια ανθρώπων με όραμα, οι οποίοι είναι πιο απαραίτητοι από ποτέ στην εποχή που διανύουμε.

Instagram: Eκπαιδευτήρια «O Πλάτων»

Facebook: Eκπαιδευτήρια «Ο Πλάτων»

LinkedIn: Eκπαιδευτήρια «Ο Πλάτων»

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα