Βράζει ο ΣΥΡΙΖΑ με τις προτάσεις των δανειστών. Σενάριο εκλογών και παγωμάρα

Βράζει ο ΣΥΡΙΖΑ με τις προτάσεις των δανειστών. Σενάριο εκλογών και παγωμάρα
Third day of the discussion on a confidence vote, at the plenum of the Greek Parliament, in Athens, on Oct. 10, 2014 / . , 10 , 2014 sooc

Αντιδράσεις βουλευτών και υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ για τις προτάσεις των δανειστών που θέλουν ΦΠΑ 23% στη ΔΕΗ, μεταξύ άλλων. Κάνουν λόγο για ανένδοτη στάση και καμία υποχώρηση στις διαπραγματεύσεις από εδώ και στο εξής (Vids)

Με τοποθετήσεις τους οι Θ. Δρίτσας και Ν. Βούτσης, δείχνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δέχεται τις προτάσεις των δανειστών και συντάσσονται τόσο με τον πρωθυπουργό, όσο και με τον υπουργό Οικονομικών που μιλάνε για στάση ανένδοτη από την ελληνική πλευρά, ως προς τις νέες αξιώσεις που χαρακτηρίζονται ως “μέτρα ασφυξίας”.

“Το email του Χαρδούβελη ήταν πολύ λιγότερο επώδυνο και ο Σαμαράς δεν το είχε φέρει στη Βουλή”, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, σχολιάζοντας το σχέδιο που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ.

“Το ποτήρι το βλέπω μισοάδειο και είμαι αισιόδοξος… κανείς δεν μπορεί να το δει μισογεμάτο… δεν μπορεί να είναι βάση συζήτησης το κείμενο που παρουσιάστηκε… άρχισαν να βάζουν και μέτρα που είχαν ψηφιστεί από τη ΝΔ”, τόνισε ο υπουργός.

“Δεν μπορούμε να σημειώσουμε τα διακυβεύματα μιας νέας εκλογικής αναμέτρησης” ανέφερε ο κ. Βούτσης, όμως, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, επισημαίνοντας πως εάν γίνουν εκλογές “θα είναι μία δημοκρατική πρωτοβουλία για ενίσχυση εντολής για συμφωνία ρεαλισμού, όχι για ρήξη”.

“Θέλουν το ΔΝΤ για να τίθενται ζητήματα όπως το εργασιακό και τα ασφαλιστικά, για να μην υπάρχει σύγκλιση σε αυτά τα μέτρα, όμως το ΔΝΤ από την άλλη θέλει βιώσιμο χρέος”, σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά την καταβολή της πρώτης δόσης του Ιουνίου στο ΔΝΤ, ο υπουργός συμφώνησε με τη δήλωση του πρωθυπουργού, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι θα αποπληρωθεί.

Ποια στάση πρέπει να κρατήσουμε. Συνδεθείτε και ψηφίστε

“Αν οι εταίροι μας θέλουν την πλήρη παράδοση, δεν θα την έχουν” δήλωσε από τη δική του μεριά στον ΣΚΑΪ, ο αναπληρωτής υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας.

“Όλα ακόμη είναι ανοιχτά, πρέπει να δώσουμε τη μάχη μέχρι τέλους… Αν η Ευρώπη τρελαθεί, τότε ο ελληνικός λαός μπορεί να αποφασίσει και η κυβέρνηση θα στηριχθεί στην ελληνική κοινωνία” σημείωσε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Χαρακτήρισε δε ως “κατώτερα των προσδοκιών, σε κάθε περίπτωση” όσα συζητήθηκαν στις Βρυξέλλες.

“Δεν υπάρχουν μεταρρυθμίσεις για την παραγωγή πλούτου στις προτάσεις των δανειστών” είπε, ενώ πρόσθεσε: “εξακολουθώ να θεωρώ μεγάλο λάθος την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ”.

Ο κ. Δρίτσας αποκάλεσε την ελληνική πρόταση ως «συμβιβαστική, ικανή να διατηρήσει ανοιχτά όλα τα παράθυρα, τις πόρτες και τις δυνατότητες για να έχει η Ελλάδα επόμενη ημέρα» και ανέφερε:

“Καταθέσαμε ένα ολοκληρωμένο ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου από την κρίση (…) Σε αυτή την κατεύθυνση θα επιμείνουμε, δεν θα κάνουμε πίσω”.

“Οι εταίροι είναι αμείλικτοι και αδυσώπητοι δανειστές της χώρας”, ανέφερε ο Δ. Στρατούλης στην τοποθέτηση του στο Κοινοβούλιο.

“Η χώρα δεν θα χαθεί αν δεν υποχωρήσουν οι δανειστές. Έχει δυνατότητες και εναλλακτικές λύσεις και δημοκρατικές διεξόδους για να τοποθετηθεί ο λαός. Υπάρχουν εναλλακτικές που στοιχίζουν λιγότερο από το να υπογράψουμε μία τέτοια επαίσχυντη και κατάπτυστη συμφωνία”, σημείωσε.

“Καταρρίπτεται όλη η κριτική που έκανε η πέμπτη φάλαγγα της τρόικας εσωτερικού και εξωτερικού, στην οποία δυστυχώς έχουν προσχωρήσει και πολιτικά κόμματα, που το βασικό της επιχείρημα ήταν ότι ευθύνεται η κυβέρνηση γιατί δεν ήταν έτοιμη, δεν είχε κοστολογημένες προτάσεις”, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός.

Κάλεσμα στο ΚΚΕ

“Είναι μεγάλος ο πόλεμος που διεξάγεται, συγκρούονται δύο αντιλήψεις, δύο σχέδια για την Ευρώπη”, ανέφερε ο Π. Σκουρλέτης στη Βουλή.

“Σ’ αυτόν τον πόλεμο ο καθένας παίρνει μεριά”, συνέχισε ο υπουργός Εργασίας καλώντας το ΚΚΕ να ταχθεί “με τις δυνάμεις που υπερασπίζονται τον κόσμο της εργασίας”. “Δεν έχετε δικαίωμα να τηρείτε στάση παρατηρητή και τιμητή”.

Υπενθυμίζεται πως η Αριστερή Πλατφόρμα κάνει λόγο για έλλειψη πρόθεσης από την πλευρά των δανειστών για συνεννόηση και κατάληξη σε έναν κοινό τόπο.

Κύκλοι της ριζοσπαστικής Αριστεράς τόνιζαν στην ιστοσελίδα Iskra ότι η πλευρά των δανειστών είναι μάλλον αμφίβολο ότι επιδιώκει μια συμφωνία.

Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούσαν ότι αυτές οι τακτικές  έχουν άμεσα αρνητικές επιπτώσεις σε βάρος της χώρας, αφού εξαντλούν και την τελευταία ικμάδα της ελληνικής οικονομίας και υπογράμμιζαν ότι οι πιέσεις που ασκούνται έχουν ως κύριο στόχο την συμμόρφωση της χώρας μας με τις υποχρεώσεις της και πιο συγκεκριμένα  την αποπληρωμή του ΔΝΤ, με τις προθεσμίες για τις δόσεις να εκπνέουν τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ ζητάει άλλωστε νέα συνεδρίαση της Κ.Ο.

Διαβάστε ακόμα: Τα αίτια της κρίσης στον Νότο και η Ευρώπη

Για αδιέξοδο έκανε λόγο ο Α. Μητρόπουλος.

“Υπερβάλαμε ως προς τις δυνατότητες μας, υποτιμήθηκε η κατάσταση… Κυριάρχησε η ακραία γραμμή Σόιμπλε και Λαγκάρντ… Δεν υπάρχει στοιχείο σύμπτωσης, πρόκειται για απόλυτο αδιέξοδο”, είπε σε πρωινή συνέντευξη του και σημείωσε, κάνοντας λόγο για εκλογές:

“Είναι μονόδρομος να ερωτηθεί ο λαός… Είναι σκηνικό απόλυτου αδιεξόδου… Ή συνεχίζουμε σε αδιέξοδες διαπραγματεύσεις ή ρωτάμε τον λαό πού πρέπει να πάμε… Όχι ερώτηση “ευρώ ή δραχμή”.

Από την άλλη, ο ίδιος ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε πως “το 23% ΦΠΑ δεν υπάρχει πιθανότητα να συμβεί”.

Τέλος, υπέρ της μη καταβολής των δόσεων στους δανειστές τάχθηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ραχήλ Μακρή.

“Ο κ. Μηλιός προτείνει καθυστέρηση πληρωμών. Είμαι υπέρ αυτής της άποψης. Πρώτα προηγείται ο λαός και μετά οι άλλοι. Πρώτα πρέπει να εξυπηρετείται ο λαός και οι υποχρεώσεις που έχουμε απέναντι στον λαό”, τόνισε η κ. Μακρή, μιλώντας στον ΑΝΤ1. “Αν συνεχίσουν οι εκβιασμοί υπάρχουν και άλλοι δρόμοι”, πρόσθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα