Ο Μητσοτάκης κλείνει ξανά το μάτι στο δεξιό κοινό της ΝΔ

Διαβάζεται σε 5'
Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου
Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου EUROKINISSI

Με “τσαμπουκάδες” στους μετανάστες και μέτρα κατόπιν εορτής για την ακρίβεια και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, η κυβέρνηση προσπαθεί να συσπείρωση τη βάση της ΝΔ, ενώ ανοίγει η πόρτα για ένταξη της Τουρκίας στην άμυνα της ΕΕ.

Σε μία νέα επιχείρηση συσπείρωσης της βάσης της Νέας Δημοκρατίας επιδίδεται η κυβέρνηση, παίζοντας σκληρή γραμμή στο μεταναστευτικό και προσπαθώντας να παρουσιάσει κατόπιν εορτής των κερδοσκόπων πρωτοβουλίες για την ακρίβεια.

Την ίδια στιγμή με την κατάργηση του ΟΠΕΚΕΠΕ και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του στην ΑΑΔΕ, το Μαξίμου θέλει να διασφαλίσει ότι δεν θα χαθούν οι επιδοτήσεις των αγροτών, ενός προνομιακού ακροατηρίου για τη ΝΔ.

Η σχετική απόφαση ελήφθη χθες το απόγευμα σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Η ολοκλήρωση της  πλήρους ενσωμάτωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ αναμένεται το δεύτερο εξάμηνο του 2026, ενώ οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις θα κατατεθούν φέτος, έως τον Ιούλιο.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι στο υπουργικό συμβούλιο, ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος θα παρουσιάσει το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της εποπτείας της αγοράς και της προστασίας του καταναλωτή, ο υπουργός Μετανάστευσης Μάκης Βορίδης νέο νομοσχέδιο για τις επιστροφές μεταναστών, ενώ οι υπουργοί Οικονομίας Κυριάκος Πιερρακάκης και Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας τις αποφάσεις για τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Με τη δημιουργία μίας ανεξάρτητης αρχής καταναλωτή, η κυβέρνηση υπόσχεται καλύτερο έλεγχο της αγοράς και ψηφιακές καταγγελίες φαινομένων αισχροκέρδειας. Η νέα ισχυρή αρχή θα έχει ελεγκτικές και κυρωτικές αρμοδιότητες. Με μοντέλο τη λειτουργία της ΑΑΔΕ, θα συγκεντρωθούν στο νέο αυτό φορέα οι μηχανισμοί που σήμερα είναι διάσπαρτοι στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, τη ΔΙΜΕΑ και τον Συνήγορο του Καταναλωτή.

Επίσης θα αναβαθμιστεί η πλατφόρμα e-katanalotis και θα δημιουργηθεί εφαρμογή για καταγγελίες, την οποία οι πολίτες θα μπορούν να κατεβάσουν στο κινητό. Το υπουργείο Ανάπτυξης προχωρά επίσης και στη δημιουργία λαϊκών αγορών αποκλειστικά για παραγωγούς, ώστε να ικανοποιήσει ένα πάγιο αίτημα τους.

Σημειωτέον ότι το ΠΑΣΟΚ έσπευσε να τονίσει ότι ήταν δική του πρόταση η δημουργία μίας Ενιαίας Αρχής Καταναλωτή και να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι αδράνησε επί τρία χρόνια με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να έχουν ήδη υποστεί δυσβάσταχτο οικονομικό πλήγμα.

Σκληρά μέτρα για τους μετανάστες

Ενώ με το νομοσχέδιο για αυστηροποίηση του πλαισίου για τους μετανάστες, η κυβέρνηση κλείνει ξανά το μάτι στη σκληρή δεξιά πτέρυγα της ΝΔ. Ο κ. Βορίδης έχει προαναγγείλει ότι προκειμένου να αποθαρρύνεται η παραμονή μεταναστών στη χώρα μας, θα ληφθούν μέτρα που ουσιαστικά θα κάνουν στους ανθρώπους αυτούς το βίο αβίωτο.

Δηλαδή εφόσον απορριφθεί η αίτηση ασύλου, θα θεωρείται μετανάστης και όχι πρόσφυγας και θα μπαίνει σε καθεστώς διοικητικής κράτησης σε προαναχωρησιακό κέντρο. Το δε διάστημα κράτησης θα αυξηθεί από 18 σε 24 μήνες, κατά τους οποίους δεν θα έχει τη δυνατότητα να κυκλοφορήσει ελεύθερα εκτός του κέντρου, με τελική κατάληξη την απέλαση.

Η προθεσμία για εθελούσια αναχώρηση θα περιοριστεί σε μόλις 14 ημέρες. Επίσης θα κόβονται ή θα μειώνονται παροχές και επιδόματα σε περιπτώσεις “μη συνεργάσιμων μεταναστών”. Τέλος θα καταργηθεί η παράταση ανανεώσεων αδειών παραμονής και θα θεσπιστεί αυστηρότερο πλαίσιο για “κατάχρηση της διαδικασίας ασύλου”, καθώς ο κ.Βορίδης έχει δηλώσει ότι θεωρεί πως το 97% των εισερχομένων στη χώρα καταθέτει αίτημα ασύλου για να αποφύγει την ποινική δίωξη.

Εν τω μεταξύ η Τουρκία τρυπώνει στην άμυνα της ΕΕ

Την ώρα όμως που η κυβέρνηση ποντάρει στη σκληρή ρητορική απέναντι στους μετανάστες, η Τουρκία μπαίνει στο παιχνίδι με τα εξοπλιστικά προγράμματα της ΕΕ, καθώς εγκρίθηκε χθες στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων ο κανονισμός SAFE.

Διότι παρόλο που για μία συμφωνία συνεργασίας με τρίτη χώρα απαιτείται ομοφωνία των κρατών μελών, υπάρχουν παραθυράκια ώστε μερίδιο από το πακέτο των 150 δισ ευρώ για αμυντικά προγράμματα της ΕΕ να διεκδικήσουν τουρκικές εταιρείες, που τυπικά δεν είναι κρατικές. Όπως η Baykar του γαμπρού του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ, η οποία έχει ήδη εξαγοράσει μία ιταλική εταιρεία την Piaggio και έχει κλείσει συμφωνία κατασκευής drone με μία δεύτερη, τη Leonardo.

Διπλωματικές πηγές επιχειρούσαν πάντως να χρυσώσουν το χάπι στην πατριωτική δεξιά. Από την κυβέρνηση έλεγαν ειδικότερα ότι η Ελλάδα πέτυχε την υιοθέτηση δικλίδων ασφαλείας που δεν προβλέπονταν στο αρχικό κείμενο του SAFE, ώστε να εξασφαλιστούν ισχυρές προϋποθέσεις ως προς τη δυνατότητα συμμετοχής τρίτων χωρών.

“Τυχόν συμμετοχή μίας τρίτης χώρας στο SAFE θα προαπαιτεί διαπραγμάτευση διμερούς συμφωνίας μεταξύ της εν λόγω χώρας και της ΕΕ. Δεν προβλέπεται δηλαδή οιαδήποτε «αυτόματη» συμμετοχή τρίτης χώρας στο πρόγραμμα απλώς και μόνο επειδή υιοθετήθηκε ο Κανονισμός”, τόνιζαν οι ίδιες πηγές. Και προσέθεταν ότι: “Με ελληνική παρέμβαση, για την υπογραφή κάθε τέτοιας διμερούς συμφωνίας απαιτείται ομοφωνία των κρατών μελών, βάσει του άρθρου 212 ΣΛΕΕ, σε συνδυασμό με το άρθρο 218 ΣΛΕΕ”.

Το πρόβλημα βέβαια όπως αναφέρθηκε είναι ότι η ομοφωνία αφορά μόνο τις συμφωνίες με τρίτες χώρες και όχι με εταιρείες. Από την κυβέρνηση πάντως επικαλούνται σχετικά με τους κανόνες επιλεξιμότητας εταιρειών και οντοτήτων τρίτων χωρών ότι “η Ελλάδα κατάφερε να περιληφθεί ως προϋπόθεση στο άρθρο 16 του Κανονισμού SAFE η συνεκτίμηση των συμφερόντων ασφαλείας και άμυνας της ΕΕ και των κρατών μελών.

Σχετικό Άρθρο

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα