Στη Θράκη σήμερα για ομιλία ο αντίπαλος του Ερντογάν, Μουχαρέμ Ιντζέ

O Μουχαρέμ Ιντζέ
O Μουχαρέμ Ιντζέ AP

Για πρώτη φορά στη Θράκη υποψήφιος πρόεδρος της Τουρκίας για προεκλογική ομιλία - Θα επισκεφθεί το προξενείο της Κομοτηνής

O βουλευτής Μουχαρέμ Ιντζέ είναι ο βασικός αντίπαλος του Ερντογάν στις πρόωρες προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 24 Ιουνίου.

Ο υποψήφιος των Κεμαλιστών γεννήθηκε το 1964 στη Γιάλοβα, ενώ οι παππούδες του από την πλευρά του πατέρα του κατάγονταν από τη Θεσσαλονίκη. Σήμερα το μεσημέρι θα επισκεφθεί το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή και στη συνέχεια θα μιλήσει με μουσουλμάνους της περιοχής μπροστά στο κτίριο που στεγάζονται τα γραφεία της "Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής". Επίσης θα βρεθεί στο Τσουκούρ καφέ και στη συνέχεια στον τάφο του Αχμέτ Σαδίκ.

ADVERTISING

Στη συνέχεια, αφού περάσει από την Ξάνθη, θα περάσει στη Νότια Βουλγαρία μέσω του μεθοριακού σταθμού στη Νυμφαία και θα φτάσει στην πόλη Κρτζάλικ όπου και εκεί θα μιλήσει σε πολίτες τουρκικής καταγωγής.

Υπενθυμίζουμε ότι οι μουσουλμάνοι της Θράκης δεν ψηφίζουν στις εκλογές της 24ης Ιουνίου, ωστόσο η τουρκική κυβέρνηση αλλά και η αντιπολίτευση, προσπαθούν να τους προσεγγίσουν επί σειρά ετών.

Ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος χαρακτήρισε άλλωστε "ιταμή πρόκληση" την ομιλία Μουχαρέμ Ιντζέ, ο οποίος στηρίζεται από τους κεμαλιστές, και κάλεσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να απαγορεύσει τη συγκέντρωση.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Χρυσόγονου:

"Η επικείμενη επίσκεψη στην Κομοτηνή και προεκλογική ομιλία σε ανοικτή συγκέντρωση, μπροστά στο κτίριο των γραφείων της «Τουρκικής Νεολαίας», του υποψήφιου του κόμματος CHP για την προεδρία της Τουρκίας, κ. Μουχαρέμ Ιντζέ, μεθαύριο Πέμπτη 31 Μαΐου 2018, αποτελεί ιταμή πρόκληση έναντι της Ελλάδος και συνολικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπενθυμίζω ότι ο αρχηγός του ίδιου κόμματος, κ. Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, είχε δηλώσει πριν τέσσερις μόλις μήνες, στις 10 Ιανουαρίου 2018, ότι «τα νησιά του Αιγαίου είναι υπό την κατοχή του ελληνικού στρατού». Συνέχισε λέγοντας ότι τα νησιά αυτά «θα έρθω το 2019 και θα τα πάρω όπως πήρε ο Ετσεβίτ την Κύπρο». Επομένως το κόμμα αυτό απειλεί δημοσίως την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και προφανώς η προεκλογική ομιλία Ιντζέ σε μια πόλη όπου δεν υπάρχουν Τούρκοι ψηφοφόροι, παρά μόνο ομόθρησκοί του Έλληνες πολίτες, εντάσσεται στην επεκτατική αυτή στρατηγική. Το Υπουργείο Προστασίας του πολίτη και ειδικότερα η αρμόδια Αστυνομική Διεύθυνση Ροδόπης οφείλουν, σύμφωνα με το άρθρο 11 παρ. 2 του Συντάγματος, να απαγορεύσουν τη υπαίθρια αυτή συνάθροιση, αφού είναι προφανές ότι εξαιτίας της επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια. Η Κομοτηνή είναι πόλη ελληνική και ταυτόχρονα ευρωπαϊκή και όχι τουρκική".

Σε ό,τι αφορά τις δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με την πιο ρεαλιστική δημοσκόπηση της KONDA, το 51,4% των ψηφοφόρων φαίνεται να επιλέγει τον Ταγίπ Ερντογάν, δεύτερος έρχεται ο Μουχαρέμ Ιντζέ του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος με 23,9, τρίτη η Άκσενερ του Καλού Κόμματος με 12,3 και ο φυλακισμένος Ντεμιρτάς αναμένεται να φτάσει στο 9,6%.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία, Ερντογάν
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Χρυσόγονος: Πρόκληση η ομιλία Ιντζέ στην Κομοτηνή

Τουρκία: Δημοσκοπήσεις και προγνωστικά 23 ημέρες πριν τις κάλπες

SHARE:

24Media Network