“Καμπάνα κινδύνου” η απώλεια 40.000 θέσεων εργασίας τις τελευταίες 18 ημέρες – Οικονομία και κοινωνία “χτυπούν κόκκινο”

“Καμπάνα κινδύνου” η απώλεια 40.000 θέσεων εργασίας τις τελευταίες 18 ημέρες – Οικονομία και κοινωνία “χτυπούν κόκκινο”
Κλειστά καταστήματα. MotionTeam

Ανησυχία ότι οι απώλειες θέσεων εργασίας ενδέχεται - αναλόγως και της διάρκειας της νόσου και των επιπτώσεων στον τουρισμό- να είναι έως και …δεκαπλάσιες! Τα στοιχεία του πρώτου διμήνου του έτους- προ κορονοϊού- έδειξαν πρωτογενές έλλειμμα 383 εκ. ευρώ

 Εποχές …Μνημονίων θυμίζουν τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας για την έκρηξη της ανεργίας τις ημέρες του κορονοϊού!

Συγκεκριμένα, από την 1η Μαρτίου έως και χθες, σημειώθηκαν απώλειες πάνω από 40.000 θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα: Στις 18 τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, απολύθηκαν 115.000 εργαζόμενοι και προσελήφθησαν μόλις 75.000. πρόκειται για τα αρνητικότερα στοιχεία της τελευταίας εικοσαετίας για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, ενώ οι μεγαλύτερες απώλειες σημειώθηκαν στους τομείς που επλήγησαν από τον κορονοϊό, όπως η πρωτίστως η εστίαση.  Στελέχη της αγοράς, μάλιστα, με τα οποία συνομίλησαν το βράδυ της Τετάρτης τα «Παιχνίδια Εξουσίας», εμφανίζονταν ιδιαίτερα απαισιόδοξα για την πορεία της αγοράς εργασίας, ιδίως και με το πλήγμα που δέχεται η βαριά βιομηχανία της χώρας, ο τουρισμός, εκτιμώντας πως –αναλόγως και της διάρκειας της εξάπλωσης της πανδημίας- η απώλεια θέσεων εργασίας ενδέχεται να φτάσει και το τρομακτικό νούμερο των 400.000!

Την ίδια στιγμή ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι πρώτες προβλέψεις για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτές της Citi, που είδε το φως της δημοσιότητας, αργά το απόγευμα της Τετάρτης. Στην έκθεση εκτιμάται ότι η οικονομία της χώρας θα εισέλθει σε ρυθμούς ύφεσης φέτος, με την ανάπτυξη του ΑΕΠ να διαμορφώνεται στο -1,4%, έναντι του +1,9% του 2019, ενώ προβλέπει έλλειμμα του δημoσιονομικού ισοζυγίου  1,4% και  πτώση της εγχώριας ζήτησης  στο 1,3% , όπως και  πτώση της κατανάλωσης (1,5%). Η Citi αποδίδει την εξέλιξη αυτή στη σημαντική μείωση των παγκόσμιων τουριστικών ροών λόγω του κορονοϊού, τονίζοντας στην έκθεσή της ότι ο τουρισμός αντιπροσωπεύει έως και το 20% του ΑΕΠ της χώρας του και, συνεπώς, οι επιπτώσεις του θα είναι ιδιαίτερα σημαντικές στην πορεία της ελληνικής οικονομία.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και έρευνα της Endeavor Greece  για τις μέχρι τώρα επιπτώσεις στην επιχειρηματικότητα της χώρας, από την έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού- έρευνα, που ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 16 Μαρτίου, και στην οποία συμμετείχε δείγμα 100 ταχέως αναπτυσσόμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που έχουν τζίρο έως 80 εκατ. ευρώ, ενώ το 2019 πέτυχαν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που αγγίζουν το 100%. Η έρευνα έδειξε ότι μέσα σε λίγες μόνο μέρες από την εξάπλωση του κορονοϊού (COVID-19) στην Ελλάδα, το 60% των επιχειρήσεων έχει ήδη αρχίσει να σημειώνει από μικρή έως και πολύ μεγάλη πτώση πωλήσεων, η οποία υπολογίζεται ότι θα επηρεάσει τα έσοδα όλης της χρονιάς με επιβάρυνση που ενδέχεται να αγγίξει το 50% των εσόδων τους. Παράλληλα, ισχυρές πιέσεις δέχονται και στην κερδοφορία τους, ως απόρροια της απώλειας καναλιών πωλήσεων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα εστιατόρια, ενώ έντονα προβλήματα παρουσιάζονται και στην εφοδιαστική αλυσίδα. Το 70% των εταιρειών ήδη αντιμετωπίζει έλλειψη σε βασικές πρώτες ύλες που προμηθεύονται από το εξωτερικό, εισαγωγές καθοριστικές για την ομαλή λειτουργία τους. Όσον αφορά στην πορεία της απασχόλησης, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το 30% των εταιρειών πιθανολογεί ότι θα υποχρεωθεί να προχωρήσει σε μείωση του ανθρώπινου δυναμικού σε ποσοστό που ενδέχεται να φτάσει έως και το 25%, ενώ το 5% των εταιρειών αναμένει μείωση του προσωπικού έως και 50%. Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί ότι το 65% των ερωτηθέντων δεν προγραμματίζει προς το παρόν καμία διαδικασία περιορισμού του ανθρώπινου δυναμικού.

Προβλήματα, βεβαίως, άρχισαν να εμφανίζονται στην ελληνική οικονομία αρκετά νωρίτερα της ανάπτυξης του κορονοϊού, όπως δείχνουν και τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, σύμφωνα με τα οποία ο κρατικός προϋπολογισμός εμφάνισε  στο πρώτο δίμηνο του έτους σε ταμειακή βάση πρωτογενές έλλειμμα 383 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 832 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2020 το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 2,351 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 380 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Κατά την περίοδο αυτή, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 7,026 δισ. ευρώ, από 7,409 δισ. ευρώ πέρυσι.Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, αυτές διαμορφώθηκαν σε 9,014 δισ. ευρώ, από 7,973 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2019.

Την ίδια στιγμή η αύξση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων –η υψηλότερη στην ευρωζώνη- δημιουργεί επιπλέον προβλήματα στην ελληνική οικονομία και αυξάνει τις πιέσεις.

Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στο κατά πόσον θα αποδώσει το πακέτο μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση, αλλά και τι διορθωτικές κινήσεις θα γίνουν από την ευρωπαϊκή Ένωση, που μέχρι στιγμής, ενώ κάνει λόγο για πόλεμο με τον αόρατο εχθρό, κρατάει τα μπαζούκας και χρησιμοποιεί τα …λιανοντούφεκα!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα