Αθήνα προς Βερολίνο: Κάντε το όπως οι Αμερικάνοι, μη δώσετε υποβρύχια στην Τουρκία

Αθήνα προς Βερολίνο: Κάντε το όπως οι Αμερικάνοι, μη δώσετε υποβρύχια στην Τουρκία
Μέρκελ - Μητσοτάκης στο Βερολίνο Eurokinissi

Η πρόταση Μητσοτάκη για εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων από την ΕΕ στην Τουρκία δεν ενθουσίασε τη Γερμανία, ωστόσο στο Μαξίμου θεωρούν ότι ο σπόρος της σχετικής συζήτησης "φυτεύτηκε".

Ήταν η πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία ένα “πυροτέχνημα” ή υπάρχει πραγματικά πιθανότητα οι Ευρωπαίοι εταίροι να σταματήσουν τις εξαγωγές πολεμικού υλικού στη γείτονα;

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι από τη στιγμή που φυτεύτηκε ο σπόρος της σχετικής συζήτησης, δεν είναι μη ρεαλιστικό να προσδοκά η ελληνική πλευρά ότι οι εταίροι και κυρίως η Γερμανία θα βρεθούν σε δύσκολη θέση και θα αναγκαστούν να ανακόψουν τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία.

Για την Αθηνα το πιο σημαντικό είναι ότι ο διάλογος για το θέμα αυτό έχει ανοίξει πλέον σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να μετατρέψει τη διπλωματία στο δικό της όπλο.

Το γεγονός ότι το κόμμα των Πρασίνων στη Γερμανία κάλεσε την κυβέρνηση της χώρας να σταματήσουν άμεσα οι παραδόσεις υποβρυχίων αξιολογείται ως ιδιαίτερα θετικό από την Αθήνα.

Απαντώντας σε ερώτηση της Deutsche Welle η εκπρόσωπος του κόμματος των Πρασίνων για ζητήματα αφοπλισμού Κάτια Κόιλ απάντησε ότι «οι εξαγωγές πολεμικών όπλων στην Τουρκία, ειδικά η παράδοση των υποβρυχίων που έχουν παραγγελθεί στην ThyssenKrupp, θα έπρεπε να σταματήσουν άμεσα καθώς το τουρκικό πολεμικό ναυτικό απειλεί τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ στην ανατολική Μεσόγειο».

Ακόμη πιο σκληρή ήταν η στάση του αριστερού γερμανικού κόμματος Die Linke. «Όποιος εκφράζεται τόσο σθεναρά υπέρ της αλληλεγγύης προς χώρες της ΕΕ, όπως την Ελλάδα και την Κύπρο, δεν μπορεί να συνεχίσει να πουλάει πολεμικά όπλα στην Τουρκία, όπως το έκανε τα τελευταία χρόνια. Το μπλόκο της καγκελαρίου Μέρκελ και του υπουργού Εξωτερικών Μάας σε ένα ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων συνιστά όνειδος για τη γερμανική εξωτερική πολιτική και ισοδυναμεί με συνενοχή στην επιθετικότητα του Ερντογάν», επισήμανε χαρακτηριστικά η Σεβίμ Ντάνγκντελεν.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών επιχείρησε να δικαιολογηθεί, δηλώνοντας ότι δεν δίνονται νέες άδειες εξαγωγής στην Τουρκία όσον αφορά “κρίσιμους οπλισμούς”. Το Βερολίνο βέβαια δεν έχει καμία διάθεση να σταματήσει την παράδοση των υποβρυχίων στην Τουρκία με το επιχείρημα ότι πρόκειται για παλιά συμφωνία (από το 2009) και ότι εντάσσεται σε συμμαχικές υποχρεώσεις της Γερμανίας στο πλαίσιο κοινών ευρωπαϊκών project και πολυεθνικών διαδικασιών κατασκευής.

Το βασικό επιχείρημα- απάντηση της Αθήνας προς το Βερολίνο είναι πως όταν οι ΗΠΑ προχώρησαν σε εμπάργκο στην πώληση των αεροσκαφών F35 στην Τουρκία διότι μπορεί να έθιγαν τα νατοϊκά συμφέροντα, δεν μπορεί να μην μπει εμπάργκο σε ευρωπαϊκά υποβρύχια που μπορεί να θίγουν ευρωπαϊκά σύνορα.

“Δεν γίνεται η Ευρώπη να προμηθεύει σφαίρες στην Τουρκία, που μπορεί να στραφούν εναντίον της”, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στο τελευταίο briefing ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Η Τουρκία ήταν το 2018 και το 2019 ο καλύτερος πελάτης της γερμανικής αμυντικής βιομηχανίας στο εξωτερικό. Κατά τα δύο αυτά έτη εισήγαγε οπλικά συστήματα αξίας αξίας 584,7 εκ. ευρώ από τη Γερμανία. Οι εξαγωγές της γερμανικής βιομηχανίας όπλων στην Τουρκία ανήλθαν συνολικά σε 250,4 εκατομμύρια ευρώ μόνο κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου του 2019.

Η Γερμανία εξάγει εξαρτήματα για υποβρύχια, αντίστοιχα με τα ελληνικά όπως το Παπανικολής, τα οποία συναρμολογούνται στην Τουρκία. Η σχετική συμφωνία εγκρίθηκε το 2009 και διασφαλίστηκε με εγγύηση Hermes του γερμανικού κράτους ύψους 2,4 δισ. ευρώ, για αυτό και το Βερολίνο δεν θέλει να σταματήσει το πρόγραμμα. Σημειωτέον ότι η γερμανική κυβέρνηση παρά τις δεσμεύσεις της δεν είχε σταματήσει τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία ούτε μετά την ανάμειξη της στη Συρία. Ειδικότερα, τα γερμανικά υποβρύχια τύπου 214 εξαιρούνται από το μερικό εμπάργκο όπλων που επέβαλε το Βερολίνο τον Οκτώβριο του 2019 στον απόηχο της τουρκικής εισβολής στη Συρία, με το ίδιο επιχείρημα που προβάλλει η γερμανική πλευρά και τώρα, δηλαδή ότι αποτελούν μέρος παλαιότερης συμφωνίας.

Καθώς όμως ο ακηρύχτος πόλεμος στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο λαμβάνει χώρα κυρίως στη θάλασσα, η Αθήνα θέλει να “σαμποτάρει” την παράδοση εξαρτημάτων γερμανικών υποβρυχίων στη γείτονα.

Η ελληνική υπεροπλία σε επίπεδο υποβρυχίων εξάλλου εκτιμάται ότι έχει ανακόψει σε ένα βαθμό τις προσπάθειες της Τουρκίας να δημιουργήσει τετελεσμένα στην περιοχή του Καστελόριζου και ακολούθως όταν έρθει η ώρα των διερευνητικών να ανοίξει τη βεντάλια των θεμάτων στο τραπέζι. Η Αθήνα επιμένει σε όλους τους τόνους πως οι διερευνητικές επαφές μπορούν να αφορούν την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, δηλαδη την μία και μοναδική διαφορά με την Τουρκία που αναγνωρίζει η Ελλάδα.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version