Σαρηγιάννης στο NEWS 24/7: 1.000 κρούσματα ημερησίως την τρέχουσα εβδομάδα – Πόσο θα μειωθούν αν τηρήσουμε τα μέτρα

Σαρηγιάννης στο NEWS 24/7: 1.000 κρούσματα ημερησίως την τρέχουσα εβδομάδα – Πόσο θα μειωθούν αν τηρήσουμε τα μέτρα
Πολίτες με μάσκα σε εμπορικό δρόμο της Γλυφάδας. Σε ισχύ τα νέα μέτρα. AP

Τα σενάρια της πορείας του κορονοϊού, τι πήγε λάθος και ο λιγότερο γνωστός αλλά πολύ σημαντικός παράγοντας "ατμοσφαιρική ρύπανση". Αναλύει ο καθηγητής του ΑΠΘ και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας HERACLES, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ιδιαίτερα κρίσιμες θεωρούνται οι επόμενες μέρες για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας και η ανάγκη για απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων είναι πιο επιβεβλημένη από ποτέ, αφού το ενδεχόμενο η πανδημία να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις είναι τρομακτικά κοντά.

Στο χειρότερο σενάριο, τα ημερήσια κρούσματα την τρέχουσα εβδομάδα θα εκτοξευτούν στα 1.200 και το μέλλον, σε αυτό το ενδεχόμενο, προμηνύεται εφιαλτικό. Στην καλύτερη περίπτωση και με βασική προϋπόθεση την εφαρμογή του μέτρου της μάσκας παντού στις ιδιαίτερα επιβαρυμένες περιοχές, τα ημερήσια κρούσματα μέχρι το τέλος Οκτωβρίου αναμένονται γύρω στα 1.000 και στη συνέχεια θα υπάρχει πτωτική πορεία, όπως δήλωσε στο News 24/7 ο καθηγητής του ΑΠΘ και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας HERACLES, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Αν εφαρμοστούν τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί και είναι ενεργά από το Σάββατο 24/10 αναμένεται μια περαιτέρω αύξηση μέχρι το τέλος του μήνα (γύρω στα 1000 κρούσματα ημερησίως) και έπειτα μια μειωτική πορεία των ημερήσιων κρουσμάτων που θα μας οδηγήσει στα περίπου 350 κρούσματα την ημέρα στις αρχές Δεκεμβρίου. Έπειτα, και για την υπόλοιπη διάρκεια του Δεκέμβρη θα έχουμε αυξομειώσεις ανάμεσα στα 350 και τα 430 κρούσματα την ημέρα” τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης.

Και πρόσθεσε: “Ακόμη δεν μπορώ να κάνω πρόβλεψη με κάποια ακρίβεια για τις αρχές του 2021 γιατί πρέπει να επικαιροποιήσουμε τα σχετικά μετεωρολογικά μοντέλα που τρέχουμε για να εκτιμήσουμε την επίπτωση του καιρού (θερμοκρασία, υγρασία, υπεριώδης ακτινοβολία) στην μετάδοση του ιού (δηλ. την επίδραση του στη μεταδοτικότητα και στην πιθανότητα συγχρωτισμού, που είναι οι δύο παράγοντες που επηρεάζουν τη μετάδοση για τον ίδιο βαθμό εφαρμογής των μέτρων προσωπικής προστασίας και υγιεινής)”.

“Μείωση χρήσης ΙΧ και αποφυγή τζακιού”

Ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στάθηκε, όμως, και σε άλλους παράγοντες που το επόμενο διάστημα θα παίξουν ρόλο στην πορεία του κορονοϊού. “Θα ήταν σημαντικό να μειωθεί η σωματιδιακή ρύπανση στις μεγάλες πόλεις με μείωση της χρήσης ΙΧ για μικρές αποστάσεις (να πάμε με τα πόδια, το ποδήλατο, κλπ.) και αποφυγή της καύσης ξυλείας για θέρμανση στα σπίτια. Το τελευταίο θα μπορούσε να επιτευχθεί με επέκταση των επιδομάτων θέρμανσης ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του πληθυσμού που λόγω ενεργειακής φτώχειας δεν θα μπορούσε να καλύψει το κόστος της οικιακής θέρμανσης με φυσικό αέριο (προτιμότερο) ή πετρέλαιο”.

Ερωτηθείς για το ποια μέτρα προτείνει ο ίδιος, υπογράμμισε την σημασία των συσκευών απολύμανσης του αέρα, με δεδομένο ότι έρχεται και χειμώνας. “Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον Πρωθυπουργό μπορούν να ανακόψουν τη διασπορά αν τα εφαρμόσουμε με σύνεση και προσωπική αυστηρότητα. Όπως βάζουμε τα ρούχα μας για να βγούμε έξω, έτσι θα πρέπει να φοράμε και τη μάσκα και, βέβαια, να τηρούμε τις αποστάσεις όπου αυτό είναι δυνατό και, εξίσου σημαντικό, την σχολαστική προσωπική υγιεινή στα χέρια. Επιπρόσθετα από ήδη ληφθέντα μέτρα, θα μπορούσα να προτείνω την εγκατάσταση συσκευών απολύμανσης του αέρα εσωτερικών χώρων σε χώρους με μεγάλη πιθανότητα συγχρωτισμού όπως τα γηροκομεία, τα νοσοκομεία, τα αστικά λεωφορεία και το μετρό (αποβάθρες και βαγόνια), υπεράριθμες σχολικές τάξεις με κακό εξαερισμό, ανοιχτούς χώρους γραφείων με διάταξη open space, εργοστάσια, ασανσέρ δημοσίων κτιρίων, αλλά και χώρους με μεγάλη πιθανότητα υψηλού σωματιδιακού φορτίου όπως οδοντιατρεία, και συγχρωτισμού ευπαθών ομάδων όπως φαρμακεία . Ο στόχος εδώ είναι η μείωση του πιθανού ιικού φορτίου όταν δεν μπορεί να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός ιδιαίτερα το χειμώνα λόγω των κρύων συνθηκών”.

Συγχρωτισμός και τουριστική περίοδος μεγαλύτεροι του αναμενόμενου

Αναφορικά με το τι πήγε λάθος τους προηγούμενους μήνες και φτάσαμε στο σημείο να “αγγίζουμε” τετραψήφιο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε: “Από τον Αύγουστο παρατηρήθηκε μια πολύ χαλαρή εφαρμογή των μέτρων προστασίας όπως η τήρηση των αποστάσεων, η μάσκα και η προσωπική υγιεινή με πλύσιμο χεριών τακτικά, και σίγουρα όταν ερχόμαστε επαφή με επιφάνειες σε χώρους που δεν ελέγχουμε. Αυτό εντάθηκε με την επιστροφή στις πόλεις και τα φαινόμενα συγχρωτισμού στις πόλεις σε βαθμό πέρα από αυτόν που είχαμε υποθέσει το καλοκαίρι και φαινόταν ότι είχε χαρακτηρίσει την περίοδο του Ιουνίου. Επίσης, στις παραδοχές των υπολογισμών μας τον Αύγουστο είχαμε υποθέσει ότι η τουριστική περίοδος θα είχε πρακτικά κλείσει στις 20 Σεπτεμβρίου, κάτι που προφανώς δεν έγινε, γεγονός που καταδεικνύεται και από τους σημαντικούς (σε σχέση με τον Αύγουστο) αριθμούς ημερήσιων κρουσμάτων που εντοπίζονται στις πύλες εισόδου της χώρας μέχρι και αυτή την εβδομάδα. Ο συνδυασμός των 2 αυτών παραμέτρων οδήγησε σε σημαντικότερη αύξηση των μολύνσεων. Από τις 9 Σεπτεμβρίου είχαμε κάνει νέα δημοσίευση των τότε επικαιροποιημένων αποτελεσμάτων που φαινόταν ήδη η αύξηση στα πάνω από 850 μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου. Η πιο επικαιροποιημένη προσομοίωση που έχουμε τρέξει πρόσφατα λέει ότι χωρίς εφαρμογή της “μάσκας παντού” θα φτάναμε ακόμη και σε 1200 κρούσματα την ημέρα την επόμενη εβδομάδα”.

Για την συσκευή απολύμανσης του αέρα εσωτερικών χώρων, που κατασκευάζει η ομάδα του κ. Σαρηγιάννη στο ΑΠΘ, και η οποία μπορεί να βοηθήσει στην προσπάθεια πρόληψης και μείωσης της ευαλωτότητας του πληθυσμού απέναντι στον κορονοϊό και σε άλλους παθογόνους και ρυπογόνους παράγοντες, ο καθηγητής δήλωσε: “Αυτή την περίοδο επικαιροποιούμε και ολοκληρώνουμε τη μελέτη μας η οποία και θα δημοσιευθεί σύντομα σε επιστημονικό περιοδικό ώστε να υπάρχει μια πιο πλήρης καταγραφή των δυνατοτήτων απολύμανσης. Για την ώρα εκτιμάμε ότι το ιικό φορτίο μπορεί να μειωθεί κατά 55-70% ανάλογα με τον όγκο του αέρα που πρέπει να απολυμανθεί”.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα