Καμένη Ελλάδα 2.0

Καμένη Ελλάδα 2.0
Απελπισία και ανασφάλεια. Οι δύο λέξεις που περιγράφουν την αίσθηση των πολιτών αυτό τον Αύγουστο, ενώ νοιώθουν την απουσία του κρατικού μηχανισμού Eurokinissi

Σε πλήρη αντίθεση με την εικόνα τεχνοκρατικής αρτιότητας που εχει οικοδομηθεί από την κυβέρνηση η πραγματικότητα των πυρκαγιών του φετινού Αυγούστου. Η τακτική των "εκκενώσεων" και η οργή των πολιτών.

Γενικευμένη ανασφάλεια. Η αίσθηση που κυριαρχεί στην χώρα τα τελευταία «πύρινα» 24ωρα και αναμένεται να παραταθεί αφού σήμερα, Δευτέρα, ξεκινά μια ακόμη εβδομάδα με χαρακτηριστικά χειρότερα της προηγούμενης: Υψηλές θερμοκρασίες και αυγουστιάτικα μελτέμια.

Όμως η εικόνα (στο εσωτερικό και το εξωτερικό) μιας χώρας – έρμαιο των πυρκαγιών δεν δημιουργείται μόνον από τις καιρικές συνθήκες αλλά και από την κυβερνητική πολιτική. Αυτή που επιμένει να θεωρεί «ανέφικτο στόχο» την προστασία της ανθρώπινης ζωής ταυτόχρονα με την διάσωση του φυσικού περιβάλλοντος και των περιουσιών.

Το «κύμα εκκενώσεων» συνεχίζει να αποτελεί την μοναδική απάντηση στο «κύμα πυρκαγιών» προκαλώντας οργή στους κατοίκους της Β.Αττικής, της Ηλείας και της Εύβοιας. Εκθέτει παράλληλα κι ανεπανόρθωτα την εικόνα τεχνοκρατικής αρτιότητας του κρατικού μηχανισμού που μεθοδικά το Μέγαρο Μαξίμου οικοδομεί τα δύο τελευταία χρόνια.

Η εικόνα της χώρας

Για όλα αυτά υπάρχει ήδη αδιαμφισβήτητη πολιτική στοιχειοθέτηση

Ξεκίνησε από το διάγγελμα παραδοχής του Κυριάκου Μητσοτάκη την Πέμπτη το βράδυ. Εκεί όπου ξεκαθάρισε ότι οι δυνατότητες της κρατικής μηχανής δεν επαρκούν ώστε να τεθούν υπό έλεγχο οι φωτιές στην Βόρεια Αττική. Αυτές που κράτησαν δύο ακόμη ημέρες ενώ ακόμη δεν έχει εξαλειφθεί ο κίνδυνος αναζωπύρωσης.

Συνεχίστηκε στα μέτωπα της Ηλείας και κυρίως της Εύβοιας όπου η ανεπάρκεια των εναέριων πυροσβεστικών μέσων συνδυάστηκε με την ξεκάθαρη εντολή «πρώτα εκκενώνουμε και μετά βλέπουμε αν μπορούμε να σβήσουμε».

Διαπιστώνεται στις συνεχείς καταγγελίες φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και πολιτών που διαπιστώνουν ένδεια αντιπυρικών μέσων και θεωρούν ανεπαρκή την επιχειρησιακή τακτική της Πολιτικής Προστασίας.

Πιστοποιείται από εκκωφαντική απουσία των -μέχρι πρότινος λαλίστατων- κυβερνητικών στελεχών και υπουργών από τον δημόσιο λόγο. Μάλιστα για την εικόνα αυτή η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη ένοιωσε την ανάγκη να δώσει διευκρινίσεις λέγοντας ότι «είναι επιλογή της κυβέρνησης η ενημέρωση να είναι επιχειρησιακή και να γίνεται από τον κ.Χαρδαλιά δύο φορές την ημέρα» Στο επικοινωνιακό πεδίο πάντως είναι ενδεικτικό ότι αναζητείται δικαιολογητική βάση για την κατάσταση. Σενάρια περί μαζικών εμπρησμών να διακινούνται από φίλια μέσα ενημέρωσης. Επίσης εναλλακτική επικοινωνιακή διέξοδος φαίνεται να είναι η αόριστη επίκληση της «κλιματικής αλλαγής» στα πρότυπα μιας παγκόσμιας απειλής με τα χαρακτηριστικά που έχει ο Covid 19

Τεκμηριώνεται από την εμφανή κυβερνητική προσπάθεια να υπάρξει «damage control» την επόμενη μέρα, όποτε αυτή έλθει, μέσω οικονομικών ενισχύσεων για τις οποίες συγκεντρώνονται κονδύλια.

Ενισχύεται τέλος από τον ενιαίο λόγο της αντιπολίτευσης που διαπιστώνει απουσία αντιπυρικού σχεδιασμού γενικά αλλά και ενός συγκεκριμένου σχεδίου αντιμετώπισης της παρούσας κατάστασης.

Οι εμφανίσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο πεδίο δεν φαίνεται αλλάζουν την αρνητική πεποίθηση των πολιτών για την κρατική μηχανή Eurokinissi

Ενώ οι πυρκαγιές μαίνονται σε πολλά μέτωπα σε όλη την χώρα, ο – πρόχειρος – απολογισμός είναι ήδη τραγικός: Στα 130.000 στρέμματα δάσους που είχαν καεί έως την Πέμπτη αναμένεται να προστεθεί ένας πολλαπλάσιος αριθμός με εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 650,000 στρέματα. Το οικολογικό κόστος είναι τεράστιο. Είναι ήδη ξεκάθαρο ότι τα προβλήματα των πλημμυρών το Φθινόπωρο και τον Χειμώνα θα είναι η «δεύτερη πράξη» του δράματος. Μεγάλο είναι όμως και το οικονομικό κόστος αφού ανυπολόγιστες παραμένουν οι ζημιές στον τουρισμό και την σχετική επιχειρηματική δραστηριότητα. Αυτά χωρίς να συμπεριλάβει κανείς τις ανάγκες των πυρόπληκτων που αναμένονται πολλαπλάσιες από αυτές που προκάλεσε πέρυσι το καλοκαίρι ο Ιανός.

Στην κόψη του ξυραφιού

Αξίζει επίσης να συνυπολογιστεί ότι κατά την διάρκεια των πυρκαγιών στην «κόψη του ξυραφιού» βρέθηκε συνολικά η οικονομία της χώρας. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φαντασία για να αντιληφθεί κανείς τι θα σήμαινε εν μέσω της τουριστικής περιόδου να υπάρξει πρόβλημα στις εγκαταστάσεις της Βόρειας Αττικής από τις οποίες εξαρτάται η ηλεκτροδότηση του λεκανοπεδίου αλλά και των Κυκλάδων. Το ενεργειακό ζήτημα προβάλει ως πρόβλημα για άμεση λύση το αμέσως επόμενο διάστημα.

Κάθε άλλο παρά θετικός ήταν ο αντίκτυπος στην διεθνή εικόνα της χώρας. Τα στιγμιότυπα από τις πυρκαγιές προβλήθηκαν σε όλα τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης του πλανήτη. Σε ευθεία σύγκριση με τα αντίστοιχα προβλήματα που είχε η γειτονική Τουρκία. Γεγονός που κάθε άλλο παρά συνάδει στην προσπάθεια που – όπως δηλώνει- καταβάλλει η κυβέρνηση για να κυριαρχήσει στην διεθνή σκηνή η εντύπωση ότι η Ελλάδα αποτελεί μια σύγχρονη και σταθερή οικονομία ευρωπαϊκού τύπου. Μια συνθήκη την οποία προσπάθησε να καλλιεργήσει και με το πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0» προκειμένου να δοθούν εγγυήσεις για την άντληση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η αντιπολίτευση

Παρά το γεγονός πως από την πλευρά της αντιπολίτευσης, έως στιγμής δεν έχουν σηκωθεί οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης, εάν κι εφόσον το επόμενο διάστημα περιοριστούν τα φαινόμενα, το κλίμα θα αλλάξει.

Χαμηλοί τόνοι από τον Αλέξη Τσίπρα όσο παραμένουν τα πύρινα μέτωπα. Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ όμως θα αλλάξει όταν λήξει ο συναγερμός Eurokinissi

Ήδη από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ έχουν κατατεθεί κοινοβουλευτικές ερωτήσεις για τον αριθμό των εναέριων πυροσβεστικών μέσων. Όμως το βασικό πρόβλημα που εντοπίζει η αξιωματική αντιπολίτευση αφορά την απουσία σχεδιασμού. Το ζήτημα δηλαδή που έθεσε σε ανάρτησή του την Κυριακή ο Αλέξης Τσίπρας αναρωτώμενος αν «υπάρχει, αλήθεια, κάποιο σχέδιο αντιμετώπισης της καταστροφής από την Πολιτική Προστασία;» και «ως πότε θα συνεχίζεται αυτό το δράμα;» σημειώνοντας πως οι πυρκαγιές καίνε εδώ και εξι ημέρες. Μάλιστα η αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται να ζητήσει εξηγήσεις για τον αντιπυρικό σχεδιασμό, όχι αόριστα αλλά συγκεκριμένα. Αναμένεται να εστιάσει στην πολιτική ευθύνη προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος αθέτησε την δέσμευσή του να υλοποιήσει το πόρισμα της επιτροπής που δημιουργήθηκε από ειδικούς διεθνούς κύρους αμέσως μετά την φωτιά στο Μάτι το 2018. Η επιτροπή είχε επικεφαλής τον Γιόχαν Γκαλντάμερ καθηγητή Οικολογίας των Πυρκαγιών του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ και επικεφαλής του «Παγκόσμιου Κέντρου Παρακολούθησης Πυρκαγιών», ενώ συμμετείχαν και διακεκριμένοι έλληνες επιστήμονες. Το πόρισμά της είχε παραδοθεί στην Βουλή το 2019 ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικεφαλής τότε της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε δηλώσει πως θα ακολουθήσει τις κατευθύνσεις του.

Σε ανάλογο κλίμα και οι δηλώσεις της Φώφης Γεννηματα. Επισήμανε ότι «χρειάζεται επιτέλους αποτέλεσμα» διευκρινίζοντας πως «δεν είναι ώρα να συζητήσουμε για τις ευθύνες, που είναι μεγάλες. Θα γίνει και αυτό όταν σβήσουν οι φωτιές». Ζήτησε όμως άμεσα «να υπάρξει ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποκατάστασης της οικονομικής, κοινωνικής ζωής και του περιβάλλοντος στις πληγείσες περιοχές. Με σχέδιο, την διάθεση των αναγκαίων πόρων και όχι ευχολόγια. Οι επικοινωνιακού τύπου κινήσεις κάηκαν».

Είναι «κοινή ομολογία από τους πληγέντες το γεγονός ότι βρέθηκαν στο έλεος των πυρκαγιών, χωρίς κανένα μέτρο πρόληψης και προστασίας» επισημαίνεται από την πλευρά του ΚΚ. Σημειώνεται πως «ο κρατικός μηχανισμός -όπως αποδείχθηκε- δεν είχε καμία προετοιμασία και κανένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας» ενώ γίνεται λόγος για «αποδυναμωμένη Πυροσβεστική Υπηρεσία με τραγικές ελλείψεις, ανυπαρξία μέτρων προστασίας των δασών, ακαθάριστα δάση και εκτάσεις, απουσία αντιπυρικών ζωνών, που ανοίγονταν στο «και πέντε» της φωτιάς». Το ΚΚΕ έχει δημοσιοποιήσει και σειρά στοιχείων για τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων σημειώνοντας ότι έχουν καει από το 1993 πάνω από 7 εκατομμύρια στρέμματα δάσους και έχουν χαθεί 248 ζωές.

Από την πλευρά του Μέρα 25 γίνεται λόγος για «προσπάθειες της κυβέρνησης να πείσει για την αποτελεσματικότητα της διαχείρισής της εξαϋλώνονται μπροστά σε πολλαπλές καταγγελίες από κατοίκους ότι αφέθηκαν αβοήθητοι, με τα ήδη πενιχρά πυροσβεστικά μέσα να είναι σε πολλές περιπτώσεις άφαντα για πολύτιμες μέρες και ώρες».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα