Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Αναζητείται άμεσα πρόεδρος και σταθερότητα

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Αναζητείται άμεσα πρόεδρος και σταθερότητα
Από την τελευταία συνεδρίαση της Κ.Ο του ΚΙΝ.ΑΛ όπου αποφασίστηκε ....λειτουργία έκτακτης ανάγκης μέχρι την ανάδειξη νέας ηγεσίας Eurokinissi

Η εκλογική διαδικασία που ξεκινά την Κυριακή στο Κίνημα Αλλαγής, ίσως αποδειχθεί διέξοδος για το κόμμα, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε περιδίνηση και ταλαιπωρείται από διαφοροποιήσεις και αντιφάσεις.

Στην «τελική ευθεία» βρίσκεται η διαδικασία ανάδειξης νέου προέδρου στο ΚΙΝ.ΑΛ αφού ξεκινά αυτή την Κυριακή με τις κάλπες του πρώτου γύρου με 6 υποψήφιους και θα ολοκληρωθεί -το αργότερο- στις 12 Δεκεμβρίου όπου οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν έναν από τους δύο επικρατέστερους. Η ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας δεν θα «απαντήσει» μόνον στο ερώτημα του ποια θα είναι η νέα ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ. Ταυτόχρονα θα απαλλάξει το τρίτο σε δύναμη κοινοβουλευτικό κόμμα της χώρας από μία δίμηνη περίοδο αστάθειας, ρευστότητας και ασαφούς πολιτικού στίγματος.

Οι πολλές υποψηφιότητες για την προεδρία του κόμματος, ίσως αποτιμούνται από κάποιος ως δείγμα της δημοκρατικής κουλτούρας του ΚΙΝ.ΑΛ. Ταυτόχρονα όμως φαίνεται ότι συντηρούν και μία εικόνα πολυδιάσπασης και έλλειψης συνοχής στον πολιτικό του λόγο. Ιδίως από την στιγμή που οι εκλογές του Κινήματος Αλλαγής γίνονται σε ένα ευρύτερο σκηνικό πολιτικού διπολισμού μεταξύ Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ και τα δύο μεγαλύτερα κόμματα έχουν δείξει, έστω με έμμεσο τρόπο, τις προτιμήσεις τους.

Ταυτόχρονα η ύπαρξη δύο εκλογικών γύρων σε συνδυασμό με τους 6 υποψήφιους καθιστούν σαφές ότι εφόσον υπάρξει «δεύτερη Κυριακή» το αποτέλεσμα σε σημαντικό βαθμό θα κριθεί από τις συμμαχίες που θα διαμορφωθούν. Γεγονός που αυτόματα δημιουργεί υπέδαφος πολώσεων ανάμεσα στα στελέχη του κόμματος.

Η αντιφατική θέση για το πρόστιμο των 100 ευρώ

Οι δυσκολίες του Κινήματος Αλλαγής ήταν εμφανείς όταν κλήθηκε την Τετάρτη να πάρει θέση απέναντι στην τροπολογία που μεταξύ άλλων προέβλεπε το πρόστιμο των 100 ευρώ για τους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών. Η κοινοβουλευτική ομάδα του κλήθηκε να «διαλέξει τι στάση θα κρατήσει με δύο κριτήρια. Πρώτον :Την θέση του κόμματος υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού που έχει διατυπώσει ήδη από τις αρχές του χρόνου. Δεύτερον: Μια ρύθμιση που προκαλεί έντονη πολιτική δυσαρέσκεια άρα και πολιτικό κόστος, ενώ έρχεται ως συνέχεια μια συγκεκριμένης διαχείρισης της πανδημίας από την παρούσα κυβέρνηση.

Τελικά το Κίνημα Αλλαγής κατέληξε στην παραδοξολογία του να ψηφίσει «υπέρ» της ρύθμισης. Με μία επιχειρηματολογία όμως που «μαθηματικά» οδηγούσε στο «κατά».

Χαρακτηριστικό είναι πως η Κ.Ο του ΚΙΝ.ΑΛ σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι πρόκειται για ρύθμιση μιας κυβέρνησης που «απέτυχε παταγωδώς στη διαχείριση της πανδημίας και στον εμβολιασμό κατά της COVID-19» και «στέλνει τώρα τον λογαριασμό στους πολίτες» με «ακραία διοικητικά μέτρα, αμφισβητούμενης αναλογικότητας και αποτελεσματικότητας». Επίσης αιτιολόγησε την στάση της αναφέροντας πως σε «δεν θέλουμε να δώσουμε άλλοθι στην κυβέρνηση και στους ‘’καλοθελητές’’ που θα σπεύσουν να “θολώσουν” το πολιτικό μας μήνυμα».

Αυτά ενώ στην ολομέλεια της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Μιχάλης Κατρίνης δήλωσε ότι επιδίωξε «ο κ. Μητσοτάκης να μετατοπίσει την ευθύνη στο Κίνημα Αλλαγής σε σχέση με το ποια θέση και στάση θα κρατήσει». Αναγνωρίζοντας έτσι τις πολιτικές πιέσεις που δέχθηκε από την Νέα Δημοκρατία.

Είναι εμφανές ότι στο Κίνημα Αλλαγής ενυπήρχαν τουλάχιστον δύο απόψεις για το τι έπρεπε να ψηφίσει. Δίχως όμως ταυτόχρονα να υπάρχει και η ηγεσία που θα αναλάμβανε το πολιτικό βάρος της απόφασης. Έτσι ακολουθήθηκε μία προφανώς αντιφατική λύση.

Έσπασε την γραμμή του ΚΙΝ.ΑΛ ο Ανδρέας Λοβέρδος ψηφίζοντας τον ποινικό κώδικα που πρότεινε η Ν.Δ στην Βουλή Eurokinissi

Η διαφοροποίηση Λοβέρδου

Όμως δεν είναι η πρώτη φορά που το Κίνημα Αλλαγής εμφανίστηκε αντιφατικό και διχασμένο στο κοινοβούλιο το τελευταίο διάστημα. Αντίστοιχη εικόνα έδωσε στις 11 Νοεμβρίου όταν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον νέο Ποινικό Κώδικα. Τότε που ο Ανδρέας Λοβέρδος «έσπασε την γραμμή» του «παρών» που είχε αποφασίσει η κοινοβουλευτική ομάδα και δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει επί της αρχής το νομοθέτημα.

Ανάγκασε έτσι πολλούς από τους βουλευτές του κόμματος (Σκανδαλιδης, Κατρίνης, Κεγκέρολγου, Μουλκιώτης, Λιακούλη) να επιχειρηματολογήσουν υπέρ του παρών. Ενώ άλλοι όπως η Νάντια Γιαννακοπούλου συντάχθηκαν με την στάση του Ανδρέα Λοβέρδου και κάποιοι ακόμη σιώπησαν.

Αβέβαιη η επόμενη ημέρα

Η κατακερματισμένη και αμήχανη κοινοβουλευτική παρουσία του Κινήματος Αλλαγής φαίνεται όμως πως είναι η μία πλευρά της εικόνας ρευστότητα που καταγράφεται. Η δεύτερη σχετίζεται με τα ερωτηματικά που προκύπτουν για την «επόμενη ημέρα» και την συνοχή του κόμματος.

Είναι γεγονός πως όλοι οι υποψήφιοι «διαρρηγνύουν τα ιματιά τους» σχετικά με το ότι θα συνεχίσουν να είναι παρόντες ενεργά στην πολιτική προσπάθεια του Κινήματος Αλλαγής ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος. Από την άλλη όμως δεν λείπουν και δηλώσεις που κάθε άλλο παρά οδηγούν στο ίδιο συμπέρασμα.

Η πλέον χαρακτηριστική είναι η αξίωση του Ανδρέα Λοβέρδου που εκτιμά ότι ο νέος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής πρέπει να είναι και βουλευτής. Υπονοώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση τίθεται θέμα δυαρχίας στο κόμμα. Άποψη που εμφανώς «στοχεύει» στον Νίκο Ανδρουλάκη που δεν έχει βουλευτική, αλλά ευρω-κοινοβουλευτική έδρα.

Τα πράγματα δεν γίνονται ευκολότερα από την αντίδραση Νίκου Ανδρουλάκη σε όλη αυτή την συζήτηση. Έχει αναφερθεί στην πρόθεσή του – σε περίπτωση που γίνει πρόεδρος – να ορίσει αυτός τον εκπρόσωπό του στην κοινοβουλευτική ομάδα σε συνεννόηση όμως μαζί της. Όπως εικάζεται το πρόσωπο που θα προτείνει θα είναι ο νυν αντιπρόεδρος της Βουλής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Όμως στον αντίποδα έχει εκφραστεί η θέση ότι ο επικεφαλής της Κ.Ο πρέπει να εκλεγεί από την ίδια.

Επίσης κυκλοφορούν σενάρια για «επιστροφές» προσώπων στο Κίνημα Αλλαγής, ανάλογα με το ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος. Στην σχετική φημολογία έχει εμπλακεί το όνομα του Ευάγγελου Βενιζέλου, που είναι γνωστό ότι βρίσκεται σε κόντρα με τον Γιώργο Παπανδρέου. Επίσης έχουν ακουστεί ονόματα στελεχών που φλέρταραν ή συμπορεύτηκαν με την Ν.Δ η τον ΣΥΡΙΖΑ. Σενάρια που επίσης εγείρουν αντιδράσεις.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα